Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!not-for-mail
From: Szczepan Białek <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: sok z sokowirówki
Date: Sun, 10 May 2009 11:02:29 +0200
Organization: ATMAN
Lines: 44
Message-ID: <gu5scb$22l$1@node1.news.atman.pl>
References: <gts8ad$15h$1@achot.icm.edu.pl> <gtsdth$58f$1@inews.gazeta.pl>
<gtsfto$oho$1@nemesis.news.neostrada.pl> <gtv61o$rt8$1@inews.gazeta.pl>
<gu09lh$482$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<gu26oj$hb6$1@node1.news.atman.pl>
<gu37o2$818$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<4...@r...googlegroups.com>
<gu3h88$gvg$1@atlantis.news.neostrada.pl> <gu49dd$rh2$3@news.wp.pl>
<gu4d7g$kja$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<gu468r$qv0$1@node1.news.atman.pl>
<gu4fqq$qbh$1@atlantis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: s1cr1.pul.tke.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1241937099 2133 89.171.42.130 (10 May 2009 06:31:39 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 10 May 2009 06:31:39 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3350
X-Antivirus: avast! (VPS 090509-0, 2009-05-09), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:256957
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Juanitos" <j...@g...com> napisał w wiadomości
news:gu4fqq$qbh$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> Szczepan Białek pisze:
>>
>> Użytkownik "Juanitos" <j...@g...com> napisał w wiadomości
>> news:gu4d7g$kja$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>>>
>>> 1. margaryna przyszła z USA jako zdrowsza od masła i tak w pewnym sensie
>>> jest,
>>
>> Margarynę wymyślił Napoleon i była robiona z łoju wołowego. Ta była
>> zdrowa (przez 200 lat).
>> Nie wiem kto wymyślił margarynę z olejów. U nas najpierw pojawił się
>> Ceres.
>> Chyba nie jest w porządku używanie nazwy margaryna dla tłuszczów
>> roślinnych.
>> S*
>>
>>
>
> Napisałem " że "przyszła z USA" jako skrót myślowy, w sensie mody na
> tłuszcze roślinne niby z niską zawartością cholesterolu. Ceres znam tylko
> z literatury, ale ponoć kilka lat po wojnie był stosowany.
> W tzw. PRL-u opracowano "masło roślinne" najpierw z olejów palmowych,
> potem słonecznikowych. Licencję sprzedano do wielu krajów (np. Japonia) i
> tam cieszy się dużym uznaniem. Polska usłyszanej kiedyś na świecie z
> doskonałych receptur żywnościowych, a już absolutnym hitem była kawa INKA
> (również licencja sprzedana do Japonii). Myślałem, że po tzw.
> restrukturyzacji, czyli zaoraniu fabryk, gospodarka pójdzie w tym
> kierunku. Ale nie poszła w żadnym...
Nie chodziło mi o sprostowanie ale o wywołanie dyskusji o tłuszczach
roślinnych.
Tłuszcz roślinny to też sok. Niestety surowiec jest zawsze nadpsuty i sok
(obojętnie jak pozyskany) musi być rafinowany.
Co to oznacza. Rafinacja czyni cuda. Czasami rafinuje się również tłuszcze
zwierzece (ale te kanałowe i te z padliny).
Ostatnio są w sprzedaży trany rafinowane. Ludzie myślą że tam jest witamina
A (każda książka pisze że jest). Jest jej prawie nic.
Wiadać na tym przykładzie w jakim kierunku idziemy po "tzw.
restrukturyzacji*
S*
|