« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-09 20:30:36
Temat: soczewica z pieczarkami i sosem pomidorowym - jak ?kilka wątków niżej ktos wspomniał o soczewicy z pieczarkami i sosem
pomidorowym na ciepło
zabrzmiało bardzo smakowicie
ale szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia jak się do tego zabrać
wiem, że to wstyd
od kuchni trzymam się zwykle z daleka,ale czytając od czasu do czasu posty z
tej grupy mam ochotę podjąc wyzwanie i rzucic się w wir gotowania
czy ktos mi pomoże ?
pozdrowienia
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-09 21:18:28
Temat: Re: soczewica z pieczarkami i sosem pomidorowym - jak ?
Użytkownik " eski" <e...@N...poczta.gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:aj18pc$7qh$1@news.gazeta.pl...
> kilka wątków niżej ktos wspomniał o soczewicy z pieczarkami i sosem
> pomidorowym na ciepło
> zabrzmiało bardzo smakowicie
> ale szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia jak się do tego zabrać
> wiem, że to wstyd
Hejeczka;-)))
Wspominałam ja osobiście;-)))) Dokładnego przepisu nie posiadam, bo samo mi
się kiedyś coś takiego zrobiło, a przepis jest mniej więcej taki. Zieloną
soczewicę namoczyć przez noc i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem
bazylii suszonej (gotuję z reguły ok. 10-15 min, żeby soczewica była
twardawa, ale zależy to od preferencji). Cebulkę pociachaną w kosteczkę
podsmażyć na oliwie, dorzucić do tego pieczarki pokrojone w plasterki i
dusić, następnie dodać pomidory (świeże lub z puszki), chwilkę poddusić,
dorzucić soczewicę i znów dusić, oraz dodać całą masę ziół i przypraw (ja
dodaję chili, pieprz kajeński, pieprz syczuański, bazylię, zioła
prowansalskie, tymianek, oregano, lubczyk i szczyptę kuminu, hmmm chyba
tyle). Niestety proporcji kompletnie nie pamiętam, zawsze robię "na oko".
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam.
Pozdrawiam, Kaliope
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-10 16:29:20
Temat: Re: soczewica z pieczarkami i sosem pomidorowym - jak ?Kaliope <k...@p...krakow.pl> napisał(a):
> Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam.
> Pozdrawiam, Kaliope
wielkie dzięki Kaliope
pomogłaś i to ogromnie
właśnie siedzę i zajadam się tymi pysznościami
po prostu rewelacja
proste i łatwe-w sam raz dla takiego kulinarnego laika jak ja
jeszcze raz dziękuję
pozdrawiam
eski
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-10 18:12:25
Temat: Re: soczewica z pieczarkami i sosem pomidorowym - jak ?
> wielkie dzięki Kaliope
> pomogłaś i to ogromnie
> właśnie siedzę i zajadam się tymi pysznościami
> po prostu rewelacja
Hejeczka;-))))
Cieszę się;-)))) Jak uda mi się jeszcze coś stworzyć z soczewicy to dam
znać, właśnie czerwone soczewica czeka na zrobienie (podobno najlepsza jest
prażona??? !!!).
Dzisiaj weekendowo zajadaliśmy się łososiem z grilla;-))))
Pozdrowionka,
Kaliope
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |