Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ryż - podstawa zdrowej kuchni

Grupy

Szukaj w grupach

 

ryż - podstawa zdrowej kuchni

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 158


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2006-04-21 13:56:36

Temat: Re: ryz - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Uzytkownik "1.org.pl Member" <3...@g...com> napisal w wiadomosci
news:1145626448.769986.68610@j33g2000cwa.googlegroup
s.com...
"notujaca" <n...@g...pl> wrote in message


>Szybki sposób - gruba patelnia z gruba pokrywa, rozgrzac olej
>slonecznikowy,
>wsypac odpowiednia ilosc ryzu, lekko zrumienic mieszajac. Osobno zagotowac
>wode dodajac Warzywko firmy Kamis do smaku, zalac ryz, przykryc, postawic
>na
>malym palniku, po chwili ryz bedzie sypki i al dente... zastosowac dowolne
>miesko z planu na dany dzien surówke lub co kto tam ma...

ryz z miesem sie nie jada
ile to jest odpowiednia ilosc?

===

Odpowiednia ilosc to taka, jaka zjesz.

Ryzu z miesem sie nie jada, to fakt. Ryz z miesem sie pochlania w wielkich
ilosciach. Poza piatkiem, oczywiscie. Ale na piatki mozna wchlonac ryz z
rybka.

DJD


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2006-04-21 13:58:24

Temat: Re: ryz - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:e2ao8e$n6i$1@news.onet.pl...
> Uzytkownik "1.org.pl Member" <3...@g...com> napisal w wiadomosci
> news:1145626448.769986.68610@j33g2000cwa.googlegroup
s.com...
> "notujaca" <n...@g...pl> wrote in message
>
>
>>Szybki sposób - gruba patelnia z gruba pokrywa, rozgrzac olej
>>slonecznikowy,
>>wsypac odpowiednia ilosc ryzu, lekko zrumienic mieszajac. Osobno zagotowac
>>wode dodajac Warzywko firmy Kamis do smaku, zalac ryz, przykryc, postawic
>>na
>>malym palniku, po chwili ryz bedzie sypki i al dente... zastosowac dowolne
>>miesko z planu na dany dzien surówke lub co kto tam ma...
>
> ryz z miesem sie nie jada
> ile to jest odpowiednia ilosc?
>
> ===
>
> Odpowiednia ilosc to taka, jaka zjesz.
>
> Ryzu z miesem sie nie jada, to fakt. Ryz z miesem sie pochlania w wielkich
> ilosciach. Poza piatkiem, oczywiscie. Ale na piatki mozna wchlonac ryz z
> rybka.
>
> DJD

Dokładnie! A wersja "lajt" nazywa się pilaw...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2006-04-21 13:58:53

Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "1.org.pl Member" <3...@g...com> napisał w wiadomości
news:1145619787.205426.308070@z34g2000cwc.googlegrou
ps.com...
oto zamieszczam przepis jak zrobić ryż zmacznie i łatwo (wiele ludzi
nie zna tego sposobu, dlatego też nie ma 100% przyjemności z jedzenia
ryżu) oto więc przedstawiam przepis który znalazłem w książce
"kuchnia kryszny"

+ dwie miarki wody doprowadzamy do wrzenia (2 szklanki)
+ wrzucamy jeną miarkę ryżu (1 szklanka = 200gramów)
+ nakładamy pokrywkę (szczelną)
+ zmniejszamy ogień do minimum
+ 15 - 20 minut
cała woda odparowywuje, a ryżyk
nadaje się od razu do wysypania z garneczka
na tależyk (ja tam jem z prosto z garneczka)


====

I tam... Wsypuje się ryż do zimnej wody, zagotowywuje i zmniejsza wtedy
płomień. 1 szklanka to strasznie duzo, na ile to osób?? Ja sobie gotuje pół
szklanki, a raczej pół kubka, bo szklanek nie używam.

No i ciut soli, bo inaczej wychodzi trutka na szczury, a nie ryż.

DJD


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2006-04-21 13:59:37

Temat: Re: ryz - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Qrczak" <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Uzytkownik "1.org.pl Member" <3...@g...com> napisal w wiadomosci
news:1145623088.411342.134870@i40g2000cwc.googlegrou
ps.com...
> chyba poswiece pszenicy kolejny artykul:-)

Pszerarzasz mnie ;-)

Qr


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2006-04-21 14:08:46

Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:e2aod0$not$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "1.org.pl Member" <3...@g...com> napisał w wiadomości
> news:1145619787.205426.308070@z34g2000cwc.googlegrou
ps.com...
> oto zamieszczam przepis jak zrobić ryż zmacznie i łatwo (wiele ludzi
> nie zna tego sposobu, dlatego też nie ma 100% przyjemności z jedzenia
> ryżu) oto więc przedstawiam przepis który znalazłem w książce
> "kuchnia kryszny"
>
> + dwie miarki wody doprowadzamy do wrzenia (2 szklanki)
> + wrzucamy jeną miarkę ryżu (1 szklanka = 200gramów)
> + nakładamy pokrywkę (szczelną)
> + zmniejszamy ogień do minimum
> + 15 - 20 minut
> cała woda odparowywuje, a ryżyk
> nadaje się od razu do wysypania z garneczka
> na tależyk (ja tam jem z prosto z garneczka)
>
>
> ====
>
> I tam... Wsypuje się ryż do zimnej wody, zagotowywuje i zmniejsza wtedy
> płomień. 1 szklanka to strasznie duzo, na ile to osób?? Ja sobie gotuje
> pół szklanki, a raczej pół kubka, bo szklanek nie używam.
>
> No i ciut soli, bo inaczej wychodzi trutka na szczury, a nie ryż.
>
> DJD

No i woda nie odparowuje, a rozdyma ziarenka ryżu... Wrzątkiem szybciej, a
proporcje 2:1 na sypką kaszę... Ja, prócz soli dodaję tłuszcz, dzieki czemu
ryż jest znacznie smaczniejszy i ładniej wygląda.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2006-04-21 14:14:23

Temat: Re: ryz - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Aicha" <b...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Panslavista" napisał:

>> No to już wiem, po co Ci te cztery żony ;)))
> Nie widzisz zalet? Prace domowe na cztery + ja to tak jakby ich nie
> było...

Ja też tak chcę. Ale do kuchni mężczyznę.

> No i ileż razy można się kochać powyżej pewnego wieku... ;-P)))))))

Znaczy, żony byłyby bi? ;)

Pozdrawiam - Aicha (niepoprawna)

--
Dozwolone od lat 18:
http://www.opowiadania.org/autorzy/aicha/aicha.html
Komentarz z Gniazda:
Masz talent i cyrkowe umiejętności żonglerki słowami





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2006-04-21 14:15:50

Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Aicha" <b...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Panslavista" napisał:

>> DZU
> Piszesz się na piątą czy szóstą żonę?

Na podnóżek ;)

Pozdrawiam - Aicha

--
Dozwolone od lat 18:
http://www.opowiadania.org/autorzy/aicha/aicha.html
Komentarz z Gniazda:
Masz talent i cyrkowe umiejętności żonglerki słowami




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2006-04-21 14:24:48

Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Aicha" <b...@m...pl> wrote in message
news:e2aphr$d5a$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Panslavista" napisał:
>
>>> DZU
>> Piszesz się na piątą czy szóstą żonę?
>
> Na podnóżek ;)
>
> Pozdrawiam - Aicha

Po pisaninie widać, że mogłaby poogryzać paznokcie... Albo wciągnąć za sobą
do jakiejś dziury...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2006-04-21 14:25:31

Temat: Re: ryz - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Aicha" <b...@m...pl> wrote in message
news:e2apca$nhh$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Panslavista" napisał:
>
>>> No to już wiem, po co Ci te cztery żony ;)))
>> Nie widzisz zalet? Prace domowe na cztery + ja to tak jakby ich nie
>> było...
>
> Ja też tak chcę. Ale do kuchni mężczyznę.
>
>> No i ileż razy można się kochać powyżej pewnego wieku... ;-P)))))))
>
> Znaczy, żony byłyby bi? ;)
>
> Pozdrawiam - Aicha (niepoprawna)

E tam, zaraz, żony, nie nimfomanki...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2006-04-21 14:29:02

Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Wielki DŻU" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:e2aq30$ec0$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Po pisaninie widać, że mogłaby poogryzać paznokcie... Albo wciągnąć za
> sobą do jakiejś dziury...

Wydaliny przeważnie są bez powrotu!

http://melodyjka.net.pl/TrueTone/Melodyjka,93,108729
9.html

PAMIĘTAJ!
Żółty przycisk na środku strony

i sorry, sorry
to była moja ostatnia rada.

Och jak przyjemnie kołysać się wśród fal ...

Wielki Dżu

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 ... 10 ... 16


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[allegro] Zapraszam serdecznie na moje aukcje
PRZEPIS na sałatkę z chińskich zupek
Re: Juz placa za rakotworczy tefon !
sklep z owocami morza w arkadii?
CZY KTOS

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »