| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-23 10:50:10
Temat: Która patelnia???Witam,
Wybraliśmy się wczoraj z Żonką do sklepu po jakąś dobrą patelnię...
Nie kupiliśmy nic - na wszystkich Tefalach było napisane że można je skrobać
widelcem, ale na żadnej ani słowa o smażeniu niskotłuszczowym etc.
Moja Mama używa patelni której powłoka ma strukturę plastra miodu i wydaje
mi się, że jest bardzo fajna, niestety nie spotkaliśmy takiej - pewnie są
już jakies nowsze.
Może ktoś się na tym zna (marka, model)? Zależy mi na czymś co nie będzie
chłonęło oleju jak gąbka (teraz mam taką) - zwykłej (nie głębokiej) i
trwałej patelni do smażenia na kuchni gazowej w rozsądnej cenie (powiedzmy
około 100 zł).
Dzięki serdeczne za pomoc - key
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-23 19:22:07
Temat: Re: Która patelnia???Kochani, nie szalejcie tak z odpowiedziami... ;-)
Chyba będę musiał smażyć na kiju ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-23 19:51:12
Temat: Re: Która patelnia???From: "key" <k...@C...net.pl>
> Witam,
> Wybraliśmy się wczoraj z Żonką do sklepu po jakąś dobrą patelnię...
> Nie kupiliśmy nic - na wszystkich Tefalach było napisane że można je
> skrobać widelcem, ale na żadnej ani słowa o smażeniu niskotłuszczowym etc.
Krzysiu, co to znaczy smazenie niskotluszczowe??
ponizszych moim wynurzen nie bierz zbyt doslownie,ale zastanowic sie warto;
nie sa one bowiem wymierzone przecikow Tobie, a przecikow pewnemu, wpajanemy
przez massmedia, sposobowi myslenia...
> Moja Mama używa patelni której powłoka ma strukturę plastra miodu i wydaje
> mi się, że jest bardzo fajna, niestety nie spotkaliśmy takiej - pewnie są
> już jakies nowsze.
Swego czasu taka patelnie kupowala, ale w NRD.. tak, tak, nie mylisz sie..
teraz moga byc podobne, ale dno bedzie imitowalo grill..
> Może ktoś się na tym zna (marka, model)? Zależy mi na czymś co nie będzie
> chłonęło oleju jak gąbka (teraz mam taką) -
czemu mowisz o wchlanianiu oleju 'jak gabka' ???
nigdy zadna patelnia nie bedzie chlonela 'jak gabka', jesli proces smazenia
[rzebiega prawidlowo - prawie zawsze:
1. wrzucasz na dobrze rozgrzany tluszcz, obsmazasz z obu stron, potem to
soc, co smazysz, bardzo krotko 'dochodzi'.
Ot i cala tajemnica. Jak jest scieta powierzchniam to tluszcz nie jest
wchlaniany.
Ale..
jesli smazy sie mieso w panierce i wrzuca sie je na letni tl;uszcz.. to
cudow nie ma i nie bedzie.. na zadnej patelni.. chyba ze na grillu/ruszcie;
ja mam w domu [i tylko w domu] enerdowski elektryczny, otwarty z obu stron,
ale tez i ogrzewany od dolu i od gory...
zwykłej (nie głębokiej) i
> trwałej patelni do smażenia na kuchni gazowej w rozsądnej cenie
> (powiedzmy około 100 zł).
> Dzięki serdeczne za pomoc - key
100 za patelnie??
jak na moj gust, to drogo...
acha, glebokosc patelni nie ma nic do rzeczy, jesli chodzi o tzw.
'chloniecie tluszczu' - jak mowilam, to technika smazenia, a nie glebokosc,
powierzchnia etc.
Jak bedziesz chcial, by wyjasniac dalej, pisz
Tekst nie mial na celu pognebiaina :-)
Barbara
ps
temat 'patelnia' byl wielokrotnie omawiany, poszukaj w archiwum grupy :-)
B
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-23 21:21:21
Temat: Re: Która patelnia???Użytkownik "key" <k...@C...net.pl> napisał w wiadomości
news:cdqqg9$2oml$1@news2.ipartners.pl...
> Nie kupiliśmy nic - na wszystkich Tefalach było napisane że można je skrobać
> widelcem, ale na żadnej ani słowa o smażeniu niskotłuszczowym etc.
> trwałej patelni do smażenia na kuchni gazowej w rozsądnej cenie (powiedzmy
> około 100 zł).
Witam!
Mamy podobny problem, bo też chcemy kupić tylko że dwie patelnie. Oglądaliśmy różne i
najbardziej zachęcająca wydała nam się seria Tefala Equinox (link poniżej)
http://www.tefal.pl/tefal/All+Products/Cookware/Non+
stick+cookware/Products/Equinox/Equinox.htm
Ma grube stalowe dno (można dać mało tłuszczu-płynu), grubą teflonową powłokę i
możliwość używania normalnych, metalowych sztućców. Na cenę nie bardzo zwróciłam
uwagę, ale gdzieś około 70-80 złotych.
Pozdrawiam!
Agnieszka i Złota Rybka :-)
--
____________________________
Radio - to cudowny wynalazek!
Jeden ruch ręki - i nic nie słychać.
J. Tuwim
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-23 22:42:39
Temat: Re: Która patelnia???Baśka, ale się naprodukowałaś,
Niskotluszczowe - mało oleju etc.
Wystarczyło mi to co napisała Aga - np. "Chłopie , kup Tefal (taki a taki
model). Używam od pół roku i jestem zadowolona."
Ot, cala filozofia.
P.S. Moja mama nigdy nie była w NRD, a patelnia w plasterki miodu jest
modelem tefala sprzed jakiegoś roku ;-)
Co do mojej techniki smażenia.... mogę się jedynie poszczycić techniką
smarowania chleba masłem - od pawej do lewej. Lubię gotować i tyle. Zawsze
odpalam gaz, stawiam patelnię, leję tłuszcz i smażę. A że mam dość wysłużona
patelnię, to tłuszczu jest za dużo i za niezdrowo ;-)
Dzięki za pomoc- key
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-25 18:02:43
Temat: Re: Która patelnia???Jeśli masz gdzieś w pobliżu supermarket Carrefour, to tam wiszą sobie patelnie
marki - Carrefour (sic!),
kupiłem taką jakiś rok temu, (fi 30 cm chyba, ~40 zł)
patelnia jest (jak dla mnie) idealna, ciężka, w zasadzie niczym nie różni się od
tefala, bardzo trudno zarysować powierzchnię ... no i naleśniki wychodzą
idealnie :> nic się nie przypala ...
pzdr
ks
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-25 20:40:57
Temat: Re: Która patelnia???> From: "key" <k...@C...net.pl>
> Baśka, ale się naprodukowałaś,
Niiomu, takze i Tobie, nie dalam upowanizenie do mowienia do mnie per
'baska'..
Krow z Toba nie pasalam, totez wypada zwracac sie tak, jak sie podpisuje!
> Niskotluszczowe - mało oleju etc.
> Wystarczyło mi to co napisała Aga - np. "Chłopie , kup Tefal (taki a taki
> model). Używam od pół roku i jestem zadowolona."
> Ot, cala filozofia.
Byc moze, ze jest to cala filozofia, ale nie bedzie przez Ciebie taka nowa
patelnia lepiej uzytkowana od starej wysluzonej, bowiem: technika, technika
i jeszcze raz technika smazenia sie klania
> P.S. Moja mama nigdy nie była w NRD, a patelnia w plasterki miodu jest
> modelem tefala sprzed jakiegoś roku ;-)
Tiiiiiiiiaaaaaaaaaaa...
w POlsce tez niegdys bywaly i czasem nadal bywaja dobre patelnie...
Tefal .. hmmmmmm...
> Co do mojej techniki smażenia.... mogę się jedynie poszczycić techniką
> smarowania chleba masłem - od pawej do lewej. Lubię gotować i tyle. Zawsze
> odpalam gaz, stawiam patelnię, leję tłuszcz i smażę. A że mam dość
> wysłużona patelnię, to tłuszczu jest za dużo i za niezdrowo ;-)
> Dzięki za pomoc- key
I bedzie nadal niezdrowo, szczegolnie przy takim Twoim stosunku i do ludzi i
do sprzetu...
Jesli nie zetniesz powierzchni, czyli nie zetniesz bialka..
to nadal bedzie nasiakniete tluszczem.. o ile go lejesz, mkladziesz etc.
Bo czasem mozna wyonywac proces bez tl;uszczu..
czasem zawsze! bez tluszczu, no ale w tym przypadku to juz w specjlanych
urzadzeniach...
Barbara
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-26 07:22:02
Temat: Re: Która patelnia???mam tę patelnię
jest niezła
ma do dobrą pokrywę, jest dość głęboka, można więc na niej sporo zmieścić
polecam
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |