Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia semola di gran duro i suszone pomidory

Grupy

Szukaj w grupach

 

semola di gran duro i suszone pomidory

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-06-15 14:59:13

Temat: semola di gran duro i suszone pomidory
Od: "Paula" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

witam

dostalam z wloch semole di gran duro. moge z tego zrobic jakis makaronik
oczywiscie, tylko nie wiem jak, moze znacie jakies przepisy? ta maka jest
taka zolta i dosc gruba. mam kilo.
a druga sprawa, to suszone pomidory. nie sa w oliwnej zalewie, a tylko w
soli i jest jej tyle, ze nie da sie ich jesc. moze znacie jakis na to
sposob? czy trzeba te sol wyplukac, czy zalac je oliwa? inaczej sa
niejadalne niestety.
prosze o rady.

pozdr
Paula


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-06-15 20:08:42

Temat: Re: semola di gran duro i suszone pomidory
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



Paula wrote:

> witam
>
> dostalam z wloch semole di gran duro. moge z tego zrobic jakis makaronik
> oczywiscie, tylko nie wiem jak, moze znacie jakies przepisy? ta maka jest
> taka zolta i dosc gruba. mam kilo.
> a druga sprawa, to suszone pomidory. nie sa w oliwnej zalewie, a tylko w
> soli i jest jej tyle, ze nie da sie ich jesc. moze znacie jakis na to
> sposob? czy trzeba te sol wyplukac, czy zalac je oliwa? inaczej sa
> niejadalne niestety.
> prosze o rady.
>
> pozdr
> Paula

Ja robie makaron z pszenicy durum (semolina), chyba to to samo.
Uzywam wolnostojacego miksera z hakiem do wyrabiania ciasta. Mozna recznie,
ale ciezko.

4 szklanki maki
2 jaja
2/3+ szklanki cieplo-goracej wody
2 lyzki oliwy

Make zmieszac z woda - bedzie beardzo sucha kroszonka. Dodac jaja i oliwe,
wyrobic. Dodac tyle wody, zeby ciasto zaczelo sie trzymac razem. Przykryc
scierka i zostawic na pol godziny (zeby maka przeszla wilgocia i stala sie
bardziej elastyczna). Znow wyrobic, az ciasto bedzie elastyczne i miekkie.
Rozwalkowac dosc grubo, ciac w 0.5 cm paski. Swiezy gotowac we wrzacej
osolonej wodzie 2-3 minuty. Mozna pokrojony rozrzucic na scierkach az
podeschnie i zamrocic w torebce plastykowej, albo wysuszyc kompletnie i
trzymac w szczelnym naczyniu. Suszony makaron nalezy gotowac okolo 10 minut,
mrozony makaron wrzucac na wrzatek prosto z zamrazalnika i gotowac okolo 6
minut.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

"Cnym rozkoszom"...
bułki
Bułgaria - podróżowanie po
Melanina w mikrofali?
Jajecznica

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »