Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!news.ebone.net!news1.ebone.net!news.tele.dk!sm
all.news.tele.dk!204.71.34.15!news-out.cwix.com!newsfeed.cwix.com!newsfeed.avte
l.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: BassettStudio.com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: raki
References: <a1khkk$9tk$1@pingwin.acn.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 38
Date: Thu, 10 Jan 2002 09:20:53 -0800
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1010683324 4.33.132.12 (Thu, 10 Jan 2002 09:22:04 PST)
NNTP-Posting-Date: Thu, 10 Jan 2002 09:22:04 PST
X-Received-Date: Thu, 10 Jan 2002 09:22:05 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:91190
Ukryj nagłówki
Cropish wrote:
>
> Hej,
> po dłuuuuugiej przerwie, ale tylko w pisaniu bo w czytaniu staram się nie
> robić zaległości:) Walczyłam ostatnio z wypiekami i chyba już jest pewne ze
> nic oprocz karpatki z pudla mi nie wyjdzie (nie zrobilam biszkoptu M.Basset
> bo sie balam - mial na pewno wyjsc...). Ale nie otym chciałam. Kupiłam ogony
> raków w zalewie i chciałabym spróbować, ale nie wiem z czym i jak najlepiej?
> Wierzę w Waszą wszechwiedzę :)
> Marta
Biszkoptu sie nie boj, kazdemu wychodzi.
A teraz przepis z mojego archiwum na pyszna potrawe z rakow:
Crawfish (raki) Etouffee
1 cebula, pokrojona srednio drobno
2 lyzki oleju
2 lodygi selera, pokrojone w plasterki
1 zielona papryka, pokrojona w cienkie paski
1 zabek czosnku
pieprz
sol
cayenne do smaku
4 lyzki maki kartoflanej
pol kilo rakow (lub krewetek)
1 lyzka masla
1 szklanka rosolu
2 szklanki ugotowanego ryzu
Pokrojona cebule zeszklic na oleju, dodac seler, papryke i czosnek,
chwile podsmazyc, dodac make kartoflana i przyprawy, wymieszac, dodac
raki i rosol, i dusic 10 minut. Dodac maslo, wymieszac, dodac cieply
ryz, wymieszac i podac w miseczkach przybranych nacia z selera lub
pietruszki. Niektorzy nie mieszaja ryzu w ostaniej chwili, tylko podaja
ryz osobno, a etouffee osobno.
Magdalena Bassett
|