| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-04 12:51:54
Temat: Re: shepherd's pieOn Thu, 04 Sep 2003 15:08:08 +0200, wiku
<s...@r...pl> wrote:
>zrobile (juz po raz drugi) wedlug patentu kryski starannie opakowanej i
>musze powiedziec, ze zmieniam zdanie na temat kuchni angielskiej :)))
>tym razem z warzyw dalem pieczarki, cebule, kukurydze i papryke, ale
>nastepnym razem sprobuje z baklazanem, bo cos mi sie wydaje, ze bedzie
>idealnie pasowal do tej potrawy :)
>dzieki krysiu za przepis
>wiku
a to ja sie bardzo ciesze, ze sie podoba.... ja czasem robie wege
shep's p. tylko wtedy musze dobrze oszukiwac zageszczaczem do
sosow - jako nieortodoksyjna-od-czasu-do-czasu-wege pozwalam
sobie na takie swawole...
zrob pasties jako nastepna rzecz angielska, tez dobre, proste i
mozna mrozic ;)
Trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-04 13:08:08
Temat: shepherd's piezrobile (juz po raz drugi) wedlug patentu kryski starannie opakowanej i
musze powiedziec, ze zmieniam zdanie na temat kuchni angielskiej :)))
tym razem z warzyw dalem pieczarki, cebule, kukurydze i papryke, ale
nastepnym razem sprobuje z baklazanem, bo cos mi sie wydaje, ze bedzie
idealnie pasowal do tej potrawy :)
dzieki krysiu za przepis
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-04 13:41:05
Temat: Re: shepherd's pie
Krysia Thompson wrote:
> a to ja sie bardzo ciesze, ze sie podoba.
a wiesz co mi ta potrawa przypomina? - kafte, ktora podaja w libanskiej
knajpie samira, tyle za tam do mielonego dodaja jakis specyficznych
przypraw, a ziemniaki na wierzchu sa nie w postacie puree tylko
smazonych kartofelkow :)
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-04 13:46:25
Temat: Re: shepherd's pienie mozna zmienic zdania na temat angielskiej kuchni. W/g mnie na miejscu
pierwszym klasyczny , angielski bekon pod kazda postacia a potem dlugo,dlugo
nic. Na drugim miejscu chyba wszelkie pies ze szczególnym wyróznieniem steak
and ale. Potem chyba kanapka ze stekiem z cebula. Miejsce czwarte dzierzy
cod z frytkami i groszkiem i cytryna+ sos tatarski. A pierwsza piatke zamyka
saussages with mash and gravy-takie tradycyjne. Ale na tym niestety koniec.
Patrzac na powyzsze pozycje nie mozna niestety zakwalifikowac tej pseudo
kuchni do chocby III ligi swiatowej. Przykro mi. Takie jest moje zdanie. Ale
to tylko ja...
Uzytkownik "wiku" <s...@r...pl> napisal w wiadomosci
news:bj7dfp$bim$1@SunSITE.icm.edu.pl...
> zrobile (juz po raz drugi) wedlug patentu kryski starannie opakowanej i
> musze powiedziec, ze zmieniam zdanie na temat kuchni angielskiej :)))
> tym razem z warzyw dalem pieczarki, cebule, kukurydze i papryke, ale
> nastepnym razem sprobuje z baklazanem, bo cos mi sie wydaje, ze bedzie
> idealnie pasowal do tej potrawy :)
> dzieki krysiu za przepis
> wiku
>
> --
>
> http://www.breakbeat.pl/
> MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-04 13:51:20
Temat: Re: shepherd's pie
anton wrote:
> Przykro mi. Takie jest moje zdanie. Ale
> to tylko ja...
>
tez tak kiedys myslalem, ale kryska powoli zaczyna mnie wyprowadzac z
bledu :) sprobuj shepherd's pie, zobaczysz :)
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-04 13:51:57
Temat: Re: shepherd's pie
>nie mozna zmienic zdania na temat angielskiej kuchni. W/g mnie na miejscu
>pierwszym klasyczny , angielski bekon pod kazda postacia a potem dlugo,dlugo
>nic. Na drugim miejscu chyba wszelkie pies ze szczególnym wyróznieniem steak
>and ale. Potem chyba kanapka ze stekiem z cebula. Miejsce czwarte dzierzy
>cod z frytkami i groszkiem i cytryna+ sos tatarski. A pierwsza piatke zamyka
>saussages with mash and gravy-takie tradycyjne. Ale na tym niestety koniec.
>Patrzac na powyzsze pozycje nie mozna niestety zakwalifikowac tej pseudo
>kuchni do chocby III ligi swiatowej. Przykro mi. Takie jest moje zdanie. Ale
>to tylko ja...
>
jasne...ale od razu widac, ze jadles prawdziwe domowe jedzenie,
hehehehehehehhehe
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-04 14:01:32
Temat: Re: shepherd's pie
Krysia Thompson wrote:
> zrob pasties jako nastepna rzecz angielska, tez dobre, proste i
> mozna mrozic ;)
no to musisz podac przepis, bo wygooglalem jedynie twoja lapidarna
wskazowke, ze to taki pierog :)))
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-04 14:25:19
Temat: Re: shepherd's piewiku wrote:
>
>
> no to musisz podac przepis, bo wygooglalem jedynie twoja lapidarna
> wskazowke, ze to taki pierog :)))
jakbys dzis podala to byloby fajnie, bo wlasnie zastanawialem sie co
jutro zonie do pracy ugotowac :)
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-04 15:33:15
Temat: Re: shepherd's pieOn Thu, 04 Sep 2003 16:25:19 +0200, wiku
<s...@r...pl> wrote:
>wiku wrote:
>>
>>
>> no to musisz podac przepis, bo wygooglalem jedynie twoja lapidarna
>> wskazowke, ze to taki pierog :)))
>
>jakbys dzis podala to byloby fajnie, bo wlasnie zastanawialem sie co
>jutro zonie do pracy ugotowac :)
>wiku
o rety...nie wiem czy nie za pozno...nie bylo mnie, za to mam
nowa fryzure ;)
bierze sie kruche ciasto, walkuje na dosc cienko - grubiek niz na
pierogi, cieniej niz na szarlotke...a jeszcze musi to byc
tutejsze ciasto kruche - rozdzaibywac ok 10 dkg masla z ok 20 dkg
maki, z odorbina proszku do piecz i coli. palcami, az bedzie
przypominac tarta bulke. dolac troszeczke wody, najlepiej lyzka,
az bedzie ciastowate i nie bedzie sie kleilo do palcow
aniniczego. do lodowki na troche i to potem walkowac na kola
dowolnej wielkosci - ja kroje talerzykiem deserowych albo
spodeczkiem - w te kola klasc na jedna polowe nadzienie: surowe
kartofle pokrojone w drobna kostke, wymieszane z posiekana
cebula, marchewka i rozdziabanym surowym mielonym, ja jeszcze
lubie dodac boczku w kostke, ale raczej chudego...moze polska
kielbasa by mogla byc. wszystko to, farsz ten znaczy, posolic,
posypac dowolnymi ziolkami troche, pokroic woda i klasc na te
placki. zaklejac metoda falistych pierogow, posadzic na odwloku
takiego pieroga - znaczy ta falista spojnascia w gore - kiedys
pisalam, z emoje pasties wygladaja jak dinozaury...no wlasnie,
wyobraz sobie dio.
pomazac pasties albo jajkiem rozbeltanym albo jajkiem i mlekiem
albo, z braku laku, mlekiem, ulozyc na nsamarowanej blasze i piec
w srednim (ale bardziej srednim niz mniej srednim ;) ) piekarniku
az zlote - wtedy i kartofle powinny byc miekkie....moj maz to
zjada pokropione sojowym sosem. mroza sie bardzo dobrze -
wyjezdzajac potrafilam mu 30 takich zostawic i wszystko wchlanial
;)
Trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-05 08:48:32
Temat: Re: shepherd's pie
Krysia Thompson wrote:
> o rety...nie wiem czy nie za
no juz nie zdazylem, ale co sie odwlecze... :)
>
> coli.
czy dobrze zrozumialem? coli? takiej jak pepsi-cola czy coca-cola`???
a tak w ogole to dzieki za przepis :)
klaniam sie w pas
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |