Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.task.gda.pl
!news.mm.pl!not-for-mail
From: "Małgorzata Porazińska" <n...@p...fm>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciastka - mój pierwszy raz.... ;))
Date: Sun, 11 Dec 2005 21:03:21 +0100
Organization: Multimedia Polska sp. z o.o.
Lines: 40
Message-ID: <dni0lb$2dnd$1@news.mm.pl>
References: <dnf016$23qs$1@news.mm.pl> <dngvac$acc$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: host-81-190-64-249.gdynia.mm.pl
X-Trace: news.mm.pl 1134331371 79597 81.190.64.249 (11 Dec 2005 20:02:51 GMT)
X-Complaints-To: a...@m...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 11 Dec 2005 20:02:51 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:255405
Ukryj nagłówki
Użytkownik "morghul" <t...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dngvac$acc$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > 1. Jak długo i jak (zamknięte szczelnie, "nieszczelnie", czy luzem - np
na
> > dużym talerzu) można przechowywać takie ciastka?
>
> Zależy jakie. Drożdżowe pawnie po 2-3 dniach będą niesmaczne już. Podobnie
z
> ciasta francuskiego bo zwilgotnieją i będa gumowate. Z kruchego poleżą
> najdłużej. Myśle że kilkanaście dni w zamkniętym pojemniku, chyba że się
> myle :).
>
> > 2. Czego użyć - żeby było łatwo, prosto i przyjemnie - do dekorowania
> > ciasteczek???
>
> Lukier z białka i cukry pudru z olejkiem miętowym, cytrynowym,
pomarańczowym
> (można dodać w zamian startej skórki ze świerzego cytrusa, umytego
> oczywiście i sparzonego). No i moja ulubiona dekoracja do ciast ;)
stopiona
> mleczna czeklada :).
> Polewe, czekolade albo lukier najlepiej pędzelkiem na ciastka nałożyć.
Takim
> średnicy kciuka powiedzmy. Czekoladowa powinna być gorąca a likrowa
powinna
> wyschnąć jakić czas na ciastkach.
>
> Powodzenia :)
>
>
> --
> morghul
Dzięki za podpowiedź, to będą kruche ciastka (na szczęście ;)) !!
Pozdrawiam,
Niss
|