Data: 2006-06-18 08:37:59
Temat: Re: reakcja alergiczna - jak szybko?
Od: <j...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "JOanna Czaplinska" <j...@w...univ.szczecin.pl> napisał
w wiadomości news:e72ug2$irg$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Jak szybko moze pojawic sie reakcja alergiczna po posilku? Uczulilam sie
> na cos i stawiam na pomidory, na razie je wyeliminuje z jadlospisu (adio
> pomirody, adio ulubione :( ), ale nie wiem, czy slusznie - wczoraj wysypka
> pojawila sie jakies 5-10 minut po obiedzie z salatka z tychze. To normalny
> czas reakcji na alergen czy moze jednak stawiac na cos innego?
>
> Joanna
>
Wyciągnij wnioski z poniższego artykułu, a zapomnisz co to jest alergia.
Pozdrawiam Jurek M.
>
Alergia.
Już z samej definicji wynika, że alergia jest chorobą nabytą,
czyli pojawia się w pewnym wieku wbrew powszechnemu poglądowi,
człowiek nie może urodzić się ze skazą alergiczną, jednak choroba może
ujawnić się bardzo wcześnie, nawet w pierwszych tygodniach życia.
Mechanizmy reakcji alergicznych zostały już dość dobrze poznane i opisane,
w zależności od ich przebiegu alergie dzieli się na 4 grupy. Mimo
szczegółowej wiedzy na temat procesów biochemicznych zachodzących w
organizmie podstawowe pytanie pozostaje nadal bez odpowiedzi: dlaczego u
jednych określona substancja wywołuje alergię, a u innych nie? Najczęściej
spotykane alergeny to pyłki roślin, z którymi kontakt mają praktycznie
wszyscy, a katar sienny występuje tylko u niektórych - wydawać się może, że
decyduje o tym ślepy los. Niewyjaśnioną sprawą pozostaje również fakt, że
stale wzrasta liczba ludzi uczulonych. Jeszcze 20 - 30 lat temu wśród dzieci
w wieku szkolnym spotykało się sporadycznie alergika na 2 - 3 klasy, podczas
gdy dzisiaj rzadko zdarza się, aby w jednej klasie nie było przynajmniej
kilku, a nawet kilkunastu chorych. Jako wyjaśnienie tego stanu rzeczy
najczęściej podaje się wzrastające zanieczyszczenie środowiska, jednak nie
może być ono prawdziwe, ponieważ ostatnie lata przynoszą stałe ograniczenie
produkcji i emisji szkodliwych. Rzeczywista przyczyna wzrostu
zachorowalności okazuje się zbyt prosta, aby dała się zauważyć - są nią
zmieniające się nawyki żywieniowe, co szczególnie jaskrawo uwidacznia się u
dzieci i młodzieży i dlatego to ona są najbardziej narażone na
zachorowanie.
Obecnie żywienie dzieci należy do najgorszych z możliwych, a
produkty stanowiące jego podstawę jeszcze ćwierć wieku temu w ogóle nie
gościły na naszych stołach. Dzięki intensywnym akcjom reklamowym (dzieci sa
szczególnie podatne) tradycyjne jedzenie zostaje wyparte przez płatki
śniadaniowe, chrupki, chipsy, batoniki, jogurty, słodzone napoje owocowe i
wiele innych, które dla wielu starszych osób byłyby nie do zjedzenia.
W efekcie dochodzi do sytuacji, gdy głównym źródłem energii
stają się węglowodany, a białka pokarmowe należą do najmniej wartościowych.
Właśnie u osób zjadających zbyt duże ilości białka o niskiej wartości
biologicznej i czerpiących energię z cukru, może dojść do wystąpienia
alergii.
Alergia nazywana jest inaczej nadwrażliwością, ponieważ dochodzi
do nadmiernej relacji układu odpornościowego, w którym tkwi przyczyna
choroby. Określony model żywienia powoduje, że struktura komórek
wytwarzających przeciwciała jest nieprawidłowa i źle rozpoznają one
substancje dostające się do organizmu. I tak zupełnie dla człowieka
niegroźne czynniki mogą być rozpoznane jako chorobotwórcze i wytwarzane są
przeciw nim przeciwciała w zbyt dużej ilości, co powoduje wystąpienie
objawów.
Żywienie Optymalne stosowane prawidłowo doprowadza do
przebudowy układu odpornościowego, a co za tym idzie zmienia się jego
reaktywność. Proces ten jest jednak powolny i przebiega z różną prędkością
w zależności od stanu chorego. Najszybciej ustępują alergie u dzieci,
ponieważ ich zdolności regeneracyjne są znacznie większe niż u dorosłych. W
lekkich alergiach objawiających się tylko katarem lub wysypką ustąpienie
dolegliwości następuje już po kilku tygodniach, a czasem nawet wcześniej.
Choroby zaawansowane leczy się na diecie do kilku miesięcy, co i tak należy
uznać za bardzo dobry efekt. Osoby dorosłe znajdują się w gorszej sytuacji,
ponieważ u nich wyleczenie trwa znacznie dłużej i może wynosić do kilku lat.
W tym czasie obserwuje się stopniowe zmniejszanie objawów aż do całkowitego
ich ustąpienia. Należy jednak pamiętać, że po początkowym okresie stosowania
diety należy zmniejszyć ilość zjadanego białka do ok. 0,8 g na kilogram wagi
należnej, bo w przeciwnym razie może dojść do zahamowania procesów
zdrowienia.
Dieta jest głównym czynnikiem leczniczym w alergiach, jednak w
niektórych przypadkach można zastosować prądy selektywne S, ponieważ są to
choroby z przewagą układu parasympatycznego. Korzystne efekty można uzyskać
głównie w astmie alergicznej, jednak trzeba pamiętać, że zabiegi jedynie
przyspieszają powrót do zdrowia, a nie usuwają przyczynę choroby.
|