Data: 2002-08-09 21:18:28
Temat: Re: soczewica z pieczarkami i sosem pomidorowym - jak ?
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik " eski" <e...@N...poczta.gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:aj18pc$7qh$1@news.gazeta.pl...
> kilka wątków niżej ktos wspomniał o soczewicy z pieczarkami i sosem
> pomidorowym na ciepło
> zabrzmiało bardzo smakowicie
> ale szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia jak się do tego zabrać
> wiem, że to wstyd
Hejeczka;-)))
Wspominałam ja osobiście;-)))) Dokładnego przepisu nie posiadam, bo samo mi
się kiedyś coś takiego zrobiło, a przepis jest mniej więcej taki. Zieloną
soczewicę namoczyć przez noc i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem
bazylii suszonej (gotuję z reguły ok. 10-15 min, żeby soczewica była
twardawa, ale zależy to od preferencji). Cebulkę pociachaną w kosteczkę
podsmażyć na oliwie, dorzucić do tego pieczarki pokrojone w plasterki i
dusić, następnie dodać pomidory (świeże lub z puszki), chwilkę poddusić,
dorzucić soczewicę i znów dusić, oraz dodać całą masę ziół i przypraw (ja
dodaję chili, pieprz kajeński, pieprz syczuański, bazylię, zioła
prowansalskie, tymianek, oregano, lubczyk i szczyptę kuminu, hmmm chyba
tyle). Niestety proporcji kompletnie nie pamiętam, zawsze robię "na oko".
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłam.
Pozdrawiam, Kaliope
|