Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Date: Fri, 21 Apr 2006 16:08:46 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <e2ap4u$c52$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <1...@z...googlegroups.com>
<e2aod0$not$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: abco49.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1145628639 12450 83.6.230.49 (21 Apr 2006 14:10:39 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 21 Apr 2006 14:10:39 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0616-4, 2006-04-21), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:266600
Ukryj nagłówki
"Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:e2aod0$not$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "1.org.pl Member" <3...@g...com> napisał w wiadomości
> news:1145619787.205426.308070@z34g2000cwc.googlegrou
ps.com...
> oto zamieszczam przepis jak zrobić ryż zmacznie i łatwo (wiele ludzi
> nie zna tego sposobu, dlatego też nie ma 100% przyjemności z jedzenia
> ryżu) oto więc przedstawiam przepis który znalazłem w książce
> "kuchnia kryszny"
>
> + dwie miarki wody doprowadzamy do wrzenia (2 szklanki)
> + wrzucamy jeną miarkę ryżu (1 szklanka = 200gramów)
> + nakładamy pokrywkę (szczelną)
> + zmniejszamy ogień do minimum
> + 15 - 20 minut
> cała woda odparowywuje, a ryżyk
> nadaje się od razu do wysypania z garneczka
> na tależyk (ja tam jem z prosto z garneczka)
>
>
> ====
>
> I tam... Wsypuje się ryż do zimnej wody, zagotowywuje i zmniejsza wtedy
> płomień. 1 szklanka to strasznie duzo, na ile to osób?? Ja sobie gotuje
> pół szklanki, a raczej pół kubka, bo szklanek nie używam.
>
> No i ciut soli, bo inaczej wychodzi trutka na szczury, a nie ryż.
>
> DJD
No i woda nie odparowuje, a rozdyma ziarenka ryżu... Wrzątkiem szybciej, a
proporcje 2:1 na sypką kaszę... Ja, prócz soli dodaję tłuszcz, dzieki czemu
ryż jest znacznie smaczniejszy i ładniej wygląda.
|