Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ryż - podstawa zdrowej kuchni

Grupy

Szukaj w grupach

 

ryż - podstawa zdrowej kuchni

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 158


« poprzedni wątek następny wątek »

101. Data: 2006-04-24 14:06:46

Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 24 Apr 2006 12:00:43 +0200, "Dominik Jan Domin"
<d...@p...onet.pl> wrote:

>U?ytkownik " JaMyszka" <j...@g...pl> napisa? w wiadomo?ci
>news:e2i792$gm8$1@inews.gazeta.pl...
>
>> Wymieni?am te potrawy, aby wykaza?, ?e nie zawsze nazwa potrawy oddaje jej
>> "kuchni? ?ród?ow?";)
>> Thx za dok?adniejsze wyja?niena:)
>
>Oczywi?cie, ?e tak. Ca?kowicie si? z Tob? zgadzam. Doda?bym jeszcze:
>- bigos litewski, który jest tradycyjna polsk? potraw? oraz
>- sznycel po wiede?sku, z jajkiem na górze, podczas gdy w wiedniu preferuj?
>raczej kawa?ek cytryny...
>
>Do kompletu dochodzi jeszcze to, ze cho?by sam sznycel - to w jednej cz??ci
>Polski kawa? mi?sa bez panierki, a w innej - kotlet mielony.
>
>Ech, nasze nazewnictwo...
>

A gdzie ryz, ten z tytulu? :PP

Pierz
>DJD
>

K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


102. Data: 2006-04-25 08:45:09

Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Dnia 24-04-2006 o 13:53:53 Dominik Jan Domin <d...@p...onet.pl>
napisał:

> U?ytkownik "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl> napisa? w wiadomo?ci
> news:op.s8ifk0pa5prtiq@pj43.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
...

(...)


> Nie musisz mnie poprawiaae w cytacie - s?owo "?yd" pisany
> ma?? liter? oznacza
> wyznawce religii moj?eszowej, bez precyzowania narodowo?ci - i o to mi
> chodzi?o.

No nie - nie smialbym poprawiac czyichs slow nawet, jesli bylby blad.
Zupelnie niepotrzebnie to zrobilem - chcialem tylko, by Twoje slowa byly
cytowane poprawnie - a tu jakies problemy z kodowaniem byly :-)


> Tutaj ?mia?bym w?tpiae - o to czerpanie ca?ymi gar?ciami - bo jak, jakimi
> drogami, przy ówczesnej izolacji kulturalnej ?? Zw?aszcza, ?e ca?e
> ?redniowiecze lubowa?o si? w takim mieszaniu sk?adników jak mi?so i
> rodzynki. I nie tylko w Polsce, ale w ca?ej Europie.

Owczesnej? Przeciez nie mowimy o konkretnymm okresie.
Izolacja izolacją, ale naprawde nie trzeba wiele by w dziedzinie kulinarnej
cos sie zaadoptowalo. Wystarczy jedna przyjazna rodzina, sprobuje
potrawy - dalej to juz metoda szeptana poza cenzurą :-)

Mieszanie mięs i rodzynek w calej Europie - zapewne, ale mowimy o jednej
konkretnej potrawie, do dzisiaj zachowującej nazwę "po żydowsku"
i według mnie niesłusznie posądzaną tu o błędną nazwę.
Jedyne, co mogloby tlumaczyc Twoje zdanie - ryba z rodzynkami trafiła
do kuchni żydowskiej "z Europy" co malo prawdopodobne - ich
kuchnia jest integralna czescia wyznania.


> Byc mo?e - jada?em ryb? po ?ydowsku tak, jak j? opisa?e? - z rodzynkami
> ?ami?cymi zwyk?y smak, a nie ca?? na s?odko. No i jak czytam niektore
> przepisy, mówi?ce o robieniu do tej rybki galarety z ?elatyny...

Zazdroszcze. Mnie maltretowano na święta rybą na słodko. Ochydne.
A zjeść trzeba (wychowywano mnie na modłę WŁ - gówniarz ma jeść
co mu dają i nie narzekać)...
Zelatyna - to już na pewno nie wpływy żydowskie, moim zdaniem
radosna twórczość kulinarna (poniekąd nic złego).

--
Smaczności - Wojtek H.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


103. Data: 2006-04-25 08:45:09

Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!


Dnia 24-04-2006 o 14:22:54 Waldemar Krzok <w...@c...de>
napisał:

> Panslavista schrieb:
>> "Waldemar Krzok" <w...@c...de> wrote in message
>> news:4b3t8hFvvelqU1@uni-berlin.de...
>>> Panslavista schrieb:
>
>> He..he, co prawda nie ta grupa... Chazarowie to Aszkenazi nie mający
>> nic wspólnego z Izraelitami z Izraela, czy Izraelitami z Europy -
>> Sefardyjczykami, ale stanowiący od 85 do 95% ludności Izraela...
>> Najnowsze badania DNA świdczą o mongolskim pochodzniu Chazarów-
>> Aszkenazi - kilka ich milionów (wszyscy Chazarowie) pochodzi tylko od
>> czterech (sic) Mongołek...
>
> jak już się powołujesz na badania DNA, to wykazały one także, że
> Aszkenazi nie byli spokrewnieni z Chazarami. No i Chazarowie są (a
> raczej byli) narodem tureckim, który nawrócił się na wiarę żydowską.

Takie same badania DNA dowodzą, że cała ludzkość pochodzi od trzech czy
czterech kobiet.
Zresztą - Panslawista ma wspólne korzenie z Żydami niezależnie od sposobu
patrzenia :-)

--
Zdrówka - Wojtek H.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


104. Data: 2006-04-25 09:36:35

Temat: Re: ry - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:1rmp42pvcketorjvet8vgbf7lo21jft4ua@4ax.com...
> On Mon, 24 Apr 2006 12:00:43 +0200, "Dominik Jan Domin"
> <d...@p...onet.pl> wrote:
>
>>U?ytkownik " JaMyszka" <j...@g...pl> napisa? w wiadomo?ci
>>news:e2i792$gm8$1@inews.gazeta.pl...
>>
>>> Wymieni?am te potrawy, aby wykaza?, ?e nie zawsze nazwa potrawy oddaje
>>> jej
>>> "kuchni? ?ród?ow?";)
>>> Thx za dok?adniejsze wyja?niena:)
>>
>>Oczywi?cie, ?e tak. Ca?kowicie si? z Tob? zgadzam. Doda?bym jeszcze:
>>- bigos litewski, który jest tradycyjna polsk? potraw? oraz
>>- sznycel po wiede?sku, z jajkiem na górze, podczas gdy w wiedniu
>>preferuj?
>>raczej kawa?ek cytryny...
>>
>>Do kompletu dochodzi jeszcze to, ze cho?by sam sznycel - to w jednej
>>cz??ci
>>Polski kawa? mi?sa bez panierki, a w innej - kotlet mielony.
>>
>>Ech, nasze nazewnictwo...
>>
>
> A gdzie ryz, ten z tytulu? :PP

Od XVII wieku obecny na 100% w polskiej kuchni, ciągle pod tą sama nazwą.

DJD


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


105. Data: 2006-04-25 09:41:00

Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl> napisał w wiadomości
news:op.s8j2ljsc5prtiq@pc99.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
...
>
> Mieszanie mięs i rodzynek w calej Europie - zapewne, ale mowimy o jednej
> konkretnej potrawie, do dzisiaj zachowującej nazwę "po żydowsku"
> i według mnie niesłusznie posądzaną tu o błędną nazwę.
> Jedyne, co mogloby tlumaczyc Twoje zdanie - ryba z rodzynkami trafiła
> do kuchni żydowskiej "z Europy" co malo prawdopodobne - ich
> kuchnia jest integralna czescia wyznania.

Mam w domu współczesną żydowską książkę kucharską - jako żywo jest dowodem
na umiejętność żydów na włączanie regionalnych specjalności do swojej
kuchni, przy PEŁNYM zachowaniu zasad koszerności.

>> Byc mo?e - jada3em rybe po ?ydowsku tak, jak j? opisa3e? - z rodzynkami
>> 3ami?cymi zwyk3y smak, a nie ca3? na s3odko. No i jak czytam niektore
>> przepisy, mówi?ce o robieniu do tej rybki galarety z ?elatyny...
>
> Zazdroszcze. Mnie maltretowano na święta rybą na słodko. Ochydne.
> A zjeść trzeba (wychowywano mnie na modłę WŁ - gówniarz ma jeść
> co mu dają i nie narzekać)...
> Zelatyna - to już na pewno nie wpływy żydowskie, moim zdaniem
> radosna twórczość kulinarna (poniekąd nic złego).

Jo. Chyba, że się tą żelatynę kupuje w sklepie w Polsce - bo wieprzowa nijak
sie ma do "po żydowsku"

Acha, ryba na słodko jest wspaniała - ale śledzie, w sosie sliwkowym z
rodzynkami. Osobiście nie umiem tego robic, przepis skąś wzięła moja Mama.

DJD


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


106. Data: 2006-04-25 09:43:47

Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: "dzu" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:e2kqp0$jhh$1@news.onet.pl...
>> Zelatyna - to już na pewno nie wpływy żydowskie, moim zdaniem
>> radosna twórczość kulinarna (poniekąd nic złego).
>
> Jo. Chyba, że się tą żelatynę kupuje w sklepie w Polsce - bo wieprzowa
> nijak sie ma do "po żydowsku"
>
Aby galareta stanęła trzeba wygotować kilka głbów np karpich i nie trzeba
żelatyny.
Na tym ten "cymes" polega.

d

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


107. Data: 2006-04-25 10:53:58

Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl> wrote in message
news:op.s8j2ljg85prtiq@pc99.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
...

> Zresztą - Panslawista ma wspólne korzenie z Żydami niezależnie od sposobu
> patrzenia :-)

Pomówienie i obraza.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


108. Data: 2006-04-25 11:08:49

Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: "gucio" <gucio123456@ .pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e2kv8m$b6$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Pomówienie i obraza.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


109. Data: 2006-04-25 11:13:22

Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: "ariel" <a...@x...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e2kv8m$b6$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl> wrote in message
> news:op.s8j2ljg85prtiq@pc99.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
...
>
>> Zresztą - Panslawista ma wspólne korzenie z Żydami niezależnie od sposobu
>> patrzenia :-)
>
> Pomówienie i obraza.

Właśnie ruszył MARSZ ŻYWYCH w Auschwitz.

ariel

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


110. Data: 2006-04-25 11:17:40

Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: Waldemar Krzok <w...@c...de> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista schrieb:

>> Zresztą - Panslawista ma wspólne korzenie z Żydami niezależnie od sposobu
>> patrzenia :-)
>
> Pomówienie i obraza.

ja się takich korzeni nie wstydzę. Obraziłbym się za pokrewność z
Panslawistą.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 10 . [ 11 ] . 12 ... 16


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[allegro] Zapraszam serdecznie na moje aukcje
PRZEPIS na sałatkę z chińskich zupek
Re: Juz placa za rakotworczy tefon !
sklep z owocami morza w arkadii?
CZY KTOS

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »