| « poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2006-04-21 13:56:36
Temat: Re: ryz - podstawa zdrowej kuchniUzytkownik "1.org.pl Member" <3...@g...com> napisal w wiadomosci
news:1145626448.769986.68610@j33g2000cwa.googlegroup
s.com...
"notujaca" <n...@g...pl> wrote in message
>Szybki sposób - gruba patelnia z gruba pokrywa, rozgrzac olej
>slonecznikowy,
>wsypac odpowiednia ilosc ryzu, lekko zrumienic mieszajac. Osobno zagotowac
>wode dodajac Warzywko firmy Kamis do smaku, zalac ryz, przykryc, postawic
>na
>malym palniku, po chwili ryz bedzie sypki i al dente... zastosowac dowolne
>miesko z planu na dany dzien surówke lub co kto tam ma...
ryz z miesem sie nie jada
ile to jest odpowiednia ilosc?
===
Odpowiednia ilosc to taka, jaka zjesz.
Ryzu z miesem sie nie jada, to fakt. Ryz z miesem sie pochlania w wielkich
ilosciach. Poza piatkiem, oczywiscie. Ale na piatki mozna wchlonac ryz z
rybka.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2006-04-21 13:58:24
Temat: Re: ryz - podstawa zdrowej kuchni
"Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:e2ao8e$n6i$1@news.onet.pl...
> Uzytkownik "1.org.pl Member" <3...@g...com> napisal w wiadomosci
> news:1145626448.769986.68610@j33g2000cwa.googlegroup
s.com...
> "notujaca" <n...@g...pl> wrote in message
>
>
>>Szybki sposób - gruba patelnia z gruba pokrywa, rozgrzac olej
>>slonecznikowy,
>>wsypac odpowiednia ilosc ryzu, lekko zrumienic mieszajac. Osobno zagotowac
>>wode dodajac Warzywko firmy Kamis do smaku, zalac ryz, przykryc, postawic
>>na
>>malym palniku, po chwili ryz bedzie sypki i al dente... zastosowac dowolne
>>miesko z planu na dany dzien surówke lub co kto tam ma...
>
> ryz z miesem sie nie jada
> ile to jest odpowiednia ilosc?
>
> ===
>
> Odpowiednia ilosc to taka, jaka zjesz.
>
> Ryzu z miesem sie nie jada, to fakt. Ryz z miesem sie pochlania w wielkich
> ilosciach. Poza piatkiem, oczywiscie. Ale na piatki mozna wchlonac ryz z
> rybka.
>
> DJD
Dokładnie! A wersja "lajt" nazywa się pilaw...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2006-04-21 13:58:53
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchniUżytkownik "1.org.pl Member" <3...@g...com> napisał w wiadomości
news:1145619787.205426.308070@z34g2000cwc.googlegrou
ps.com...
oto zamieszczam przepis jak zrobić ryż zmacznie i łatwo (wiele ludzi
nie zna tego sposobu, dlatego też nie ma 100% przyjemności z jedzenia
ryżu) oto więc przedstawiam przepis który znalazłem w książce
"kuchnia kryszny"
+ dwie miarki wody doprowadzamy do wrzenia (2 szklanki)
+ wrzucamy jeną miarkę ryżu (1 szklanka = 200gramów)
+ nakładamy pokrywkę (szczelną)
+ zmniejszamy ogień do minimum
+ 15 - 20 minut
cała woda odparowywuje, a ryżyk
nadaje się od razu do wysypania z garneczka
na tależyk (ja tam jem z prosto z garneczka)
====
I tam... Wsypuje się ryż do zimnej wody, zagotowywuje i zmniejsza wtedy
płomień. 1 szklanka to strasznie duzo, na ile to osób?? Ja sobie gotuje pół
szklanki, a raczej pół kubka, bo szklanek nie używam.
No i ciut soli, bo inaczej wychodzi trutka na szczury, a nie ryż.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2006-04-21 13:59:37
Temat: Re: ryz - podstawa zdrowej kuchniUzytkownik "1.org.pl Member" <3...@g...com> napisal w wiadomosci
news:1145623088.411342.134870@i40g2000cwc.googlegrou
ps.com...
> chyba poswiece pszenicy kolejny artykul:-)
Pszerarzasz mnie ;-)
Qr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2006-04-21 14:08:46
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
"Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:e2aod0$not$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "1.org.pl Member" <3...@g...com> napisał w wiadomości
> news:1145619787.205426.308070@z34g2000cwc.googlegrou
ps.com...
> oto zamieszczam przepis jak zrobić ryż zmacznie i łatwo (wiele ludzi
> nie zna tego sposobu, dlatego też nie ma 100% przyjemności z jedzenia
> ryżu) oto więc przedstawiam przepis który znalazłem w książce
> "kuchnia kryszny"
>
> + dwie miarki wody doprowadzamy do wrzenia (2 szklanki)
> + wrzucamy jeną miarkę ryżu (1 szklanka = 200gramów)
> + nakładamy pokrywkę (szczelną)
> + zmniejszamy ogień do minimum
> + 15 - 20 minut
> cała woda odparowywuje, a ryżyk
> nadaje się od razu do wysypania z garneczka
> na tależyk (ja tam jem z prosto z garneczka)
>
>
> ====
>
> I tam... Wsypuje się ryż do zimnej wody, zagotowywuje i zmniejsza wtedy
> płomień. 1 szklanka to strasznie duzo, na ile to osób?? Ja sobie gotuje
> pół szklanki, a raczej pół kubka, bo szklanek nie używam.
>
> No i ciut soli, bo inaczej wychodzi trutka na szczury, a nie ryż.
>
> DJD
No i woda nie odparowuje, a rozdyma ziarenka ryżu... Wrzątkiem szybciej, a
proporcje 2:1 na sypką kaszę... Ja, prócz soli dodaję tłuszcz, dzieki czemu
ryż jest znacznie smaczniejszy i ładniej wygląda.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2006-04-21 14:14:23
Temat: Re: ryz - podstawa zdrowej kuchniUżytkownik "Panslavista" napisał:
>> No to już wiem, po co Ci te cztery żony ;)))
> Nie widzisz zalet? Prace domowe na cztery + ja to tak jakby ich nie
> było...
Ja też tak chcę. Ale do kuchni mężczyznę.
> No i ileż razy można się kochać powyżej pewnego wieku... ;-P)))))))
Znaczy, żony byłyby bi? ;)
Pozdrawiam - Aicha (niepoprawna)
--
Dozwolone od lat 18:
http://www.opowiadania.org/autorzy/aicha/aicha.html
Komentarz z Gniazda:
Masz talent i cyrkowe umiejętności żonglerki słowami
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2006-04-21 14:15:50
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchniUżytkownik "Panslavista" napisał:
>> DZU
> Piszesz się na piątą czy szóstą żonę?
Na podnóżek ;)
Pozdrawiam - Aicha
--
Dozwolone od lat 18:
http://www.opowiadania.org/autorzy/aicha/aicha.html
Komentarz z Gniazda:
Masz talent i cyrkowe umiejętności żonglerki słowami
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2006-04-21 14:24:48
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
"Aicha" <b...@m...pl> wrote in message
news:e2aphr$d5a$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Panslavista" napisał:
>
>>> DZU
>> Piszesz się na piątą czy szóstą żonę?
>
> Na podnóżek ;)
>
> Pozdrawiam - Aicha
Po pisaninie widać, że mogłaby poogryzać paznokcie... Albo wciągnąć za sobą
do jakiejś dziury...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2006-04-21 14:25:31
Temat: Re: ryz - podstawa zdrowej kuchni
"Aicha" <b...@m...pl> wrote in message
news:e2apca$nhh$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Panslavista" napisał:
>
>>> No to już wiem, po co Ci te cztery żony ;)))
>> Nie widzisz zalet? Prace domowe na cztery + ja to tak jakby ich nie
>> było...
>
> Ja też tak chcę. Ale do kuchni mężczyznę.
>
>> No i ileż razy można się kochać powyżej pewnego wieku... ;-P)))))))
>
> Znaczy, żony byłyby bi? ;)
>
> Pozdrawiam - Aicha (niepoprawna)
E tam, zaraz, żony, nie nimfomanki...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2006-04-21 14:29:02
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e2aq30$ec0$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Po pisaninie widać, że mogłaby poogryzać paznokcie... Albo wciągnąć za
> sobą do jakiejś dziury...
Wydaliny przeważnie są bez powrotu!
http://melodyjka.net.pl/TrueTone/Melodyjka,93,108729
9.html
PAMIĘTAJ!
Żółty przycisk na środku strony
i sorry, sorry
to była moja ostatnia rada.
Och jak przyjemnie kołysać się wśród fal ...
Wielki Dżu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |