Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Dlaczego?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Dlaczego?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-08-09 11:36:04

Temat: Dlaczego?
Od: "Joasia" <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Od czasu do czasu czytam w Waszych przepisach, zeby do jakiejs potrawy dodac
podsmazone mieso mielone. Czy ja cos zle robie, ze zawsze kiedy usiluje
podsmazyc mielone, robi mi sie zbita masa, ktorej nie sposob na patelni
rozkruszyc. Jak ja potem dodac do tej potrawy? Czy tez tak macie? J.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-08-09 19:44:06

Temat: Re: Dlaczego?
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

Joasia wrote:

> Od czasu do czasu czytam w Waszych przepisach, zeby do jakiejs potrawy
> dodac podsmazone mieso mielone. Czy ja cos zle robie, ze zawsze kiedy
> usiluje podsmazyc mielone, robi mi sie zbita masa, ktorej nie sposob na
> patelni rozkruszyc. Jak ja potem dodac do tej potrawy? Czy tez tak macie?


patelnia ma być gorąca, na to mięso, ale nie za dużo. Ja na palniku gazowym
nie robię nigdy więcej niż 500-600g na raz. Wodę i nadmiar tłuszczu zlewam.
Solę dopiero po usmażeniu.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-09 20:04:08

Temat: Re: Dlaczego?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 09 Aug 2002 21:44:06 +0200, waldemar z domu
<w...@t...de> wrote:

>Joasia wrote:
>
>> Od czasu do czasu czytam w Waszych przepisach, zeby do jakiejs potrawy
>> dodac podsmazone mieso mielone. Czy ja cos zle robie, ze zawsze kiedy
>> usiluje podsmazyc mielone, robi mi sie zbita masa, ktorej nie sposob na
>> patelni rozkruszyc. Jak ja potem dodac do tej potrawy? Czy tez tak macie?
>
>
>patelnia ma by? gor?ca, na to mi?so, ale nie za du?o. Ja na palniku gazowym
>nie robi? nigdy wi?cej ni? 500-600g na raz. Wod? i nadmiar t?uszczu zlewam.
>Sol? dopiero po usma?eniu.
>
>Waldek

jeszzce proponuje to meiso rozbabdziwac widelcem alibo inna
lopatka, rozgniatac itp. jak zostawisz samemu sobie to bedzie
jeden wielki kotlet mielony

Trys

K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-09 20:15:36

Temat: Re: Dlaczego?
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora


>>patelnia ma by? gor?ca, na to mi?so, ale nie za du?o. Ja na palniku
>>gazowym nie robi? nigdy wi?cej ni? 500-600g na raz. Wod? i nadmiar
>>t?uszczu zlewam. Sol? dopiero po usma?eniu.
>>
>>Waldek
>
> jeszzce proponuje to meiso rozbabdziwac widelcem alibo inna
> lopatka, rozgniatac itp. jak zostawisz samemu sobie to bedzie
> jeden wielki kotlet mielony


no tu to oczy wiszą! Cały czas merdać łopatką (drewnianą, nie własną) w
patelni, bo się kula armatnia zrobi.

Waldek

A tak apropos zupełnie czegoś innego: W Gibraltarze mój starszy kupił coś w
kiosku, dostał monetę 5 pensów gibraltarskich i stwierdził: dwie małpy, po
jednej z obu stron. Na tej monecie jest małpa na rewersie i królowa Ela 2
na awersie. Nie zamknęli go za to stwierdzenie.
WK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-09 21:15:53

Temat: Re: Dlaczego?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 09 Aug 2002 22:15:36 +0200, waldemar z domu
<w...@t...de> wrote:

>
>>>patelnia ma by? gor?ca, na to mi?so, ale nie za du?o. Ja na palniku
>>>gazowym nie robi? nigdy wi?cej ni? 500-600g na raz. Wod? i nadmiar
>>>t?uszczu zlewam. Sol? dopiero po usma?eniu.
>>>
>>>Waldek
>>
>> jeszzce proponuje to meiso rozbabdziwac widelcem alibo inna
>> lopatka, rozgniatac itp. jak zostawisz samemu sobie to bedzie
>> jeden wielki kotlet mielony
>
>
>no tu to oczy wisz?! Ca?y czas merda? ?opatk? (drewnian?, nie w?asn?) w
>patelni, bo si? kula armatnia zrobi.
>
>Waldek
>
>A tak apropos zupe?nie czego? innego: W Gibraltarze mój starszy kupi? co? w
>kiosku, dosta? monet? 5 pensów gibraltarskich i stwierdzi?: dwie ma?py, po
>jednej z obu stron. Na tej monecie jest ma?pa na rewersie i królowa Ela 2
>na awersie. Nie zamkn?li go za to stwierdzenie.
>WK


Bo Brytyjczycyc sa bardzo tolerancyjni i wolno mowic o Jasnie Kr.
np ta stara krowa...

Trys

poza tym jaki caly czas..czy ja pisze caly czas, czas nie byl
wymieniany ani razu, ale jak rzucisz to miecho na patelnie i
pojdziesz pilowac paznokcie to na pewno zrobi sie jeden wielki
glut miesny
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-09 22:18:52

Temat: Re: Dlaczego?
Od: "Art(Gruby)" <j...@p...net> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 09 Aug 2002 22:15:53 +0100, Krysia Thompson
<K...@h...fsnet.co.uk> wrote:


>
>Bo Brytyjczycyc sa bardzo tolerancyjni i wolno mowic o Jasnie Kr.
>np ta stara krowa...
>
>Trys
>
>poza tym jaki caly czas..czy ja pisze caly czas, czas nie byl
>wymieniany ani razu, ale jak rzucisz to miecho na patelnie i
>pojdziesz pilowac paznokcie to na pewno zrobi sie jeden wielki
>glut miesny
>K.T. - starannie opakowana
>

Niezmiernie apetyczne stwierdzenie...
;-))))

Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-10 06:05:33

Temat: Re: Dlaczego?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 09 Aug 2002 22:18:52 GMT, "Art(Gruby)" <j...@p...net>
wrote:

>On Fri, 09 Aug 2002 22:15:53 +0100, Krysia Thompson
><K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
>
>
>>
>>Bo Brytyjczycyc sa bardzo tolerancyjni i wolno mowic o Jasnie Kr.
>>np ta stara krowa...
>>
>>Trys
>>
>>poza tym jaki caly czas..czy ja pisze caly czas, czas nie byl
>>wymieniany ani razu, ale jak rzucisz to miecho na patelnie i
>>pojdziesz pilowac paznokcie to na pewno zrobi sie jeden wielki
>>glut miesny
>>K.T. - starannie opakowana
>>
>
>Niezmiernie apetyczne stwierdzenie...
>;-))))
>
>Art(Gruby)
>Abyssus abyssum invocat.


chodzilo o wyraziste okreslenie...apetycznosc nie chciala w tym
brac udzialu ;))

K
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-10 08:48:50

Temat: Re: Dlaczego?
Od: "Dwarazyka" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Joasia" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aj14nm$rse$1@news2.tpi.pl...
> Od czasu do czasu czytam w Waszych przepisach, zeby do jakiejs potrawy
dodac
> podsmazone mieso mielone. Czy ja cos zle robie, ze zawsze kiedy usiluje
> podsmazyc mielone, robi mi sie zbita masa, ktorej nie sposob na patelni
> rozkruszyc. Jak ja potem dodac do tej potrawy? Czy tez tak macie? J.
> Zupełnie nierozumię problemu, setki razy podsmażałem mięso mielone i nigdy
mi się nie zbryliło. Niema w tym żadnej tajemnicy, najważniejsze jest wg
mnie ciągłe (prawie) mieszanie - na patelni z grubym dnem ( plaster miodu)
nie daję żadnego tłuszczu i po ok. 5 min. mięso ma konsystencję sypkiego
ryżu. Smażyłem w ten sposób nawet 1,5 kg porcje jednorazowo bez żadnych
perturbacji. Wydaje mi się, że patelnia też nie odgrywa tu zasadniczej roli
a tylko mieszanie i może nie za wysoka temperaura.
Pozdrawiam
K - 2
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-10 08:53:00

Temat: Re: Dlaczego?
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Dwarazyka <d...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:aj2k0r$hd2$...@n...onet.pl...
>
> ryżu. Smażyłem w ten sposób nawet 1,5 kg porcje jednorazowo bez żadnych
> perturbacji. Wydaje mi się, że patelnia też nie odgrywa tu zasadniczej
roli
> a tylko mieszanie i może nie za wysoka temperaura.
> Pozdrawiam
> K - 2


ja zauważyłąm, że mielony indyk, zwłaszcza bez tłuszczu - czyli zmielona
własnoręcznie pierś indycza ma większe tendencje do sklejania się w wielką
bryłą niż np wieprzowina czy wołowina

wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-10 15:42:50

Temat: Re: Dlaczego?
Od: <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> jeszzce proponuje to meiso rozbabdziwac widelcem alibo inna
> lopatka, rozgniatac itp. jak zostawisz samemu sobie to bedzie
> jeden wielki kotlet mielony


... albo naleśnik... ;o)))

Serdecznie witam Wszystkich po powrocie z urlopu,

Kamila K./stonsik

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sprawozdanie z urlopu [OT]
Kiełbasa z frytkownicy?
o matko - zgroza!
Czy wiecie ze podgrzewanie produktów wysokoweglowodanowych...
kto pomoże nowej ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »