Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ciastka - mój pierwszy raz.... ;))

Grupy

Szukaj w grupach

 

ciastka - mój pierwszy raz.... ;))

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-12-10 16:34:12

Temat: ciastka - mój pierwszy raz.... ;))
Od: "Małgorzata Porazińska" <n...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Witam!
Postanowiłam w tym roku po raz pierwszy upiec ciastka. Nawet mam już
przepis. ;))) Ale też, z braku doświadczenia mam parę pytań:

1. Jak długo i jak (zamknięte szczelnie, "nieszczelnie", czy luzem - np na
dużym talerzu) można przechowywać takie ciastka?
2. Czego użyć - żeby było łatwo, prosto i przyjemnie - do dekorowania
ciasteczek???

Dzięki za podpowiedzi
Pozdrawiam,
Niss



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-12-11 10:33:44

Temat: Re: ciastka - mój pierwszy raz.... ;))
Od: "morghul" <t...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> 1. Jak długo i jak (zamknięte szczelnie, "nieszczelnie", czy luzem - np na
> dużym talerzu) można przechowywać takie ciastka?

Zależy jakie. Drożdżowe pawnie po 2-3 dniach będą niesmaczne już. Podobnie z
ciasta francuskiego bo zwilgotnieją i będa gumowate. Z kruchego poleżą
najdłużej. Myśle że kilkanaście dni w zamkniętym pojemniku, chyba że się
myle :).

> 2. Czego użyć - żeby było łatwo, prosto i przyjemnie - do dekorowania
> ciasteczek???

Lukier z białka i cukry pudru z olejkiem miętowym, cytrynowym, pomarańczowym
(można dodać w zamian startej skórki ze świerzego cytrusa, umytego
oczywiście i sparzonego). No i moja ulubiona dekoracja do ciast ;) stopiona
mleczna czeklada :).
Polewe, czekolade albo lukier najlepiej pędzelkiem na ciastka nałożyć. Takim
średnicy kciuka powiedzmy. Czekoladowa powinna być gorąca a likrowa powinna
wyschnąć jakić czas na ciastkach.

Powodzenia :)


--
morghul

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-12-11 20:03:21

Temat: Re: ciastka - mój pierwszy raz.... ;))
Od: "Małgorzata Porazińska" <n...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "morghul" <t...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dngvac$acc$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > 1. Jak długo i jak (zamknięte szczelnie, "nieszczelnie", czy luzem - np
na
> > dużym talerzu) można przechowywać takie ciastka?
>
> Zależy jakie. Drożdżowe pawnie po 2-3 dniach będą niesmaczne już. Podobnie
z
> ciasta francuskiego bo zwilgotnieją i będa gumowate. Z kruchego poleżą
> najdłużej. Myśle że kilkanaście dni w zamkniętym pojemniku, chyba że się
> myle :).
>
> > 2. Czego użyć - żeby było łatwo, prosto i przyjemnie - do dekorowania
> > ciasteczek???
>
> Lukier z białka i cukry pudru z olejkiem miętowym, cytrynowym,
pomarańczowym
> (można dodać w zamian startej skórki ze świerzego cytrusa, umytego
> oczywiście i sparzonego). No i moja ulubiona dekoracja do ciast ;)
stopiona
> mleczna czeklada :).
> Polewe, czekolade albo lukier najlepiej pędzelkiem na ciastka nałożyć.
Takim
> średnicy kciuka powiedzmy. Czekoladowa powinna być gorąca a likrowa
powinna
> wyschnąć jakić czas na ciastkach.
>
> Powodzenia :)
>
>
> --
> morghul

Dzięki za podpowiedź, to będą kruche ciastka (na szczęście ;)) !!
Pozdrawiam,
Niss



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-12-11 23:18:52

Temat: Re: ciastka - mój pierwszy raz.... ;))
Od: Chesky <c...@N...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Małgorzata Porazińska napisał(a):
> Dzięki za podpowiedź, to będą kruche ciastka (na szczęście ;)) !!
> Pozdrawiam,
> Niss

jesli kruche - to w suchym, w nisko wilgotnym miejscu,
ale zarazem nie wysokiej temperaturze.
to pozwoli zachowac jak najdluzej kruchosc i swiezosc.
pozdro.

-

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Co warto przywieźć z Ukrainy?
[Po archiwum] Panierke gruba, chrupiaca dobra chce :)
Potrawy z zawartością cynku
Przepis eksperyment - zupa rybna
szpinak

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »