Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sos pomarańczowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

sos pomarańczowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-04-16 12:43:30

Temat: sos pomarańczowy
Od: "Marta" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy ktoś z grupowiczów zna przepis na sos pomarańczowy np do piersi z
kurczaka?

Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-04-16 14:18:51

Temat: Re: sos pomarańczowy
Od: "Lia" <L...@u...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

" Marta " wrote:

> Czy ktoś z grupowiczów zna przepis na sos pomarańczowy np do piersi z
> kurczaka?
>

Wg przepisu Marty Gessler:
150 ml soku z pomaranczy
2 łyzki sosu sojowego
łyzeczka cukru
ząbek czosnku - rognieciony
1/4 łyzeczki pieprzu
tymianek (8 gałązek)

W tym przepisie wymieszane powyzsze składniki najpierw słuza za marynate do
miesa . Oryginalnie jest to schab, ale mi wyszedł zbyt suchy p ousmazeniu,
wiec nastepnym razem robiłam z piersiami kurcząt.

Potem nalezy podsmazyc mieso z obu stron na tłuszczu, a potem zalac je tą
marynatą, i dusic 8 - 10 minut.

Za pierwszym razem sos mi zgestniał ładnie sam z siebie,
za drugim tak średnio, i zaciągnełam go mąką - tez był dobry.

Zamiast swiezego tymianku dawałąm suszony.

Sos ma wyrazny posmak cytrusów, i kolor lekko pomaranczowy, swietnie sie
komponuje z całymi małymi ziemniaczkami i zieloną jarzynką na talerzu (
fasolka albo brokuły) :)

Smacznego.

--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=3338656

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-16 17:17:21

Temat: Re: sos pomarańczowy
Od: "I.P." <i...@g...de> szukaj wiadomości tego autora


"Marta" <m...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:b7jj5j$ln7$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Czy ktoś z grupowiczów zna przepis na sos pomarańczowy np do piersi z
> kurczaka?
>
> Marta
Smaczna jesz kaczka nadziewana pomaranczami
Ilona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-17 05:15:23

Temat: Re: sos pomarańczowy
Od: Eva MN <e...@i...com> szukaj wiadomości tego autora

Marta wrote:
> Czy ktoś z grupowiczów zna przepis na sos pomarańczowy np
do piersi z
> kurczaka?
>
> Marta
>
>

Witam,
ja to robie na slodko i jest to wlasciwie sos
"jablkowo-pomaranczowy".

Przepis "moj" wiec podaje z glowy:
wziasc troche wiecej jablek niz pomaranczy - w proporcjach 3
do 2 np. szesc duzych jablek i 4 pomarancze. Wiadomo -
pomarancze wieksze to bierzemy wiecej jablek na to konto. Do
tego jeden duzy grapefruit (lepiej rozowy niz bialy - lepszy
smak).
Jablka obieramy, kroimy w gruba kostke i wkladamy do
rondelka, do ktorego nastepnie wlewamy sok wycisniety z tych
wszystkich pomaranczy i grapefruita.

Dodajemy lyzke masla, 2 lub 3 lyzki cukru i dusimy na
niezbyt duzym ogniu, dopoki jablka sie "nie rozleca" to
znaczy maja sie zrobic miekkie. Moga sie calkiem rozleciec,
albo moze byc widac kawalki - to nie ma znaczenia.
Najepsze do tego jablka McIntosh.

Cukru mozna dodac wiecej do smaku a pomaranczy mniej - to
trzeba wyczuc bo jesli jablka beda "plywac" w zbyt duzej
ilosci soku, to troche czasu nam to zajmie zanim on wyparuje..

Smak sosu powinien byc slodko-cierpki (cierpki to od tego
grapefruita, wiadomo) natomiast konsystencja przypomina
raczej rzadkie powidla.

Sos taki jest super do indyka, moze tez byc podany do miesa,
a nie spozyte resztki zebrane do sloika moga byc uzyte jako
"smarowidlo" na sniadanie i gwarantuje, ze znikaja szybko.

Powodzenia
Ewa.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Truskawki
Koreczki - jak podawać?
pascha
A'propos wyczynów
Obiecane - kapuśniak vel kwaśnica po mojemu

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »