Data: 2005-12-11 10:33:44
Temat: Re: ciastka - mój pierwszy raz.... ;))
Od: "morghul" <t...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> 1. Jak długo i jak (zamknięte szczelnie, "nieszczelnie", czy luzem - np na
> dużym talerzu) można przechowywać takie ciastka?
Zależy jakie. Drożdżowe pawnie po 2-3 dniach będą niesmaczne już. Podobnie z
ciasta francuskiego bo zwilgotnieją i będa gumowate. Z kruchego poleżą
najdłużej. Myśle że kilkanaście dni w zamkniętym pojemniku, chyba że się
myle :).
> 2. Czego użyć - żeby było łatwo, prosto i przyjemnie - do dekorowania
> ciasteczek???
Lukier z białka i cukry pudru z olejkiem miętowym, cytrynowym, pomarańczowym
(można dodać w zamian startej skórki ze świerzego cytrusa, umytego
oczywiście i sparzonego). No i moja ulubiona dekoracja do ciast ;) stopiona
mleczna czeklada :).
Polewe, czekolade albo lukier najlepiej pędzelkiem na ciastka nałożyć. Takim
średnicy kciuka powiedzmy. Czekoladowa powinna być gorąca a likrowa powinna
wyschnąć jakić czas na ciastkach.
Powodzenia :)
--
morghul
|