Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: soczewica, ser pleśniowy lazur
Date: Wed, 26 Apr 2006 21:04:42 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 26
Message-ID: <4...@n...tpi.pl>
References: <400p38gshhpf$.t5jl0y21cgrs$.dlg@40tude.net> <e2leto$4qr$1@news.onet.pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: pc120.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1146085584 22982 213.76.98.120 (26 Apr 2006 21:06:24
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 26 Apr 2006 21:06:24 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:267440
Ukryj nagłówki
On Tue, 25 Apr 2006 17:24:54 +0200, "Dominik Jan Domin"
<d...@p...onet.pl> wrote:
>Były nie tak dawno badania kuchni amerykańskiej i francuskiej - amerykańska
>okazała się bardziej tucząca nie ze względu na kaloryczność / kg, tylko ze
>względu na wielkość porcji :)
Nawet nie to - ze wzgledu na nieustannosc podsycania organizmu
lekkostrawna skrobia natychmiast na glukoze (jeszcze w gebie!)
przerabiana. Francuz zezera udziec barani, tluszcz mu po brodzie
cieknie, popija to flaszka czerwonego - po czym od stolu wstaje, po
brzuchu sie klepie i przez kolejne osiem godzin nic do geby nie
bierze. A Amerykanin zjada chude miesko a za pol godziny chipsami
poprawia - skrobia ziemniaczana, jak juz napisalem praktycznie w gebie
sie w glukoze zaczyna zmieniac, organizm glukoze MUSI przepalic w
pierwszej koniecznosci bo inaczej poziom ketonow wzrosnie, w efekcie
tluszcze (i konglomeraty tluszczowe w stylu cholesterolu) ida w
odstawke - moga poczekac... I tak czekaja do swietego Gdygdy co go nie
ma nigdy (bo kolejne chipsy Amerykanin zezera...)
Prosta zasada - za odkladanie sie tluszczu nie jest odpowiedzialny
tluszcz ale glukoza...
--
Darek
|