Data: 2006-04-21 14:08:46
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:e2aod0$not$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "1.org.pl Member" <3...@g...com> napisał w wiadomości
> news:1145619787.205426.308070@z34g2000cwc.googlegrou
ps.com...
> oto zamieszczam przepis jak zrobić ryż zmacznie i łatwo (wiele ludzi
> nie zna tego sposobu, dlatego też nie ma 100% przyjemności z jedzenia
> ryżu) oto więc przedstawiam przepis który znalazłem w książce
> "kuchnia kryszny"
>
> + dwie miarki wody doprowadzamy do wrzenia (2 szklanki)
> + wrzucamy jeną miarkę ryżu (1 szklanka = 200gramów)
> + nakładamy pokrywkę (szczelną)
> + zmniejszamy ogień do minimum
> + 15 - 20 minut
> cała woda odparowywuje, a ryżyk
> nadaje się od razu do wysypania z garneczka
> na tależyk (ja tam jem z prosto z garneczka)
>
>
> ====
>
> I tam... Wsypuje się ryż do zimnej wody, zagotowywuje i zmniejsza wtedy
> płomień. 1 szklanka to strasznie duzo, na ile to osób?? Ja sobie gotuje
> pół szklanki, a raczej pół kubka, bo szklanek nie używam.
>
> No i ciut soli, bo inaczej wychodzi trutka na szczury, a nie ryż.
>
> DJD
No i woda nie odparowuje, a rozdyma ziarenka ryżu... Wrzątkiem szybciej, a
proporcje 2:1 na sypką kaszę... Ja, prócz soli dodaję tłuszcz, dzieki czemu
ryż jest znacznie smaczniejszy i ładniej wygląda.
|