Data: 2002-01-10 17:20:53
Temat: Re: raki
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Cropish wrote:
>
> Hej,
> po dłuuuuugiej przerwie, ale tylko w pisaniu bo w czytaniu staram się nie
> robić zaległości:) Walczyłam ostatnio z wypiekami i chyba już jest pewne ze
> nic oprocz karpatki z pudla mi nie wyjdzie (nie zrobilam biszkoptu M.Basset
> bo sie balam - mial na pewno wyjsc...). Ale nie otym chciałam. Kupiłam ogony
> raków w zalewie i chciałabym spróbować, ale nie wiem z czym i jak najlepiej?
> Wierzę w Waszą wszechwiedzę :)
> Marta
Biszkoptu sie nie boj, kazdemu wychodzi.
A teraz przepis z mojego archiwum na pyszna potrawe z rakow:
Crawfish (raki) Etouffee
1 cebula, pokrojona srednio drobno
2 lyzki oleju
2 lodygi selera, pokrojone w plasterki
1 zielona papryka, pokrojona w cienkie paski
1 zabek czosnku
pieprz
sol
cayenne do smaku
4 lyzki maki kartoflanej
pol kilo rakow (lub krewetek)
1 lyzka masla
1 szklanka rosolu
2 szklanki ugotowanego ryzu
Pokrojona cebule zeszklic na oleju, dodac seler, papryke i czosnek,
chwile podsmazyc, dodac make kartoflana i przyprawy, wymieszac, dodac
raki i rosol, i dusic 10 minut. Dodac maslo, wymieszac, dodac cieply
ryz, wymieszac i podac w miseczkach przybranych nacia z selera lub
pietruszki. Niektorzy nie mieszaja ryzu w ostaniej chwili, tylko podaja
ryz osobno, a etouffee osobno.
Magdalena Bassett
|