Data: 2006-04-26 21:04:42
Temat: Re: soczewica, ser pleśniowy lazur
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Tue, 25 Apr 2006 17:24:54 +0200, "Dominik Jan Domin"
<d...@p...onet.pl> wrote:
>Były nie tak dawno badania kuchni amerykańskiej i francuskiej - amerykańska
>okazała się bardziej tucząca nie ze względu na kaloryczność / kg, tylko ze
>względu na wielkość porcji :)
Nawet nie to - ze wzgledu na nieustannosc podsycania organizmu
lekkostrawna skrobia natychmiast na glukoze (jeszcze w gebie!)
przerabiana. Francuz zezera udziec barani, tluszcz mu po brodzie
cieknie, popija to flaszka czerwonego - po czym od stolu wstaje, po
brzuchu sie klepie i przez kolejne osiem godzin nic do geby nie
bierze. A Amerykanin zjada chude miesko a za pol godziny chipsami
poprawia - skrobia ziemniaczana, jak juz napisalem praktycznie w gebie
sie w glukoze zaczyna zmieniac, organizm glukoze MUSI przepalic w
pierwszej koniecznosci bo inaczej poziom ketonow wzrosnie, w efekcie
tluszcze (i konglomeraty tluszczowe w stylu cholesterolu) ida w
odstawke - moga poczekac... I tak czekaja do swietego Gdygdy co go nie
ma nigdy (bo kolejne chipsy Amerykanin zezera...)
Prosta zasada - za odkladanie sie tluszczu nie jest odpowiedzialny
tluszcz ale glukoza...
--
Darek
|