Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia raki

Grupy

Szukaj w grupach

 

raki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-01-10 17:05:18

Temat: raki
Od: "Cropish" <c...@a...net> szukaj wiadomości tego autora

Hej,
po dłuuuuugiej przerwie, ale tylko w pisaniu bo w czytaniu staram się nie
robić zaległości:) Walczyłam ostatnio z wypiekami i chyba już jest pewne ze
nic oprocz karpatki z pudla mi nie wyjdzie (nie zrobilam biszkoptu M.Basset
bo sie balam - mial na pewno wyjsc...). Ale nie otym chciałam. Kupiłam ogony
raków w zalewie i chciałabym spróbować, ale nie wiem z czym i jak najlepiej?
Wierzę w Waszą wszechwiedzę :)
Marta



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-01-10 17:20:53

Temat: Re: raki
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Cropish wrote:
>
> Hej,
> po dłuuuuugiej przerwie, ale tylko w pisaniu bo w czytaniu staram się nie
> robić zaległości:) Walczyłam ostatnio z wypiekami i chyba już jest pewne ze
> nic oprocz karpatki z pudla mi nie wyjdzie (nie zrobilam biszkoptu M.Basset
> bo sie balam - mial na pewno wyjsc...). Ale nie otym chciałam. Kupiłam ogony
> raków w zalewie i chciałabym spróbować, ale nie wiem z czym i jak najlepiej?
> Wierzę w Waszą wszechwiedzę :)
> Marta


Biszkoptu sie nie boj, kazdemu wychodzi.
A teraz przepis z mojego archiwum na pyszna potrawe z rakow:
Crawfish (raki) Etouffee
1 cebula, pokrojona srednio drobno
2 lyzki oleju
2 lodygi selera, pokrojone w plasterki
1 zielona papryka, pokrojona w cienkie paski
1 zabek czosnku
pieprz
sol
cayenne do smaku
4 lyzki maki kartoflanej
pol kilo rakow (lub krewetek)
1 lyzka masla
1 szklanka rosolu
2 szklanki ugotowanego ryzu

Pokrojona cebule zeszklic na oleju, dodac seler, papryke i czosnek,
chwile podsmazyc, dodac make kartoflana i przyprawy, wymieszac, dodac
raki i rosol, i dusic 10 minut. Dodac maslo, wymieszac, dodac cieply
ryz, wymieszac i podac w miseczkach przybranych nacia z selera lub
pietruszki. Niektorzy nie mieszaja ryzu w ostaniej chwili, tylko podaja
ryz osobno, a etouffee osobno.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-10 17:56:58

Temat: Re: raki
Od: "Cropish" <c...@a...net> szukaj wiadomości tego autora

Hmm brzmi niezle, tylko, ze ja mam male pudelko rakow, takie chyba ze 150 g
i myslalam o czyms na szybko na raz :) moze jakas salatka czy cus?
Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-10 19:21:47

Temat: Re: raki
Od: Ania Nieszkowska <n...@n...fr> szukaj wiadomości tego autora

Cajun????

Magdalena Bassett a écrit :

> Cropish wrote:
> >
> > Hej,
> > po dłuuuuugiej przerwie, ale tylko w pisaniu bo w czytaniu staram się nie
> > robić zaległości:) Walczyłam ostatnio z wypiekami i chyba już jest pewne ze
> > nic oprocz karpatki z pudla mi nie wyjdzie (nie zrobilam biszkoptu M.Basset
> > bo sie balam - mial na pewno wyjsc...). Ale nie otym chciałam. Kupiłam ogony
> > raków w zalewie i chciałabym spróbować, ale nie wiem z czym i jak najlepiej?
> > Wierzę w Waszą wszechwiedzę :)
> > Marta
>
> Biszkoptu sie nie boj, kazdemu wychodzi.
> A teraz przepis z mojego archiwum na pyszna potrawe z rakow:
> Crawfish (raki) Etouffee
> 1 cebula, pokrojona srednio drobno
> 2 lyzki oleju
> 2 lodygi selera, pokrojone w plasterki
> 1 zielona papryka, pokrojona w cienkie paski
> 1 zabek czosnku
> pieprz
> sol
> cayenne do smaku
> 4 lyzki maki kartoflanej
> pol kilo rakow (lub krewetek)
> 1 lyzka masla
> 1 szklanka rosolu
> 2 szklanki ugotowanego ryzu
>
> Pokrojona cebule zeszklic na oleju, dodac seler, papryke i czosnek,
> chwile podsmazyc, dodac make kartoflana i przyprawy, wymieszac, dodac
> raki i rosol, i dusic 10 minut. Dodac maslo, wymieszac, dodac cieply
> ryz, wymieszac i podac w miseczkach przybranych nacia z selera lub
> pietruszki. Niektorzy nie mieszaja ryzu w ostaniej chwili, tylko podaja
> ryz osobno, a etouffee osobno.
> Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-10 19:54:39

Temat: Re: raki
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Ania Nieszkowska wrote:
>
> Cajun????

Oczywiscie!
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Rekin
Tanie obiady
Rolada czekoladowo-kokosowa(pol ecam)
Re: Woki, frytkownice i inne...
kanapki do podgrzewania w mikrofali?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »