« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2005-12-15 15:32:21
Temat: Re: ryba maslanaAkulka wrote:
> Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:dnrufp$9ld$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>
>>A w zasadzie to moszna się do jedzenia nadawszy? ;-)
>
>
> No.... ja nie wiem... nie próbowałam :P ;-)
jej zawartość na pewno, ale sam też nie jadłem.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2005-12-15 19:50:07
Temat: Re: ryba maslanaLia napisał(a):
> Dnia 2005-12-15 13:50:24 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
> przyrody grupowicz *Akulka* skreślił te oto słowa:
>
>
>>Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
>>news:dnq24s$l7r$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>>>Po drugie: związki w wymienionych przez Ciebie produktach nie odwapniają,
>>>one zmniejszają wchłanianie wapnia przez organizm.
>>
>>O kurcze, znowu to samo. Podejdę może tu z innej strony.
>>
>>Oczywiście, że jedzony od czasu do czasu (lub nawet raz a dobrze i często w
>>sezonie) rabarbar, szczaw, czy też szpinak nie spowodują żadnego uszczerbku
>>na zdrowiu czy też na kościach. Ale nie można powiedzieć, że moszna je jeść
>>codziennie na każdy posiłek, jak to kolega eM el stwierdził, ponoć za swoim
>>lekarzem. Bo jak zauważyłeś, produkty zawierające szczawiany upośledzają
>>wchłanianie się wapnia. Kwas oksalidowy zawarty w szpinaku, botwince,
>>rabarbarze, migdałach i czekoladzie wchodzi w reakcje z wapniem tworząc jego
>>sole, które nie mogą być wykorzystane i metabolizowane przez organizm.
>>Dlatego większość leków zawierających wapń alarmuje, by zachować co najmniej
>>2 h odstępu pomiędzy przyjęciem preparatu, a jedzeniem tych produktów - uff
>>Ponadto kwas szczawiowy wiąże wapń w zupełnie nierozpuszczalne szczawiany
>>(tu też można doszukać się powstawania kamieni np. w nerkach).
>>Co się zaś dzieje u człowieka, który je nałogowo szczawiany (kilka razy w
>>tygodniu)? Otóż (na zdrowy chłopski rozum), wapń jest potrzebny do życia
>>każdemu człowiekowi (są pewne codzienne zapotrzebowania- średnio 1000-1200
>>mg), albowiem wapń przez cały czas podlega przemianom polegającym na
>>wbudowywaniu do kości i szkliwa oraz resorpcji. Oprócz tego procesu jest
>>wykorzystywany do przenoszenia impulsów nerwowych, do regulacji układu
>>krzepnięcia, regulacji rytmu serca oraz wchłaniania witaminy B12. Skoro bez
>>wapnia nie ma prawidłowej pracy w pierwszej kolejności serca, organizm
>>"staje na głowie" by nie dopuścić do niedoborów wapnia, bo jak wiadomo,
>>serce jest ostatnim organem, który organizm upośledza by podtrzymać funkcje
>>życiowe (np. długotrwała głodówka, a raczej już wygłodzenie jak w obozach
>>koncentracyjnych). Serce nie może pracować bez soli wapnia rozpuszczonych w
>>krwiobiegu.
>>A gdzie najwięcej wapnia w organizmie? Niech zgadnę......hmmmmmmm.... w
>>kościach? Nasz system kostny posiada przeciętnie l6 kg wapna, które łatwo
>>tracimy na korzyść serca. Organizm nie popuści, wapń musi być codziennie
>>dostarczany sercu w odpowiedniej ilości.
>
>
> Tak technicznie.
> Jak się żywcem przekleja całe zdania z innych źródeł to przyzwoitośc wymaga
> podania tych źródeł i oznaczenia cytatów w stosowny sposób.
Jeśli juz wskazujesz na taki fakt, to go po prostu pokaz palcem co
zostało i skąd skopiowane.
Tego wymaga przyzwoitość, inaczej to pomówienie.
Cytaty są dozwolone pod warunkiem wskazania źródła i autora.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2005-12-15 19:55:49
Temat: Re: ryba maslanaDnia 2005-12-15 20:50:07 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *JerzyN* skreślił te oto słowa:
> Jeśli juz wskazujesz na taki fakt, to go po prostu pokaz palcem co
> zostało i skąd skopiowane.
> Tego wymaga przyzwoitość, inaczej to pomówienie.
Jak widac nie było to pomówienie, bo Akulka przyznała, ze kilka zdań żywcem
przekopiowała.
> Cytaty są dozwolone pod warunkiem wskazania źródła i autora.
A o czym ja niby pisałam?
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
*psy mają właścicieli, koty mają służących*
http://www.voila.pl/7ufx3/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2005-12-15 20:21:28
Temat: Re: ryba maslanaLia napisał(a):
> Dnia 2005-12-15 20:50:07 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
> Jak widac nie było to pomówienie, bo Akulka przyznała, ze kilka zdań żywcem
> przekopiowała.
Jeśli_robisz_wytkniecie_to_nie_pisz_a_pokaz_dokładni
e_co_skąd_żywcem_wziete_i_tyle.
Mówię: pokaz to na tekście, który w całosci przytoczyłaś.
>>Cytaty są dozwolone [...]* pod warunkiem wskazania źródła i autora.
Upsss, jak to się stało?
:-(
> A o czym ja niby pisałam?
*Wstaw to wyżej w wykropkowane miejsce [nawet jak sa zabronione].
Ustawa Prawo autorskie dopuszcza cytaowanie nawet jesli jest to
zabronione na stronie www.
pozdr. jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2005-12-15 20:38:18
Temat: Re: ryba maslanaDnia 2005-12-15 21:21:28 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *JerzyN* skreślił te oto słowa:
>> Dnia 2005-12-15 20:50:07 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
>> Jak widac nie było to pomówienie, bo Akulka przyznała, ze kilka zdań żywcem
>> przekopiowała.
>
> Jeśli_robisz_wytkniecie_to_nie_pisz_a_pokaz_dokładni
e_co_skąd_żywcem_wziete_i_tyle.
> Mówię: pokaz to na tekście, który w całosci przytoczyłaś.
Prosze bardzo (ale nie wiem czy to wszystko):
1. Kwas oksalidowy zawarty w szpinaku, botwince,
rabarbarze, migdałach i czekoladzie wchodzi w reakcje z wapniem tworząc
jego sole, które nie mogą być wykorzystane i metabolizowane przez organizm.
M.in.
http://zdrowie.medicentrum.pl/ed/0/do/lifestyle/food
s/minerals/?f=mz2
2.Kwas szczawiowy wiąże wapń w zupełnie nierozpuszczalne szczawiany
http://wino.org.pl/forum/post.php?action=reply&fid=1
2&tid=5036&repquote=39421
3. wapń przez cały czas podlega przemianom polegającym na
wbudowywaniu do kości i szkliwa oraz resorpcji.Oprócz tego procesu jest
wykorzystywany do przenoszenia impulsów nerwowych, do regulacji układu
krzepnięcia, regulacji rytmu serca oraz wchłaniania witaminy B12.
m.in.
http://zdrowie.medicentrum.pl/ed/0/do/lifestyle/food
s/minerals/?f=mz2
4. Serce nie może pracować bez soli wapnia rozpuszczonych w
krwiobiegu. (...)Nasz system kostny posiada przeciętnie l6 kg wapna, które
łatwo tracimy na korzyść serca.
http://www.zygzak.priv.pl/podstrony/zdrowie07.html
>
>>>Cytaty są dozwolone [...]* pod warunkiem wskazania źródła i autora.
>
> Upsss, jak to się stało?
> :-(
>
>> A o czym ja niby pisałam?
>
> *Wstaw to wyżej w wykropkowane miejsce [nawet jak sa zabronione].
> Ustawa Prawo autorskie dopuszcza cytaowanie nawet jesli jest to
> zabronione na stronie www.
A o czym ja pisałam. O cytowaniu całych zdań, żywcem, bez podania źródła, i
podpisywanie sie pod nimi swoim nickiem/nazwiskiem/whatever. Wypowiedź
Akulki to w sporej częsci kompilacja zdań napisanych przez innych ludzi. I
to w taki sposób, że niespójność stylu zwróciła uwagę, i pobieżne
przegooglowanie potwierdziło przypuszcenia. Ja wiem, że takimi kompilacjami
to co niektórzy "piszą" prace magisterskie, ale dla mnie to nie jest cos
normalnego.
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
*psy mają właścicieli, koty mają służących*
http://www.voila.pl/7ufx3/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2005-12-15 20:45:08
Temat: Re: ryba maslanaW wiadomości <news:dnrpsj$bfb$1@inews.gazeta.pl>
Akulka <s...@g...pl> pisze:
> Kwas oksalidowy
Co to takiego?
--
PozdrawiaM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2005-12-16 06:34:10
Temat: Re: ryba maslana
Użytkownik "Lia" <L...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:120utjspqij9h.dlg@iska.from.poznan...
do LIA, Akulka...
1. Spojrzyjcie na temat tej dyskusji
2. Nie zeby mnie nie interesowalo to o czym TERAZ sie tu mowi (szczaw,
szczawiany itd) ale chyba raczej nie pod "tytulem" Ryba Maslana
Wydaje mi sie (jesli sie myle niech mnie ktos "naprostuje" hehehe) ze
szczaw, rabarbar i szpinak nijak sie maja do ryby maslanej...
chyba ze to jakas inna odmiana...
3. Mozna bylo przeciez zalozyc nowy temat
4. Szukajac wiadomosci o szkodliwosci (czy tez o walorach odzywczych)
szpinaku, szczawiu i rabarbaru na prawde musze zaglebiac sie w Rybe Maslana?
5. Dajcie sobie po szlagu :) i bedzie spokoj heh
Pozdrawiam
Misiek
p.s. zeby nie bylo to na prawde interesuje mnie wplyw tychze produktow na
przysfajalnosc (przyswajalnosc?) wapnia, poniewaz mam dosc zaawansowana
osteoporoze
A dyskusja o Rybie Maslanej tez mnie interesuje ale... niekoniecznie w
jednym watku;)
Uwielbiam rybe maslana,jadlem i wedzoina i smazona, jednak nigdy zadne
niepokojace symptomy u mnie nie wystapily
Moze dla tego ze nigdy nie zjadlem wiecej niz 25 dkg jednorazowo
Nawiasem mowiac (po przeczytaniu wszystkich za i przeciw rybie maslanej)...
mowi sie ze w tlustych rybach ( a do takiej bym maslana zaliczyl) jest duzo
tluszczow z grupy Omega3
Tluszczow "dobrych" dla ludzkiego organizmu
a tu czytam o parafinie itd... Odechciewa sie Ryby Maslanej hehehe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2005-12-16 07:47:28
Temat: Re: [OT] wywody Miśka było ryba maslanaW wiadomości <news:dntn4v$6on$1@polsl.pl>
Misiek <p...@p...onet.pl> pisze:
> 1. Spojrzyjcie na temat tej dyskusji
> 2. Nie zeby mnie nie interesowalo to o czym TERAZ sie tu mowi (szczaw,
> szczawiany itd) ale chyba raczej nie pod "tytulem" Ryba Maslana
Twoje "złote myśli" tym bardziej.
> 3. Mozna bylo przeciez zalozyc nowy temat
No właśnie.
> przysfajalnosc (przyswajalnosc?)
Ależ zagwozdka.
A może pszysfajalność? :>
--
PozdrawiaM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2005-12-16 10:37:08
Temat: Re: ryba maslanaLia napisał(a):
> Dnia 2005-12-15 21:21:28 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
> przyrody grupowicz *JerzyN* skreślił te oto słowa:
>
>
>>>Dnia 2005-12-15 20:50:07 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
>>>Jak widac nie było to pomówienie, bo Akulka przyznała, ze kilka zdań żywcem
>>>przekopiowała.
>>
>>Jeśli_robisz_wytkniecie_to_nie_pisz_a_pokaz_dokład
nie_co_skąd_żywcem_wziete_i_tyle.
>>Mówię: pokaz to na tekście, który w całosci przytoczyłaś.
>
>
> Prosze bardzo (ale nie wiem czy to wszystko):
>
> 1. Kwas oksalidowy zawarty w szpinaku, botwince,
> rabarbarze, migdałach i czekoladzie wchodzi w reakcje z wapniem tworząc
> jego sole, które nie mogą być wykorzystane i metabolizowane przez organizm.
>
> M.in.
> http://zdrowie.medicentrum.pl/ed/0/do/lifestyle/food
s/minerals/?f=mz2
Sama zobacz co piszą:
cyt. "Serwis ten ma charakter edukacyjny, nie konsultacyjny!
Zarówno autorzy, konsultanci, jak i wydawcy serwisu nie mogą ponosić
odpowiedzialności za błędy ani żadnych konsekwencji wynikających z
zastosowania informacji zawartych w tym serwisie."
Drugi link wyszukany googlami również wskazuje, ze ten tekst nie jest
autorstwa piszących. Wszyscy go skądś przepisują.
;-)
> 2.Kwas szczawiowy wiąże wapń w zupełnie nierozpuszczalne szczawiany
> http://wino.org.pl/forum/post.php?action=reply&fid=1
2&tid=5036&repquote=39421
Tu tym bardziej piszacy nie jes autorem a czepiać sie o jedno zdanie?
> 3. wapń przez cały czas podlega przemianom polegającym na
[...]
> http://zdrowie.medicentrum.pl/ed/0/do/lifestyle/food
s/minerals/?f=mz2
To już sobie wyjaśniliśmy wyżej. To sa takie informacje z ulotek
reklamowych, przepisywane od lat. Autora bedzie trudno odszukać chociaz
nie jest to niemożliwe.
> 4. Serce nie może pracować bez soli wapnia rozpuszczonych w
> krwiobiegu. (...)Nasz system kostny posiada przeciętnie l6 kg wapna, które
> łatwo tracimy na korzyść serca.
> http://www.zygzak.priv.pl/podstrony/zdrowie07.html
To też nie jest autor tego tekstu.
:-(
[...]
> A o czym ja pisałam. O cytowaniu całych zdań, żywcem, bez podania źródła, i
> podpisywanie sie pod nimi swoim nickiem/nazwiskiem/whatever.
Śledztwo zacznij od tych co te teksty zamieścili w sieci i dowiedz sie
skad Akulka czerpała te zdania.
> Wypowiedź Akulki to w sporej częsci kompilacja
> zdań napisanych przez innych ludzi.
Ale to jest dozwolone, niestety.
> I to w taki sposób, że niespójność stylu zwróciła uwagę,
> i pobieżne przegooglowanie potwierdziło przypuszcenia.
A wiesz jak sie czuje autor takiego tekstu kiedy coś takiego czyta?
> Ja wiem, że takimi kompilacjami to co niektórzy
> "piszą" prace magisterskie, ale dla mnie to nie jest cos
> normalnego.
Nie tylko dla ciebie to nie jest norma, plagiaty to juz norma w gazetach
i na uczelniach.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2005-12-16 12:00:49
Temat: Re: ryba maslanaTu trafiłaś.
> 2.Kwas szczawiowy wiąże wapń w zupełnie nierozpuszczalne szczawiany
>
http://wino.org.pl/forum/post.php?action=reply&fid=1
2&tid=5036&repquote=3942
1
Tu nie trafiłaś.
> http://zdrowie.medicentrum.pl/ed/0/do/lifestyle/food
s/minerals/?f=mz2
Tu trafiłaś, ale juz za pierwszym razem.
> http://www.zygzak.priv.pl/podstrony/zdrowie07.html
Tu nie trafiłaś, ale dzięki za stronkę, ciekawa. A tak swoja drogą, to
polecam poczytać co pisze ojciec Grande, bo jak widać nie tylko ja bazuje na
jego wiedzy. A jeszcze jedno, to, ze ktoś czyta co piszą inni, a potem pisze
o tym jako o własnych przekonaniach, to tez dla ciebie plagiat? To miłego
życia w tępieniu innych na necie, choć wątpię, by ci go starczyło.
> Wypowiedź
> Akulki to w sporej częsci kompilacja zdań napisanych przez innych ludzi.
To już pomówienie.... uważaj na słowa. Jak stwierdziłam wkleiłam 3 zdania,
reszta jest moja. Jeśli ci mój styl lub niespójność przeszkadza, to nie
czytaj, albo zacznij tropić innych z tej listy, którzy często piszą gorzej
ode mnie. Ja nie uważam, że pozjadałam wszelkie rozumy, a swoje frustracje
"wydalaj" gdzie indziej. I jeszcze raz proszę, masz cos do mnie, to na priv.
Nieprzyzwoite jest obgadywanie danej osoby do osób trzecich, zwłaszcza, gdy
zainteresowana czyta.
> Ja wiem, że takimi kompilacjami
> to co niektórzy "piszą" prace magisterskie, ale dla mnie to nie jest cos
> normalnego.
No coment.
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |