| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-10 17:05:18
Temat: rakiHej,
po dłuuuuugiej przerwie, ale tylko w pisaniu bo w czytaniu staram się nie
robić zaległości:) Walczyłam ostatnio z wypiekami i chyba już jest pewne ze
nic oprocz karpatki z pudla mi nie wyjdzie (nie zrobilam biszkoptu M.Basset
bo sie balam - mial na pewno wyjsc...). Ale nie otym chciałam. Kupiłam ogony
raków w zalewie i chciałabym spróbować, ale nie wiem z czym i jak najlepiej?
Wierzę w Waszą wszechwiedzę :)
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-10 17:20:53
Temat: Re: raki
Cropish wrote:
>
> Hej,
> po dłuuuuugiej przerwie, ale tylko w pisaniu bo w czytaniu staram się nie
> robić zaległości:) Walczyłam ostatnio z wypiekami i chyba już jest pewne ze
> nic oprocz karpatki z pudla mi nie wyjdzie (nie zrobilam biszkoptu M.Basset
> bo sie balam - mial na pewno wyjsc...). Ale nie otym chciałam. Kupiłam ogony
> raków w zalewie i chciałabym spróbować, ale nie wiem z czym i jak najlepiej?
> Wierzę w Waszą wszechwiedzę :)
> Marta
Biszkoptu sie nie boj, kazdemu wychodzi.
A teraz przepis z mojego archiwum na pyszna potrawe z rakow:
Crawfish (raki) Etouffee
1 cebula, pokrojona srednio drobno
2 lyzki oleju
2 lodygi selera, pokrojone w plasterki
1 zielona papryka, pokrojona w cienkie paski
1 zabek czosnku
pieprz
sol
cayenne do smaku
4 lyzki maki kartoflanej
pol kilo rakow (lub krewetek)
1 lyzka masla
1 szklanka rosolu
2 szklanki ugotowanego ryzu
Pokrojona cebule zeszklic na oleju, dodac seler, papryke i czosnek,
chwile podsmazyc, dodac make kartoflana i przyprawy, wymieszac, dodac
raki i rosol, i dusic 10 minut. Dodac maslo, wymieszac, dodac cieply
ryz, wymieszac i podac w miseczkach przybranych nacia z selera lub
pietruszki. Niektorzy nie mieszaja ryzu w ostaniej chwili, tylko podaja
ryz osobno, a etouffee osobno.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-10 17:56:58
Temat: Re: rakiHmm brzmi niezle, tylko, ze ja mam male pudelko rakow, takie chyba ze 150 g
i myslalam o czyms na szybko na raz :) moze jakas salatka czy cus?
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-10 19:21:47
Temat: Re: rakiCajun????
Magdalena Bassett a écrit :
> Cropish wrote:
> >
> > Hej,
> > po dłuuuuugiej przerwie, ale tylko w pisaniu bo w czytaniu staram się nie
> > robić zaległości:) Walczyłam ostatnio z wypiekami i chyba już jest pewne ze
> > nic oprocz karpatki z pudla mi nie wyjdzie (nie zrobilam biszkoptu M.Basset
> > bo sie balam - mial na pewno wyjsc...). Ale nie otym chciałam. Kupiłam ogony
> > raków w zalewie i chciałabym spróbować, ale nie wiem z czym i jak najlepiej?
> > Wierzę w Waszą wszechwiedzę :)
> > Marta
>
> Biszkoptu sie nie boj, kazdemu wychodzi.
> A teraz przepis z mojego archiwum na pyszna potrawe z rakow:
> Crawfish (raki) Etouffee
> 1 cebula, pokrojona srednio drobno
> 2 lyzki oleju
> 2 lodygi selera, pokrojone w plasterki
> 1 zielona papryka, pokrojona w cienkie paski
> 1 zabek czosnku
> pieprz
> sol
> cayenne do smaku
> 4 lyzki maki kartoflanej
> pol kilo rakow (lub krewetek)
> 1 lyzka masla
> 1 szklanka rosolu
> 2 szklanki ugotowanego ryzu
>
> Pokrojona cebule zeszklic na oleju, dodac seler, papryke i czosnek,
> chwile podsmazyc, dodac make kartoflana i przyprawy, wymieszac, dodac
> raki i rosol, i dusic 10 minut. Dodac maslo, wymieszac, dodac cieply
> ryz, wymieszac i podac w miseczkach przybranych nacia z selera lub
> pietruszki. Niektorzy nie mieszaja ryzu w ostaniej chwili, tylko podaja
> ryz osobno, a etouffee osobno.
> Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-10 19:54:39
Temat: Re: raki
Ania Nieszkowska wrote:
>
> Cajun????
Oczywiscie!
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |