Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.silweb.
pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Date: Tue, 25 Apr 2006 11:41:00 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 33
Message-ID: <e2kqp0$jhh$1@news.onet.pl>
References: <1...@z...googlegroups.com>
<e2da9k$qtf$1@inews.gazeta.pl> <e2dj7l$23$1@inews.gazeta.pl>
<e2djuq$2i6$1@inews.gazeta.pl> <e2dlq4$95m$1@inews.gazeta.pl>
<e2ffjb$ep3$1@news.onet.pl> <e2hm4a$6fa$1@inews.gazeta.pl>
<e2i5h0$bl5$1@news.onet.pl>
<o...@p...wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl>
<e2ie66$cnn$1@news.onet.pl>
<o...@p...wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: 158.75.31.20
X-Trace: news.onet.pl 1145957984 20017 158.75.31.20 (25 Apr 2006 09:39:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 25 Apr 2006 09:39:44 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Sender: zIyicQt0BZeh1bE33IjxnP9lnoEGNisg
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:267115
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Wojtek H." <s...@p...ciach.onet.pl> napisał w wiadomości
news:op.s8j2ljsc5prtiq@pc99.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
...
>
> Mieszanie mięs i rodzynek w calej Europie - zapewne, ale mowimy o jednej
> konkretnej potrawie, do dzisiaj zachowującej nazwę "po żydowsku"
> i według mnie niesłusznie posądzaną tu o błędną nazwę.
> Jedyne, co mogloby tlumaczyc Twoje zdanie - ryba z rodzynkami trafiła
> do kuchni żydowskiej "z Europy" co malo prawdopodobne - ich
> kuchnia jest integralna czescia wyznania.
Mam w domu współczesną żydowską książkę kucharską - jako żywo jest dowodem
na umiejętność żydów na włączanie regionalnych specjalności do swojej
kuchni, przy PEŁNYM zachowaniu zasad koszerności.
>> Byc mo?e - jada3em rybe po ?ydowsku tak, jak j? opisa3e? - z rodzynkami
>> 3ami?cymi zwyk3y smak, a nie ca3? na s3odko. No i jak czytam niektore
>> przepisy, mówi?ce o robieniu do tej rybki galarety z ?elatyny...
>
> Zazdroszcze. Mnie maltretowano na święta rybą na słodko. Ochydne.
> A zjeść trzeba (wychowywano mnie na modłę WŁ - gówniarz ma jeść
> co mu dają i nie narzekać)...
> Zelatyna - to już na pewno nie wpływy żydowskie, moim zdaniem
> radosna twórczość kulinarna (poniekąd nic złego).
Jo. Chyba, że się tą żelatynę kupuje w sklepie w Polsce - bo wieprzowa nijak
sie ma do "po żydowsku"
Acha, ryba na słodko jest wspaniała - ale śledzie, w sosie sliwkowym z
rodzynkami. Osobiście nie umiem tego robic, przepis skąś wzięła moja Mama.
DJD
|