Data: 2003-04-17 05:15:23
Temat: Re: sos pomarańczowy
Od: Eva MN <e...@i...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marta wrote:
> Czy ktoś z grupowiczów zna przepis na sos pomarańczowy np
do piersi z
> kurczaka?
>
> Marta
>
>
Witam,
ja to robie na slodko i jest to wlasciwie sos
"jablkowo-pomaranczowy".
Przepis "moj" wiec podaje z glowy:
wziasc troche wiecej jablek niz pomaranczy - w proporcjach 3
do 2 np. szesc duzych jablek i 4 pomarancze. Wiadomo -
pomarancze wieksze to bierzemy wiecej jablek na to konto. Do
tego jeden duzy grapefruit (lepiej rozowy niz bialy - lepszy
smak).
Jablka obieramy, kroimy w gruba kostke i wkladamy do
rondelka, do ktorego nastepnie wlewamy sok wycisniety z tych
wszystkich pomaranczy i grapefruita.
Dodajemy lyzke masla, 2 lub 3 lyzki cukru i dusimy na
niezbyt duzym ogniu, dopoki jablka sie "nie rozleca" to
znaczy maja sie zrobic miekkie. Moga sie calkiem rozleciec,
albo moze byc widac kawalki - to nie ma znaczenia.
Najepsze do tego jablka McIntosh.
Cukru mozna dodac wiecej do smaku a pomaranczy mniej - to
trzeba wyczuc bo jesli jablka beda "plywac" w zbyt duzej
ilosci soku, to troche czasu nam to zajmie zanim on wyparuje..
Smak sosu powinien byc slodko-cierpki (cierpki to od tego
grapefruita, wiadomo) natomiast konsystencja przypomina
raczej rzadkie powidla.
Sos taki jest super do indyka, moze tez byc podany do miesa,
a nie spozyte resztki zebrane do sloika moga byc uzyte jako
"smarowidlo" na sniadanie i gwarantuje, ze znikaja szybko.
Powodzenia
Ewa.
|