Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia słodkie kłębuszki?

Grupy

Szukaj w grupach

 

słodkie kłębuszki?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-07-23 14:04:20

Temat: słodkie kłębuszki?
Od: "moni" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
mam dla was małą zagadkę, w rozwiązaniu której archiwum mi pomóc nie może...
Wróciłam niedawno z Grecji i tam na deser karmili nas takimi ciastkami
wyglądającymi jak kłębki. Bardzo to było słodkie (nadziane orzechami w
miodzie) i bardzo pysze. Chętnie bym sama coś takiego zrobiła ale pojęcia
nie mam nawet jak się ta pyszność nazywa. Może ktoś pomoże?

W ramach dziękczynienia podam przepis mojega autorstwa dla miłośników
smażonych ziemiaczków:

Ziemniaki (surowe) pokroić w plasterki i rzucić na rozgrzany olej na
patelni. Smarzyć tak pod przykrywką (ważne!) aż nie będą złote i chrupiące.
Po uzyskaniu zadowalającego koloru podlać piwem (wg mnie najlepiej nadaje
się Gingers, po innych wychodzą gorzkie). Potrzymać w tej zalewie tak z 5-10
min, posolić (na talerzu albo przed dodaniem piwa) i zajadać popijając piwkiem.

Wiem że to nic odkrywczego i z dietą żadną nie ma nic wspólnego ale pyszne
jest :)

MZ



--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-07-23 14:59:42

Temat: Re: słodkie kłębuszki?
Od: "eM eL" <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

moni <m...@p...onet.pl> napisał(a):

> Witam,
> mam dla was małą zagadkę, w rozwiązaniu której archiwum mi pomóc nie
może...
> Wróciłam niedawno z Grecji i tam na deser karmili nas takimi ciastkami
> wyglądającymi jak kłębki. Bardzo to było słodkie (nadziane orzechami w
> miodzie) i bardzo pysze. Chętnie bym sama coś takiego zrobiła ale pojęcia
> nie mam nawet jak się ta pyszność nazywa. Może ktoś pomoże?
>

Kataifi ..?
Jesli tak, to jest duzo przepisow w sieci. Sa rozne odmiany, z migdalami,
orzechami, etc. ale wlasnie wiekszosc z miodem.

--
><eM eL><


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-25 17:05:30

Temat: Re: słodkie kłębuszki?
Od: "magda" <mag-l@spam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

A moze chalwa poprostu? Wygladalo jak klebki waty?
Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-25 21:27:09

Temat: Re: słodkie kłębuszki?
Od: "moni" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> A moze chalwa poprostu? Wygladalo jak klebki waty?
> Magda
>
>
Nie, raczej jak kłębki makaronu - nitek. Znalazłam zdjęcie i to faktycznie
kataifi. Problem w tym, że nie znalazłam przepisu po polsku tylko
angielskie... Jeszce większy problem z ciastep phyllo. Może ktoś wie gdzie
można takie dostać w Warszawie (może nawet na Bemowie)?

moni

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-25 23:27:06

Temat: Re: słodkie kłębuszki?
Od: "eM eL" <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

moni <m...@p...onet.pl> napisał(a):


> Nie, raczej jak kłębki makaronu - nitek. Znalazłam zdjęcie i to faktycznie
> kataifi. Problem w tym, że nie znalazłam przepisu po polsku tylko
> angielskie... Jeszce większy problem z ciastep phyllo. Może ktoś wie gdzie
> można takie dostać w Warszawie (może nawet na Bemowie)?


Przetlumacze Ci dwa rozne przepisy - jeden z migdalami a drugi z orzechami
wloskimi. Jest tego mnostwo ale wszystko mniej wiecej sie powtarza - te dwa
wydaly mi sie najrozsadniejsze. Zastrzegam sie, ze nie robilem zadnego.
(Niedaleko mnie jest znakomita grecka cukiernia/delikatesy i tam maja takie
rozne roznosci na krocie.)

Ciasto phyllo mozna dostac (2 lata temu...) w Wwie w Malej Europie i pewnie
w roznych leklerkach i aholdach - ja nie mieszkam w PL, wiec ktos z PL Ci
musi w tym pomoc. Klopot w tym, jak mi powiedziala znajoma greczynka, ze w
Grecji sprzedaja "kataifi phyllo"juz pociete na odpowiednie kawalki, a
ciasto phyllo ktore kupowalem w Malej Europie bylo w duzych arkuszach wiec
albo znajdziesz "kataifi phyllo" albo bedziesz musiala pociac arkusze na
odpowiednie kawalki. Z doswiadczenia z ciastem phyllo moge dodac ze
rozpakowane arkusze przed uzyciem nalezy przykrywac wilgotna czysta
sciereczka bo schna raczej szybko.

Przepis I: (ten jest tu
http://www.gourmed.gr/greek-recipes/show.asp?gid=1&n
odeid=17&arid=346
Podziel sobie ten przepis bo wyglada jak na miare armii greckiej.)


1/4 kg ciasta phyllo
1 kg siekanych migdalow
400 g masla
2 jaja
1 lyzeczka mielonego cynamonu
4 lyzki stolowe cukru

Syrop
1 1/2 kg cukru
5 szklanek wody
obtarta skorka cytrynowa z jednej cytryny
1 lyzeczka soku z cytryny

Migdaly zblanczowac (wyblanczowac..? brzmi to po polskawemu...), drobno
posiekac i zmieszac w misce z cukrem, cynamonem i jajkami.

Delikatnie, palcami, odzielic jedna warstwe (kawalek) ciasta phyllo (patrz
wyzej o ew. pocieciu) i ulozyc ja plasko na drewnianej lub marmurowej (!)
powierzchni, posmarowac jedna lyzka mieszanki migdalowej i z jednej strony i
zlozyc/zwinac w cylinderek. Na poczatku nalezy zwijac ciasno, aby dobrze
opakowac nadzienie.

Zwiniete ciasteczka ulozyc na blasze wysmarowanej maslem uwazajac aby bylo
troche przestrzeni pomiedzy nimi i aby sie nie stykaly. Roztopic reszte
masla i posmarowac kazde ciasteczko. Piec w "srednio goracym piekarniku"
(pewnie ok. 180C) przez ok. 30 minut.

Zrobic syrop: zagotowc wode z cukrem i skorka cytryny i gotowac przez 10
minut. Dodc sok z cytryny i gotowac az syrop stanie sie robic gesty. Wyjac
ciasteczka z piecyka i dac troche ostygnac. Cieple cisteczka polac syropem,
przykryc czysta sciereczka i pozostawic do calkowitego wystygniecia.

Przepis drugi jest z orzechami wloskimi lub pistacjami
http://www.gourmed.gr/greek-recipes/show.asp?gid=1&n
odeid=17&arid=347
(Sa ilustracje pogladowe...)

500 gm kataifi phyllo
250 gm drobno posiekanych orzechow wloskich lub pistacji
300 gm cukru
1 lyzeczka zmielonego cynamonu
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 cytryna (obetrzec skorke tarka.)
2 lyzki stolowe wody rozanej albo kwiatowej ("u nas" mozna kupic spozywcze
ekstrakty o roznych zapachach i smakach, takze rozanym...w PL? Nie mam
zielonego pojecia ale pewnie mozna cus wymyslic, np. dodac troche soku z
dzikiej rozy albo w ogole to olac.)

Wyjac arkusz ciasta phyllo zopakowania , ulozyc go na plaskiej powierzchni i
nakryc wolgotna sciereczka.
Nagrzac piekarnik do 180C.
Posmarowac blache oliwa.
Wymieszac 200 g orzechow z 100 g cukru i z cynamonem.

Pokroic ciasto phyllo na kawalki 5x15 cm, tak, aby wszystkie byly pokrojone
w jednym kierunku (phyllo ma takie niemalze niteczki...)
Rozsmarowac lyzke masy orzechowej z jednej strony i ciasno zwinac zaciskajac
nieco brzegi ciasta.
Ulozyc na blasze - zostawiajac odstepy - "szfem" do dolu. Jesli sa puste
miejsca - wypelnic je pognieciona folia aluminiowa. Posmarowac pedzelkiem
kazde ciasteczko oliwa i piec na srodkowej polce piekarnika przez 30 minut
(w 180C) albo az beda zloto-brazowe.

Wymieszac reszte cukru, 2/3 szklanki wody, starta skorke z cytryny,
odsaczaony sok z jednej cytryny i te mieszanke zagotowac. Gotowac na malym
ogniu az syrop troche zgestnieje. Ostudzic. Polac powstalym syropem gorace
ciasteczka po czym popryskac je woda rozana. Odstawic ciasteczka na 30
minut do ostygniecia, posypac pozostalymi orzechami i podawac.


Jak zrobisz to daj znac :-))))

--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Far away is far away only if you don't go there><

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-26 08:19:09

Temat: Re: słodkie kłębuszki?
Od: "moni" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Przetlumacze Ci dwa rozne przepisy - jeden z migdalami a drugi z orzechami
> wloskimi.  Jest tego mnostwo ale wszystko mniej wiecej sie powtarza - te dwa
> wydaly mi sie najrozsadniejsze.  Zastrzegam sie, ze nie robilem zadnego.  
> (Niedaleko mnie jest znakomita grecka cukiernia/delikatesy i tam maja takie
> rozne roznosci na krocie.)

Wielkie dzieki :)
Zabiore sie do robienia jak tylko odnajde ciasto i dam znac :)

moni

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-26 10:40:20

Temat: Re: słodkie kłębuszki?
Od: "Agata" <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik moni <m...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:4...@n...onet.pl...
> > A moze chalwa poprostu? Wygladalo jak klebki waty?
> > Magda
> >
> >
> Nie, raczej jak kłębki makaronu - nitek. Znalazłam zdjęcie i to faktycznie
> kataifi. Problem w tym, że nie znalazłam przepisu po polsku tylko
> angielskie... Jeszce większy problem z ciastep phyllo. Może ktoś wie gdzie
> można takie dostać w Warszawie (może nawet na Bemowie)?
>
> moni

...szukajcie u Piotra i Pawla w Blue City....i w Mini Europa....ostatnie
deski ratunku

albo szukac znajomosci w restauracjach...odwaznie przyjsc i poprosic (np.
managera w takiej greckiej zeby odsprzedal - restauracja i tak to zamawia i
bez problemu dostaje wiec jak sie ladnie usmiechniesz a manager bedzie w
porzadku to moze Ci pomoc....niejaki Sanechem - firma - dowozi fyllo
restauracjom....odwagi )

agataw


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-26 10:43:35

Temat: Re: słodkie kłębuszki?
Od: "Agata" <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Agata <a...@g...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:ce2mob$55q$...@m...aster.pl...

niejaki Sanechem

http://www.sanechem.com.pl/spozywczy/oferta/oferta.h
tm

Ciasto Kataifi (Angel Hair) 500g
Ciasto FILLO 450g

agataw


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

"Techniki gotowania" -poszukuję
Jadlem cos (chyba) prostego w restauracji ale bardzo dobrego.
[praca] wydanictwo poszukuje autorow
imieniny...
Która patelnia???

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »