| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-12-10 16:34:12
Temat: ciastka - mój pierwszy raz.... ;))Witam!
Postanowiłam w tym roku po raz pierwszy upiec ciastka. Nawet mam już
przepis. ;))) Ale też, z braku doświadczenia mam parę pytań:
1. Jak długo i jak (zamknięte szczelnie, "nieszczelnie", czy luzem - np na
dużym talerzu) można przechowywać takie ciastka?
2. Czego użyć - żeby było łatwo, prosto i przyjemnie - do dekorowania
ciasteczek???
Dzięki za podpowiedzi
Pozdrawiam,
Niss
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-12-11 10:33:44
Temat: Re: ciastka - mój pierwszy raz.... ;))> 1. Jak długo i jak (zamknięte szczelnie, "nieszczelnie", czy luzem - np na
> dużym talerzu) można przechowywać takie ciastka?
Zależy jakie. Drożdżowe pawnie po 2-3 dniach będą niesmaczne już. Podobnie z
ciasta francuskiego bo zwilgotnieją i będa gumowate. Z kruchego poleżą
najdłużej. Myśle że kilkanaście dni w zamkniętym pojemniku, chyba że się
myle :).
> 2. Czego użyć - żeby było łatwo, prosto i przyjemnie - do dekorowania
> ciasteczek???
Lukier z białka i cukry pudru z olejkiem miętowym, cytrynowym, pomarańczowym
(można dodać w zamian startej skórki ze świerzego cytrusa, umytego
oczywiście i sparzonego). No i moja ulubiona dekoracja do ciast ;) stopiona
mleczna czeklada :).
Polewe, czekolade albo lukier najlepiej pędzelkiem na ciastka nałożyć. Takim
średnicy kciuka powiedzmy. Czekoladowa powinna być gorąca a likrowa powinna
wyschnąć jakić czas na ciastkach.
Powodzenia :)
--
morghul
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-12-11 20:03:21
Temat: Re: ciastka - mój pierwszy raz.... ;))
Użytkownik "morghul" <t...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dngvac$acc$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > 1. Jak długo i jak (zamknięte szczelnie, "nieszczelnie", czy luzem - np
na
> > dużym talerzu) można przechowywać takie ciastka?
>
> Zależy jakie. Drożdżowe pawnie po 2-3 dniach będą niesmaczne już. Podobnie
z
> ciasta francuskiego bo zwilgotnieją i będa gumowate. Z kruchego poleżą
> najdłużej. Myśle że kilkanaście dni w zamkniętym pojemniku, chyba że się
> myle :).
>
> > 2. Czego użyć - żeby było łatwo, prosto i przyjemnie - do dekorowania
> > ciasteczek???
>
> Lukier z białka i cukry pudru z olejkiem miętowym, cytrynowym,
pomarańczowym
> (można dodać w zamian startej skórki ze świerzego cytrusa, umytego
> oczywiście i sparzonego). No i moja ulubiona dekoracja do ciast ;)
stopiona
> mleczna czeklada :).
> Polewe, czekolade albo lukier najlepiej pędzelkiem na ciastka nałożyć.
Takim
> średnicy kciuka powiedzmy. Czekoladowa powinna być gorąca a likrowa
powinna
> wyschnąć jakić czas na ciastkach.
>
> Powodzenia :)
>
>
> --
> morghul
Dzięki za podpowiedź, to będą kruche ciastka (na szczęście ;)) !!
Pozdrawiam,
Niss
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-12-11 23:18:52
Temat: Re: ciastka - mój pierwszy raz.... ;))Małgorzata Porazińska napisał(a):
> Dzięki za podpowiedź, to będą kruche ciastka (na szczęście ;)) !!
> Pozdrawiam,
> Niss
jesli kruche - to w suchym, w nisko wilgotnym miejscu,
ale zarazem nie wysokiej temperaturze.
to pozwoli zachowac jak najdluzej kruchosc i swiezosc.
pozdro.
-
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |