Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!newsfeed.medi
a.kyoto-u.ac.jp!diablo.efnet.com!efnet.com!cyclone.bc.net!torn!snoopy.risq.qc.c
a!nf3.bellglobal.com!nf1.bellglobal.com!nf2.bellglobal.com!news20.bellglobal.co
m.POSTED!not-for-mail
Message-ID: <3...@i...com>
From: Eva MN <e...@i...com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.0.2) Gecko/20021120
Netscape/7.01
X-Accept-Language: pl, en, fr-ca, fr-fr
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: sos pomarańczowy
References: <b7jj5j$ln7$1@atlantis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 46
Date: Thu, 17 Apr 2003 01:15:23 -0400
NNTP-Posting-Host: 67.69.220.66
X-Complaints-To: a...@s...ca
X-Trace: news20.bellglobal.com 1050556508 67.69.220.66 (Thu, 17 Apr 2003 01:15:08
EDT)
NNTP-Posting-Date: Thu, 17 Apr 2003 01:15:08 EDT
Organization: Bell Sympatico
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:153233
Ukryj nagłówki
Marta wrote:
> Czy ktoś z grupowiczów zna przepis na sos pomarańczowy np
do piersi z
> kurczaka?
>
> Marta
>
>
Witam,
ja to robie na slodko i jest to wlasciwie sos
"jablkowo-pomaranczowy".
Przepis "moj" wiec podaje z glowy:
wziasc troche wiecej jablek niz pomaranczy - w proporcjach 3
do 2 np. szesc duzych jablek i 4 pomarancze. Wiadomo -
pomarancze wieksze to bierzemy wiecej jablek na to konto. Do
tego jeden duzy grapefruit (lepiej rozowy niz bialy - lepszy
smak).
Jablka obieramy, kroimy w gruba kostke i wkladamy do
rondelka, do ktorego nastepnie wlewamy sok wycisniety z tych
wszystkich pomaranczy i grapefruita.
Dodajemy lyzke masla, 2 lub 3 lyzki cukru i dusimy na
niezbyt duzym ogniu, dopoki jablka sie "nie rozleca" to
znaczy maja sie zrobic miekkie. Moga sie calkiem rozleciec,
albo moze byc widac kawalki - to nie ma znaczenia.
Najepsze do tego jablka McIntosh.
Cukru mozna dodac wiecej do smaku a pomaranczy mniej - to
trzeba wyczuc bo jesli jablka beda "plywac" w zbyt duzej
ilosci soku, to troche czasu nam to zajmie zanim on wyparuje..
Smak sosu powinien byc slodko-cierpki (cierpki to od tego
grapefruita, wiadomo) natomiast konsystencja przypomina
raczej rzadkie powidla.
Sos taki jest super do indyka, moze tez byc podany do miesa,
a nie spozyte resztki zebrane do sloika moga byc uzyte jako
"smarowidlo" na sniadanie i gwarantuje, ze znikaja szybko.
Powodzenia
Ewa.
|