Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!news.max
well.syr.edu!sn-xit-03!sn-xit-06!sn-post-02!sn-post-01!supernews.com!corp.super
news.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: semola di gran duro i suszone pomidory
Date: Tue, 15 Jun 2004 13:08:42 -0700
Organization: BassettStudio.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <can2oo$73m$1@inews.gazeta.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 40
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:204791
Ukryj nagłówki
Paula wrote:
> witam
>
> dostalam z wloch semole di gran duro. moge z tego zrobic jakis makaronik
> oczywiscie, tylko nie wiem jak, moze znacie jakies przepisy? ta maka jest
> taka zolta i dosc gruba. mam kilo.
> a druga sprawa, to suszone pomidory. nie sa w oliwnej zalewie, a tylko w
> soli i jest jej tyle, ze nie da sie ich jesc. moze znacie jakis na to
> sposob? czy trzeba te sol wyplukac, czy zalac je oliwa? inaczej sa
> niejadalne niestety.
> prosze o rady.
>
> pozdr
> Paula
Ja robie makaron z pszenicy durum (semolina), chyba to to samo.
Uzywam wolnostojacego miksera z hakiem do wyrabiania ciasta. Mozna recznie,
ale ciezko.
4 szklanki maki
2 jaja
2/3+ szklanki cieplo-goracej wody
2 lyzki oliwy
Make zmieszac z woda - bedzie beardzo sucha kroszonka. Dodac jaja i oliwe,
wyrobic. Dodac tyle wody, zeby ciasto zaczelo sie trzymac razem. Przykryc
scierka i zostawic na pol godziny (zeby maka przeszla wilgocia i stala sie
bardziej elastyczna). Znow wyrobic, az ciasto bedzie elastyczne i miekkie.
Rozwalkowac dosc grubo, ciac w 0.5 cm paski. Swiezy gotowac we wrzacej
osolonej wodzie 2-3 minuty. Mozna pokrojony rozrzucic na scierkach az
podeschnie i zamrocic w torebce plastykowej, albo wysuszyc kompletnie i
trzymac w szczelnym naczyniu. Suszony makaron nalezy gotowac okolo 10 minut,
mrozony makaron wrzucac na wrzatek prosto z zamrazalnika i gotowac okolo 6
minut.
Magdalena Bassett
|