| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-04-25 09:23:36
Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazurDnia Tue, 25 Apr 2006 11:10:42 +0200, Waldemar Krzok napisał(a):
> Theli schrieb:
>> mufaska napisał(a):
>>> czy soczewica i ser pleśniowy (oddzielnie) są tłuczące?
>>
>> Absolutnie nie. Zdecydowanie za miekkie.
>>
>> th
> soczewica niegotowana w worku jutowym jak najbardziej. No i ser dobrze
> zamrożony też.
>
> A tuczące toto też jest. Szczególnie ser pleśniowy może mieć duuużo kalorii.
>
> Waldek
szkoda bo ubóstwiam :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-04-25 10:12:17
Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazurmufaska schrieb:
> Dnia Tue, 25 Apr 2006 11:10:42 +0200, Waldemar Krzok napisał(a):
>> Theli schrieb:
>>> mufaska napisał(a):
>>>> czy soczewica i ser pleśniowy (oddzielnie) są tłuczące?
>>> Absolutnie nie. Zdecydowanie za miekkie.
>>>
>>> th
>> soczewica niegotowana w worku jutowym jak najbardziej. No i ser dobrze
>> zamrożony też.
>>
>> A tuczące toto też jest. Szczególnie ser pleśniowy może mieć duuużo kalorii.
>>
>> Waldek
>
> szkoda bo ubóstwiam :)
po prostu mniej go jeść, za to częściej ;-) Można też trochę oszukiwać
dając do sosu oprócz samego sera pleśniowego serek topiony (z tych mniej
tłustych), a dla bardziej ambitnych mleko i zagęścić nieco mąką.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-04-25 10:15:04
Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazurWaldemar Krzok napisał(a) 25/04/2006 12:12:
> mufaska schrieb:
>> Dnia Tue, 25 Apr 2006 11:10:42 +0200, Waldemar Krzok napisał(a):
>>> Theli schrieb:
>>>> mufaska napisał(a):
>>>>> czy soczewica i ser pleśniowy (oddzielnie) są tłuczące?
>>> A tuczące toto też jest. Szczególnie ser pleśniowy może mieć duuużo kalorii.
>> szkoda bo ubóstwiam :)
>
> po prostu mniej go jeść, za to częściej ;-) Można też trochę oszukiwać
> dając do sosu oprócz samego sera pleśniowego serek topiony (z tych mniej
> tłustych), a dla bardziej ambitnych mleko i zagęścić nieco mąką.
Najgorsze że do sera pleśniowego najbardziej pasują mi np. śmietana i
orzechy włoskie... Strasznie kaloryczne mieszanki :-)
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-04-25 10:58:51
Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazurDnia Tue, 25 Apr 2006 12:12:17 +0200, Waldemar Krzok napisał(a):
>
> po prostu mniej go jeść, za to częściej ;-) Można też trochę oszukiwać
> dając do sosu oprócz samego sera pleśniowego serek topiony (z tych mniej
> tłustych), a dla bardziej ambitnych mleko i zagęścić nieco mąką.
bleee. nie cierpię mieszanek mącznych!!!
mleko owszem :)
czasem dodaję, ale częściej jogurtem żeby nie robił się taki zadki ten
sosik :)
no właśnie!
a powiedzcie mi moi mili czy makarony z sosami są bardzo tuaczące>?
kiedyś gdzieś czytałam że makaron jest bardzo tuczący ale tylko w
połączeniu z sosami pomidorowymi, bolognese
nie chciałam w to uwierzyć - może ktoś zaprzeczyć ewentualnie potwierdzić?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-04-25 11:16:44
Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazurmufaska schrieb:
> no właśnie!
> a powiedzcie mi moi mili czy makarony z sosami są bardzo tuaczące>?
>
> kiedyś gdzieś czytałam że makaron jest bardzo tuczący ale tylko w
> połączeniu z sosami pomidorowymi, bolognese
>
> nie chciałam w to uwierzyć - może ktoś zaprzeczyć ewentualnie potwierdzić?
kwestia ilości. Tak z punktu widzenia kaloryczności, to sos pomidorowy
jest dużo mniej tuczący od serowego. Bolognese możesz zrobić na chudym
mięsie, a możesz na tłustym i będzie różnica.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-04-25 13:06:38
Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazurmufaska napisał(a) 25/04/2006 12:58:
> a powiedzcie mi moi mili czy makarony z sosami są bardzo tuaczące>?
>
> kiedyś gdzieś czytałam że makaron jest bardzo tuczący ale tylko w
> połączeniu z sosami pomidorowymi, bolognese
>
> nie chciałam w to uwierzyć - może ktoś zaprzeczyć ewentualnie potwierdzić?
Z tego co kojarzę, sam w sobie makaron nie jest strasznie tuczący, ale w
połączeniu z sosami - owszem. I tak na zdrowy rozum, to nie wierzę że
makaron z sosem pomodoro jest mniej tuczący od tegoż np. z sosem alfredo
(masło, ser żółty, śmietana) :-)
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-04-25 15:24:54
Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazurUżytkownik "mufaska" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:400p38gshhpf$.t5jl0y21cgrs$.dlg@40tude.net...
> czy soczewica i ser pleśniowy (oddzielnie) są tłuczące?
> bardzo często jem makarony z sosami serowymi, najczęściej pleśniowy (bez
> śmietany, sam jogurt naturalny lub mleko) a ostatnio polubiłam soczewicę z
> cebulką czosnkiem i ziemniakiem dla smaku (zawinięte w naleśniki)
>
> Czy to tłuczące?moja druga połowa musi uważać na kilogramy a ja chętnie
> robiłabym te dania częściej :)
Nie jest tuczące, jesli zje mniej.
Były nie tak dawno badania kuchni amerykańskiej i francuskiej - amerykańska
okazała się bardziej tucząca nie ze względu na kaloryczność / kg, tylko ze
względu na wielkość porcji :)
A co do tabeli kalorii - poszukaj w necie amerykańskiej rządowej, kupa
danych. Miałem, ale poszło mi wraz z upakiem kompa.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-04-25 15:27:06
Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazurUżytkownik "mufaska" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:16b0zvnfojy3y$.13kajzh7mljpi.dlg@40tude.net...
> a powiedzcie mi moi mili czy makarony z sosami są bardzo tuaczące>?
>
> kiedyś gdzieś czytałam że makaron jest bardzo tuczący ale tylko w
> połączeniu z sosami pomidorowymi, bolognese
>
> nie chciałam w to uwierzyć - może ktoś zaprzeczyć ewentualnie potwierdzić?
Makaron sam w sobie kaloryczności nie zmienia, bo i jak.
Soso ma swoją kaloryczność - generalnie im więcej tłuszczu, tym większa, im
więcej warzyw, tym mniej. Inna sprawa, ze makaronu z dobrym sosem zje się o
wiele więcej niż samego, stąd i bardziej tuczy...
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2006-04-26 21:04:42
Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazurOn Tue, 25 Apr 2006 17:24:54 +0200, "Dominik Jan Domin"
<d...@p...onet.pl> wrote:
>Były nie tak dawno badania kuchni amerykańskiej i francuskiej - amerykańska
>okazała się bardziej tucząca nie ze względu na kaloryczność / kg, tylko ze
>względu na wielkość porcji :)
Nawet nie to - ze wzgledu na nieustannosc podsycania organizmu
lekkostrawna skrobia natychmiast na glukoze (jeszcze w gebie!)
przerabiana. Francuz zezera udziec barani, tluszcz mu po brodzie
cieknie, popija to flaszka czerwonego - po czym od stolu wstaje, po
brzuchu sie klepie i przez kolejne osiem godzin nic do geby nie
bierze. A Amerykanin zjada chude miesko a za pol godziny chipsami
poprawia - skrobia ziemniaczana, jak juz napisalem praktycznie w gebie
sie w glukoze zaczyna zmieniac, organizm glukoze MUSI przepalic w
pierwszej koniecznosci bo inaczej poziom ketonow wzrosnie, w efekcie
tluszcze (i konglomeraty tluszczowe w stylu cholesterolu) ida w
odstawke - moga poczekac... I tak czekaja do swietego Gdygdy co go nie
ma nigdy (bo kolejne chipsy Amerykanin zezera...)
Prosta zasada - za odkladanie sie tluszczu nie jest odpowiedzialny
tluszcz ale glukoza...
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |