Data: 2009-05-17 04:04:13
Temat: Re: sok z sokowirówki
Od: Juanitos <j...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
jacek_placek_01 pisze:
> a jaka to elektrostatykę kolega ma na myśli w mokrym środowisko
> sokowirówki?
> Ja bym stawiał na mocne natlenowanie soku w czasie wirowania, to może
> psuć wszystko.
I Jacku Placku :-) masz oczywista racje... te pożyteczne składniki
niszczone są podczas krojenia produktu ale w największym stopniu podczas
przeciskania utartej masy przez oczka sitka. Dlatego sokowirówki dające
kiedyś tam "mętny" sok biły na głowę francuskie cuda dające sok
klarowny. Badało ( i chyba bada, tyle ze nie w Polsce) się to zjawisko
nie za pomocą marchwi, ale za pomocą ... oliwek. Wiruje się porcję
owoców i otrzymany sok (olej) bada na zawartość głownie polifenoli,
które to związki są bardzo nieodporne na mechaniczne uszkodzenia,
natlenianie i temperaturę.
Oczywiście pomysł z elektrostatyką jest bardzo oryginalny tyle, że
równie abstrakcyjny :-)....
Pozdrawiam
Juanitos
|