Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be
!fr.clara.net!heighliner.fr.clara.net!proxad.net!noos!not-for-mail
From: Ania Nieszkowska <n...@n...fr>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: raki
Date: Thu, 10 Jan 2002 20:21:47 +0100
Organization: Service Usenet NoosNet
Lines: 40
Message-ID: <3...@n...fr>
References: <a1khkk$9tk$1@pingwin.acn.pl> <3...@w...net>
NNTP-Posting-Host: e212.dhcp212-198-218.noos.fr
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: quark.noos.net 1010690604 9951 212.198.218.212 (10 Jan 2002 19:23:24 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...fr
NNTP-Posting-Date: Thu, 10 Jan 2002 19:23:24 +0000 (UTC)
X-Mailer: Mozilla 4.78 [fr] (Win95; U)
X-Accept-Language: fr
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:91235
Ukryj nagłówki
Cajun????
Magdalena Bassett a écrit :
> Cropish wrote:
> >
> > Hej,
> > po dłuuuuugiej przerwie, ale tylko w pisaniu bo w czytaniu staram się nie
> > robić zaległości:) Walczyłam ostatnio z wypiekami i chyba już jest pewne ze
> > nic oprocz karpatki z pudla mi nie wyjdzie (nie zrobilam biszkoptu M.Basset
> > bo sie balam - mial na pewno wyjsc...). Ale nie otym chciałam. Kupiłam ogony
> > raków w zalewie i chciałabym spróbować, ale nie wiem z czym i jak najlepiej?
> > Wierzę w Waszą wszechwiedzę :)
> > Marta
>
> Biszkoptu sie nie boj, kazdemu wychodzi.
> A teraz przepis z mojego archiwum na pyszna potrawe z rakow:
> Crawfish (raki) Etouffee
> 1 cebula, pokrojona srednio drobno
> 2 lyzki oleju
> 2 lodygi selera, pokrojone w plasterki
> 1 zielona papryka, pokrojona w cienkie paski
> 1 zabek czosnku
> pieprz
> sol
> cayenne do smaku
> 4 lyzki maki kartoflanej
> pol kilo rakow (lub krewetek)
> 1 lyzka masla
> 1 szklanka rosolu
> 2 szklanki ugotowanego ryzu
>
> Pokrojona cebule zeszklic na oleju, dodac seler, papryke i czosnek,
> chwile podsmazyc, dodac make kartoflana i przyprawy, wymieszac, dodac
> raki i rosol, i dusic 10 minut. Dodac maslo, wymieszac, dodac cieply
> ryz, wymieszac i podac w miseczkach przybranych nacia z selera lub
> pietruszki. Niektorzy nie mieszaja ryzu w ostaniej chwili, tylko podaja
> ryz osobno, a etouffee osobno.
> Magdalena Bassett
|