« poprzedni wątek | następny wątek » |
51. Data: 2006-04-24 05:13:56
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
" JaMyszka" <j...@g...pl> wrote in message
news:e2hm4a$6fa$1@inews.gazeta.pl...
> Żółty przycisk na środku nutki - Panslavista, kupiłam to;p)
Akurat nie wiem, masz żółty przycisk w telefonie?
Blokada Intruza?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
52. Data: 2006-04-24 05:29:25
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni JaMyszka napisał(a):
> - ryba po żydowsku
W kuchni żydowskiej jest mnóstwo sposobów na smaczne ryby, np. gefilte
fisch, czyli kulki rybne (potrawa jak najbardziej tradycyjna żydowska)
to moje ulubione danie z ryb, choć rzadko jem, bo skąd wziąć szczupaka,
o ile się nie jest na wakacjach...
Cymes.
Pstrąga najbardziej lubię zrobionego wg prostego, a tradycyjnego
żydowskiego przepisu (marynowany w cytrynie, potem pieczony z gałązką
pietruszki).
A ta popularna "ryba po żydowsku" to jest z rodzynkami i migdałami, tak?
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
53. Data: 2006-04-24 05:56:04
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni JaMyszka <j...@g...pl> napisał(a):
> Masz rację - przecież każdy to wie, że pod Mediolanem pola ryżowe są;p
Ale po Ferrarą np. tak.
Google, google...
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
54. Data: 2006-04-24 06:36:53
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
"czeremcha " <c...@g...pl> wrote in message
news:e2hp9k$eoe$1@inews.gazeta.pl...
> JaMyszka <j...@g...pl> napisał(a):
>
>> Masz rację - przecież każdy to wie, że pod Mediolanem pola ryżowe są;p
>
> Ale po Ferrarą np. tak.
>
> Google, google...
>
> Ania
W wielu miejscach nad Morzem Śródziemnym. A po mediolańsku nie znaczy, ze
ryż ma być akurat z okolic... Słabe docinki, sądząc po wiedzy nabytej...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
55. Data: 2006-04-24 06:39:36
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchniPanslavista napisał:
> > Żółty przycisk na środku nutki - Panslavista, kupiłam to;p)
>
> Akurat nie wiem, masz żółty przycisk w telefonie?
> Blokada Intruza?
Upsss... Sorki:)
Pomyliłam nicki;/ Miał być Wielki DŻU, zgodnie z tym postem
http://tiny.pl/g99q
Mam nadzieję, że wybaczasz...
:)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
56. Data: 2006-04-24 06:41:42
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchniBasiaBjk napisała:
> > - ryba po żydowsku
> [...]
> A ta popularna "ryba po żydowsku" to jest z rodzynkami i migdałami, tak?
Tak! W galarecie cebulowej na słodko:)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
57. Data: 2006-04-24 06:43:47
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchniczeremcha napisała:
> > Masz rację - przecież każdy to wie, że pod Mediolanem pola ryżowe są;p
>
> Ale po Ferrarą np. tak.
No proszę, człowiek uczy się aż do śmierci;p
Thx:))
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
58. Data: 2006-04-24 06:57:56
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni
" JaMyszka" <j...@g...pl> wrote in message
news:e2hrr7$n5i$1@inews.gazeta.pl...
> Panslavista napisał:
>
>> > Żółty przycisk na środku nutki - Panslavista, kupiłam to;p)
>>
>> Akurat nie wiem, masz żółty przycisk w telefonie?
>> Blokada Intruza?
>
> Upsss... Sorki:)
> Pomyliłam nicki;/ Miał być Wielki DŻU, zgodnie z tym postem
> http://tiny.pl/g99q
> Mam nadzieję, że wybaczasz...
> :)
A, o co miałbym się gniewać? 8-P))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
59. Data: 2006-04-24 07:01:40
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchni JaMyszka napisał(a):
>> A ta popularna "ryba po żydowsku" to jest z rodzynkami i migdałami, tak?
>
> Tak! W galarecie cebulowej na słodko:)
Spotyka się w kuchni żydowskiej rybę słodko-kwaśną, przyrządzoną z
rodzynkami, migdałami, cytrynami, piernikiem rozkruszonym. Je sie ją na
ciepło lub zimno, ale bez galarety :)
Może to bylo praprzyczyną tej "ryby po żydowsku" ?
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
60. Data: 2006-04-24 07:33:35
Temat: Re: ryż - podstawa zdrowej kuchniBasiaBjk napisała:
> >> A ta popularna "ryba po żydowsku" to jest z rodzynkami i migdałami, tak?
> >
> > Tak! W galarecie cebulowej na słodko:)
>
> Spotyka się w kuchni żydowskiej rybę słodko-kwaśną, przyrządzoną z
> rodzynkami, migdałami, cytrynami, piernikiem rozkruszonym. Je sie ją na
> ciepło lub zimno, ale bez galarety :)
> Może to bylo praprzyczyną tej "ryby po żydowsku" ?
Trudno mi zgadywać, dlaczego przyczepiane są narodowości do niektórych potraw,
które nie są potrawami narodowymi. Np. wspomniana przeze mnie w innym wątku
Nela Rubinstein, w swoich przepisach podaje "Karp w galarecie", ale bez
rodzynek i migdałów - a przy tym, powołuje się na swoją litewską kucharkę.
Natomiast wszyscy wiedzą, że "karp po żydowsku" jest w galarecie cebulowej na
słodko i z rodzynkai i migdałami.
I w jednym jest tu zgosność - wieczerza wigilijna - obowiązkowo na stole:)
:)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html ; http://ortografia.pl/
Bezpieczny wolontariat: http://www.fah.pooh.priv.pl/
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |