| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-15 14:59:13
Temat: semola di gran duro i suszone pomidorywitam
dostalam z wloch semole di gran duro. moge z tego zrobic jakis makaronik
oczywiscie, tylko nie wiem jak, moze znacie jakies przepisy? ta maka jest
taka zolta i dosc gruba. mam kilo.
a druga sprawa, to suszone pomidory. nie sa w oliwnej zalewie, a tylko w
soli i jest jej tyle, ze nie da sie ich jesc. moze znacie jakis na to
sposob? czy trzeba te sol wyplukac, czy zalac je oliwa? inaczej sa
niejadalne niestety.
prosze o rady.
pozdr
Paula
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-15 20:08:42
Temat: Re: semola di gran duro i suszone pomidory
Paula wrote:
> witam
>
> dostalam z wloch semole di gran duro. moge z tego zrobic jakis makaronik
> oczywiscie, tylko nie wiem jak, moze znacie jakies przepisy? ta maka jest
> taka zolta i dosc gruba. mam kilo.
> a druga sprawa, to suszone pomidory. nie sa w oliwnej zalewie, a tylko w
> soli i jest jej tyle, ze nie da sie ich jesc. moze znacie jakis na to
> sposob? czy trzeba te sol wyplukac, czy zalac je oliwa? inaczej sa
> niejadalne niestety.
> prosze o rady.
>
> pozdr
> Paula
Ja robie makaron z pszenicy durum (semolina), chyba to to samo.
Uzywam wolnostojacego miksera z hakiem do wyrabiania ciasta. Mozna recznie,
ale ciezko.
4 szklanki maki
2 jaja
2/3+ szklanki cieplo-goracej wody
2 lyzki oliwy
Make zmieszac z woda - bedzie beardzo sucha kroszonka. Dodac jaja i oliwe,
wyrobic. Dodac tyle wody, zeby ciasto zaczelo sie trzymac razem. Przykryc
scierka i zostawic na pol godziny (zeby maka przeszla wilgocia i stala sie
bardziej elastyczna). Znow wyrobic, az ciasto bedzie elastyczne i miekkie.
Rozwalkowac dosc grubo, ciac w 0.5 cm paski. Swiezy gotowac we wrzacej
osolonej wodzie 2-3 minuty. Mozna pokrojony rozrzucic na scierkach az
podeschnie i zamrocic w torebce plastykowej, albo wysuszyc kompletnie i
trzymac w szczelnym naczyniu. Suszony makaron nalezy gotowac okolo 10 minut,
mrozony makaron wrzucac na wrzatek prosto z zamrazalnika i gotowac okolo 6
minut.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |