Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!news.cyf-kr.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!ne
ws.onet.pl!not-for-mail
From: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: soczewica z pieczarkami i sosem pomidorowym - jak ?
Date: Fri, 9 Aug 2002 23:18:28 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 26
Sender: k...@p...onet.pl@pa139.biezanow.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <aj1bp1$112$1@news.onet.pl>
References: <aj18pc$7qh$1@news.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: pa139.biezanow.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1028928097 1058 213.77.149.139 (9 Aug 2002 21:21:37 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Aug 2002 21:21:37 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:119596
Ukryj nagłówki
Użytkownik " eski" <e...@N...poczta.gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:aj18pc$7qh$1@news.gazeta.pl...
> kilka wątków niżej ktos wspomniał o soczewicy z pieczarkami i sosem
> pomidorowym na ciepło
> zabrzmiało bardzo smakowicie
> ale szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia jak się do tego zabrać
> wiem, że to wstyd
Hejeczka;-)))
Wspominałam ja osobiście;-)))) Dokładnego przepisu nie posiadam, bo samo mi
się kiedyś coś takiego zrobiło, a przepis jest mniej więcej taki. Zieloną
soczewicę namoczyć przez noc i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem
bazylii suszonej (gotuję z reguły ok. 10-15 min, żeby soczewica była
twardawa, ale zależy to od preferencji). Cebulkę pociachaną w kosteczkę
podsmażyć na oliwie, dorzucić do tego pieczarki pokrojone w plasterki i
dusić, następnie dodać pomidory (świeże lub z puszki), chwilkę poddusić,
dorzucić soczewicę i znów dusić, oraz dodać całą masę ziół i przypraw (ja
dodaję chili, pieprz kajeński, pieprz syczuański, bazylię, zioła
prowansalskie, tymianek, oregano, lubczyk i szczyptę kuminu, hmmm chyba
tyle). Niestety proporcji kompletnie nie pamiętam, zawsze robię "na oko".
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam.
Pozdrawiam, Kaliope
|