From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: shepherd's pie
Date: Thu, 04 Sep 2003 16:33:15 +0100
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <c...@4...com>
References: <bj7dfp$bim$1@SunSITE.icm.edu.pl>
<n...@4...com>
<bj7gjs$3eq$1@SunSITE.icm.edu.pl> <bj7i0g$d37$1@SunSITE.icm.edu.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 45
X-Authenticated-User: $$0z_m-i-
X-Comments: This message was posted through Newsfeed.com
X-Comments2: IMPORTANT: Newsfeeds.com does not condone, nor support, spam or any
illegal or copyrighted postings.
X-Comments3: IMPORTANT: Under NO circumstances will postings containing illegal or
copyrighted material through this service be tolerated!!
X-Report: Please report illegal or inappropriate use to <a...@n...com> You may
also use our online abuse reporting from:
http://www.newsfeed.com/abuseform.htm
X-Abuse-Info: Please be sure to forward a copy of ALL headers, INCLUDING the body (DO
NOT SEND ATTACHMENTS)
Organization: Newsfeed.com http://www.newsfeed.com 100,000+ UNCENSORED Newsgroups.
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!s
kynet.be!skynet.be!newsgate.cistron.nl!news.cambrium.nl!news.cambrium.nl!news.c
ambrium.nl!news2.euro.net!128.242.172.146.MISMATCH!news-out2.nntp.be!local!news
-out.superfeed.net!local!corp-news!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:172343
Ukryj nagłówki
On Thu, 04 Sep 2003 16:25:19 +0200, wiku
<s...@r...pl> wrote:
>wiku wrote:
>>
>>
>> no to musisz podac przepis, bo wygooglalem jedynie twoja lapidarna
>> wskazowke, ze to taki pierog :)))
>
>jakbys dzis podala to byloby fajnie, bo wlasnie zastanawialem sie co
>jutro zonie do pracy ugotowac :)
>wiku
o rety...nie wiem czy nie za pozno...nie bylo mnie, za to mam
nowa fryzure ;)
bierze sie kruche ciasto, walkuje na dosc cienko - grubiek niz na
pierogi, cieniej niz na szarlotke...a jeszcze musi to byc
tutejsze ciasto kruche - rozdzaibywac ok 10 dkg masla z ok 20 dkg
maki, z odorbina proszku do piecz i coli. palcami, az bedzie
przypominac tarta bulke. dolac troszeczke wody, najlepiej lyzka,
az bedzie ciastowate i nie bedzie sie kleilo do palcow
aniniczego. do lodowki na troche i to potem walkowac na kola
dowolnej wielkosci - ja kroje talerzykiem deserowych albo
spodeczkiem - w te kola klasc na jedna polowe nadzienie: surowe
kartofle pokrojone w drobna kostke, wymieszane z posiekana
cebula, marchewka i rozdziabanym surowym mielonym, ja jeszcze
lubie dodac boczku w kostke, ale raczej chudego...moze polska
kielbasa by mogla byc. wszystko to, farsz ten znaczy, posolic,
posypac dowolnymi ziolkami troche, pokroic woda i klasc na te
placki. zaklejac metoda falistych pierogow, posadzic na odwloku
takiego pieroga - znaczy ta falista spojnascia w gore - kiedys
pisalam, z emoje pasties wygladaja jak dinozaury...no wlasnie,
wyobraz sobie dio.
pomazac pasties albo jajkiem rozbeltanym albo jajkiem i mlekiem
albo, z braku laku, mlekiem, ulozyc na nsamarowanej blasze i piec
w srednim (ale bardziej srednim niz mniej srednim ;) ) piekarniku
az zlote - wtedy i kartofle powinny byc miekkie....moj maz to
zjada pokropione sojowym sosem. mroza sie bardzo dobrze -
wyjezdzajac potrafilam mu 30 takich zostawic i wszystko wchlanial
;)
Trys
K.T. - starannie opakowana
|