Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia soczewica, ser pleśniowy lazur

Grupy

Szukaj w grupach

 

soczewica, ser pleśniowy lazur

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 19


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-04-25 09:23:36

Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazur
Od: mufaska <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 25 Apr 2006 11:10:42 +0200, Waldemar Krzok napisał(a):
> Theli schrieb:
>> mufaska napisał(a):
>>> czy soczewica i ser pleśniowy (oddzielnie) są tłuczące?
>>
>> Absolutnie nie. Zdecydowanie za miekkie.
>>
>> th
> soczewica niegotowana w worku jutowym jak najbardziej. No i ser dobrze
> zamrożony też.
>
> A tuczące toto też jest. Szczególnie ser pleśniowy może mieć duuużo kalorii.
>
> Waldek

szkoda bo ubóstwiam :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-04-25 10:12:17

Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazur
Od: Waldemar Krzok <w...@c...de> szukaj wiadomości tego autora

mufaska schrieb:
> Dnia Tue, 25 Apr 2006 11:10:42 +0200, Waldemar Krzok napisał(a):
>> Theli schrieb:
>>> mufaska napisał(a):
>>>> czy soczewica i ser pleśniowy (oddzielnie) są tłuczące?
>>> Absolutnie nie. Zdecydowanie za miekkie.
>>>
>>> th
>> soczewica niegotowana w worku jutowym jak najbardziej. No i ser dobrze
>> zamrożony też.
>>
>> A tuczące toto też jest. Szczególnie ser pleśniowy może mieć duuużo kalorii.
>>
>> Waldek
>
> szkoda bo ubóstwiam :)

po prostu mniej go jeść, za to częściej ;-) Można też trochę oszukiwać
dając do sosu oprócz samego sera pleśniowego serek topiony (z tych mniej
tłustych), a dla bardziej ambitnych mleko i zagęścić nieco mąką.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-04-25 10:15:04

Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazur
Od: notujaca <n...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Waldemar Krzok napisał(a) 25/04/2006 12:12:

> mufaska schrieb:
>> Dnia Tue, 25 Apr 2006 11:10:42 +0200, Waldemar Krzok napisał(a):
>>> Theli schrieb:
>>>> mufaska napisał(a):
>>>>> czy soczewica i ser pleśniowy (oddzielnie) są tłuczące?
>>> A tuczące toto też jest. Szczególnie ser pleśniowy może mieć duuużo kalorii.
>> szkoda bo ubóstwiam :)
>
> po prostu mniej go jeść, za to częściej ;-) Można też trochę oszukiwać
> dając do sosu oprócz samego sera pleśniowego serek topiony (z tych mniej
> tłustych), a dla bardziej ambitnych mleko i zagęścić nieco mąką.

Najgorsze że do sera pleśniowego najbardziej pasują mi np. śmietana i
orzechy włoskie... Strasznie kaloryczne mieszanki :-)

--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2006-04-25 10:58:51

Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazur
Od: mufaska <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 25 Apr 2006 12:12:17 +0200, Waldemar Krzok napisał(a):

>
> po prostu mniej go jeść, za to częściej ;-) Można też trochę oszukiwać
> dając do sosu oprócz samego sera pleśniowego serek topiony (z tych mniej
> tłustych), a dla bardziej ambitnych mleko i zagęścić nieco mąką.



bleee. nie cierpię mieszanek mącznych!!!
mleko owszem :)
czasem dodaję, ale częściej jogurtem żeby nie robił się taki zadki ten
sosik :)

no właśnie!
a powiedzcie mi moi mili czy makarony z sosami są bardzo tuaczące>?

kiedyś gdzieś czytałam że makaron jest bardzo tuczący ale tylko w
połączeniu z sosami pomidorowymi, bolognese

nie chciałam w to uwierzyć - może ktoś zaprzeczyć ewentualnie potwierdzić?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2006-04-25 11:16:44

Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazur
Od: Waldemar Krzok <w...@c...de> szukaj wiadomości tego autora

mufaska schrieb:

> no właśnie!
> a powiedzcie mi moi mili czy makarony z sosami są bardzo tuaczące>?
>
> kiedyś gdzieś czytałam że makaron jest bardzo tuczący ale tylko w
> połączeniu z sosami pomidorowymi, bolognese
>
> nie chciałam w to uwierzyć - może ktoś zaprzeczyć ewentualnie potwierdzić?

kwestia ilości. Tak z punktu widzenia kaloryczności, to sos pomidorowy
jest dużo mniej tuczący od serowego. Bolognese możesz zrobić na chudym
mięsie, a możesz na tłustym i będzie różnica.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2006-04-25 13:06:38

Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazur
Od: notujaca <n...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

mufaska napisał(a) 25/04/2006 12:58:

> a powiedzcie mi moi mili czy makarony z sosami są bardzo tuaczące>?
>
> kiedyś gdzieś czytałam że makaron jest bardzo tuczący ale tylko w
> połączeniu z sosami pomidorowymi, bolognese
>
> nie chciałam w to uwierzyć - może ktoś zaprzeczyć ewentualnie potwierdzić?

Z tego co kojarzę, sam w sobie makaron nie jest strasznie tuczący, ale w
połączeniu z sosami - owszem. I tak na zdrowy rozum, to nie wierzę że
makaron z sosem pomodoro jest mniej tuczący od tegoż np. z sosem alfredo
(masło, ser żółty, śmietana) :-)

--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2006-04-25 15:24:54

Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazur
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "mufaska" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:400p38gshhpf$.t5jl0y21cgrs$.dlg@40tude.net...
> czy soczewica i ser pleśniowy (oddzielnie) są tłuczące?
> bardzo często jem makarony z sosami serowymi, najczęściej pleśniowy (bez
> śmietany, sam jogurt naturalny lub mleko) a ostatnio polubiłam soczewicę z
> cebulką czosnkiem i ziemniakiem dla smaku (zawinięte w naleśniki)
>
> Czy to tłuczące?moja druga połowa musi uważać na kilogramy a ja chętnie
> robiłabym te dania częściej :)

Nie jest tuczące, jesli zje mniej.

Były nie tak dawno badania kuchni amerykańskiej i francuskiej - amerykańska
okazała się bardziej tucząca nie ze względu na kaloryczność / kg, tylko ze
względu na wielkość porcji :)

A co do tabeli kalorii - poszukaj w necie amerykańskiej rządowej, kupa
danych. Miałem, ale poszło mi wraz z upakiem kompa.

DJD


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2006-04-25 15:27:06

Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazur
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "mufaska" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:16b0zvnfojy3y$.13kajzh7mljpi.dlg@40tude.net...

> a powiedzcie mi moi mili czy makarony z sosami są bardzo tuaczące>?
>
> kiedyś gdzieś czytałam że makaron jest bardzo tuczący ale tylko w
> połączeniu z sosami pomidorowymi, bolognese
>
> nie chciałam w to uwierzyć - może ktoś zaprzeczyć ewentualnie potwierdzić?

Makaron sam w sobie kaloryczności nie zmienia, bo i jak.

Soso ma swoją kaloryczność - generalnie im więcej tłuszczu, tym większa, im
więcej warzyw, tym mniej. Inna sprawa, ze makaronu z dobrym sosem zje się o
wiele więcej niż samego, stąd i bardziej tuczy...

DJD


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2006-04-26 21:04:42

Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazur
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 25 Apr 2006 17:24:54 +0200, "Dominik Jan Domin"
<d...@p...onet.pl> wrote:


>Były nie tak dawno badania kuchni amerykańskiej i francuskiej - amerykańska
>okazała się bardziej tucząca nie ze względu na kaloryczność / kg, tylko ze
>względu na wielkość porcji :)

Nawet nie to - ze wzgledu na nieustannosc podsycania organizmu
lekkostrawna skrobia natychmiast na glukoze (jeszcze w gebie!)
przerabiana. Francuz zezera udziec barani, tluszcz mu po brodzie
cieknie, popija to flaszka czerwonego - po czym od stolu wstaje, po
brzuchu sie klepie i przez kolejne osiem godzin nic do geby nie
bierze. A Amerykanin zjada chude miesko a za pol godziny chipsami
poprawia - skrobia ziemniaczana, jak juz napisalem praktycznie w gebie
sie w glukoze zaczyna zmieniac, organizm glukoze MUSI przepalic w
pierwszej koniecznosci bo inaczej poziom ketonow wzrosnie, w efekcie
tluszcze (i konglomeraty tluszczowe w stylu cholesterolu) ida w
odstawke - moga poczekac... I tak czekaja do swietego Gdygdy co go nie
ma nigdy (bo kolejne chipsy Amerykanin zezera...)

Prosta zasada - za odkladanie sie tluszczu nie jest odpowiedzialny
tluszcz ale glukoza...

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Łopatka bez doglądania- dłuuugie
Czy Panslavista to nie jest gorsza wersja Łosia?
Jeszcze inny zakwas
Tuman...
Pytanie o schabowy raz jeszcze (wybaczcie niewiedzę)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »