Data: 2005-12-11 20:03:21
Temat: Re: ciastka - mój pierwszy raz.... ;))
Od: "Małgorzata Porazińska" <n...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "morghul" <t...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dngvac$acc$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > 1. Jak długo i jak (zamknięte szczelnie, "nieszczelnie", czy luzem - np
na
> > dużym talerzu) można przechowywać takie ciastka?
>
> Zależy jakie. Drożdżowe pawnie po 2-3 dniach będą niesmaczne już. Podobnie
z
> ciasta francuskiego bo zwilgotnieją i będa gumowate. Z kruchego poleżą
> najdłużej. Myśle że kilkanaście dni w zamkniętym pojemniku, chyba że się
> myle :).
>
> > 2. Czego użyć - żeby było łatwo, prosto i przyjemnie - do dekorowania
> > ciasteczek???
>
> Lukier z białka i cukry pudru z olejkiem miętowym, cytrynowym,
pomarańczowym
> (można dodać w zamian startej skórki ze świerzego cytrusa, umytego
> oczywiście i sparzonego). No i moja ulubiona dekoracja do ciast ;)
stopiona
> mleczna czeklada :).
> Polewe, czekolade albo lukier najlepiej pędzelkiem na ciastka nałożyć.
Takim
> średnicy kciuka powiedzmy. Czekoladowa powinna być gorąca a likrowa
powinna
> wyschnąć jakić czas na ciastkach.
>
> Powodzenia :)
>
>
> --
> morghul
Dzięki za podpowiedź, to będą kruche ciastka (na szczęście ;)) !!
Pozdrawiam,
Niss
|