« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-31 21:00:20
Temat: ser plesniowyHej!
Jestescie wszyscy nie tylko pyszni, ale i pomyslowi, wiec pytam, czy macie
jakies pomysly na ser plesniowy? Jak go podawac, z czym, do czego pasuje?
Bo jak do tej pory mialam go na kanapkach i w tzw. koreczkach.
Pozdrawiam serdecznie i czekam na pomysly:)
A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-31 22:49:31
Temat: Re: ser plesniowy> Hej!
> Jestescie wszyscy nie tylko pyszni, ale i pomyslowi, wiec pytam, czy macie
> jakies pomysly na ser plesniowy? Jak go podawac, z czym, do czego pasuje?
> Bo jak do tej pory mialam go na kanapkach i w tzw. koreczkach.
>
> Pozdrawiam serdecznie i czekam na pomysly:)
> A.
>
>
>
Można jak najprościej lub w sposób bardziej wyszukany...
Najprościej i najczęściej jem po prostu kawałki serów pleśniowych w miłym
towarzystwie obficie racząc się przy tym przyzwoitym wytrawnym czerwonym winem.
Możesz spróbować nafaszerować np. rokpolem polędwiczki wieprzowe, potraktować je
bejcą z odrobiną miodu i wrzucić całość na ruszt.
Ostatnio miałem wielką przyjemność gościć w domu pewnego Szweda, jednej z szych
przemysłu rybnego, który o rybach i owocach morza oraz ich przyrządzaniu we
własnej kuchni wie chyba wszystko. Jadłem roladki z filetów z najświeższego
dorsza delikatnie faszerowane serem typu "blue" (mam nawet gdzieś zapisane jaki
to był ser)i podane w sosie maślano-śmietankowym z b.dużą ilością koperku i
sokiem z cytryny. Do tego dodatki... REWELACJA!!!
Pozdrawiam!
Wok
P.S. Znowu zgłodniałem (tym bardziej, ze piję piwo), trudno - nie pierwszy raz
będę jadł kolejną kolację o tej porze... :)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-31 23:17:49
Temat: Re: ser plesniowyartilla <a...@w...pl> wrote:
> Hej!
> Jestescie wszyscy nie tylko pyszni, ale i pomyslowi, wiec pytam, czy macie
> jakies pomysly na ser plesniowy? Jak go podawac, z czym, do czego pasuje?
> Bo jak do tej pory mialam go na kanapkach i w tzw. koreczkach.
>
> Pozdrawiam serdecznie i czekam na pomysly:)
Jaki ser plesniowy?
Zreszta w koncu kazdy mozna usmazyc.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-01 00:23:04
Temat: Re: ser plesniowyCebulke podsmazyc, dodac pokrojona w plasterki (ok. 0,5 cm grube) cukinie,
pokrojone czarne oliwki, posolic, popieprzyc - smazyc az bedzie miekawe (ok.
5 min), polozyc na stostowany chleb tostowy, przykryc serem z plesnia i
zapiec w goracym piekarniku, az sie ser zacznie rozplywac - i slinka w
ustach tez!
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-01 08:17:57
Temat: Re: ser plesniowy
> Jaki ser plesniowy?
on nie jest splesnialy, ale plesniowy. Tzn nie ma takich plesniawek w
srodku. Mam obecnie Brie.
> Zreszta w koncu kazdy mozna usmazyc.
A jakies szczegoly co do smazenia?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-01 08:42:11
Temat: Re: ser plesniowy
Dodac musze, ze bierze sie ser z "niebieska" plasnia podobnych do
gorgonzoli.
Monika
"Monika Biermann" <m...@g...de> schrieb im Newsbeitrag
news:bbbgop$2o5$01$1@news.t-online.com...
> Cebulke podsmazyc, dodac pokrojona w plasterki (ok. 0,5 cm grube) cukinie,
> pokrojone czarne oliwki, posolic, popieprzyc - smazyc az bedzie miekawe
(ok.
> 5 min), polozyc na stostowany chleb tostowy, przykryc serem z plesnia i
> zapiec w goracym piekarniku, az sie ser zacznie rozplywac - i slinka w
> ustach tez!
>
> Monika
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-01 08:55:41
Temat: Re: ser plesniowyartilla <a...@w...pl> wrote:
> > Jaki ser plesniowy?
>
> on nie jest splesnialy, ale plesniowy. Tzn nie ma takich plesniawek w
> srodku. Mam obecnie Brie.
>
> > Zreszta w koncu kazdy mozna usmazyc.
> A jakies szczegoly co do smazenia?
Panieruje sie i smazy. Najlepiej w glebokim tluszczu. Jak poszukasz w
archiwum grupy znajdziesz przynjamniej kulka przepisow.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-01 09:21:46
Temat: Re: ser plesniowy> Ostatnio miałem wielką przyjemność gościć w domu pewnego Szweda, jednej z
szych
> przemysłu rybnego, który o rybach i owocach morza oraz ich przyrządzaniu
we
> własnej kuchni wie chyba wszystko. Jadłem roladki z filetów z
najświeższego
> dorsza delikatnie faszerowane serem typu "blue" (mam nawet gdzieś zapisane
jaki
> to był ser)i podane w sosie maślano-śmietankowym z b.dużą ilością koperku
i
> sokiem z cytryny. Do tego dodatki... REWELACJA!!!
>
> Pozdrawiam!
> Wok
Moze podasz jakies szczegoly tego dania?
--
Demona
-----
"Mow do mnie jeszcze..."
Kazimierz Przerwa-Tetmajer
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-01 14:19:52
Temat: Odp: ser plesniowy
Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> > Jaki ser plesniowy?
> Zreszta w koncu kazdy mozna usmazyc.
>
> Wladyslaw
Przepraszam, ale nie bardzo wyobrażam sobie smażenie
Gorgonzoli albo Lazura
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-01 14:51:04
Temat: Re: Odp: ser plesniowyOn Sun, 1 Jun 2003 16:19:52 +0200, Aleksander K?osiewicz
<s...@w...pl> wrote:
>
>U?ytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> > Jaki ser plesniowy?
>> Zreszta w koncu kazdy mozna usmazyc.
>>
>> Wladyslaw
>
>Przepraszam, ale nie bardzo wyobra?am sobie sma?enie
>Gorgonzoli albo Lazura
>pozdr.Alex
ja tez nie...sama moc kawalka takiego sera (sczegolnie
gorogonzola lub roquefort) to powala z nog...ale za to kopytka
(lub po snobistycznemu gnocchi - jesli kartoflane, to kopytka ;))
z delikatnym sosem serowym, z odrobinka pokruszonego serka
gorgoznola lub dolcelatte, to poemat. mnie sie nie udalo
odtworzyc tego, zco jadlam w barze/trattorii a la Cafe za Slupem
(wystroj), z boku Piazza Signoria we Florencji cos 7 czy 8 lat
temu...a probowalam wiele razy...moze bylo sztuczne ale okruchy
sera byly prawdziwe ;)))))
Trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |