« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-27 21:36:09
Temat: stos pomidorowWitam,
ostatnio w moje rece dostala sie calkiem pokazna ilosc pomidorow
w zwiazku z tym mam pytanie co mozna z nich zrobic?
jak np zrobic przecier na zapas do sloikow?
a moze jakies inne propozycje spozytkowania tych pomidorow.
trzeci dzien z rzedu salatka z pomidorow juz mi sie przejadla, a szkoda
by sie zmarnowaly.
pozdrawiam
--
Darek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-28 05:22:57
Temat: Re: stos pomidorowUżytkownik "puchatki" <p...@k...mm.pl> napisał w
wiadomości news:ce6j6m$l5c$1@news.mm.pl...
> Witam,
> ostatnio w moje rece dostala sie calkiem pokazna ilosc pomidorow
> w zwiazku z tym mam pytanie co mozna z nich zrobic?
> jak np zrobic przecier na zapas do sloikow?
pomidory pokroić w kawałki w wrzucić do gara i niech się pryczą na małym
ogniu , jak już zrobi się z nich papka to przecierasz je przez sito i tą
wode z nich też dajesz , jak już wszystko przetrzesz to znowu do gara na
większy ogień i odparować tą wode , gorący przecier wlewasz do słoików ,
zakręcasz i do góry dnem :)
pozdr Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-28 07:56:52
Temat: Re: stos pomidorow> ostatnio w moje rece dostala sie calkiem pokazna ilosc pomidorow
> w zwiazku z tym mam pytanie co mozna z nich zrobic?
> jak np zrobic przecier na zapas do sloikow?
> a moze jakies inne propozycje spozytkowania tych pomidorow.
> trzeci dzien z rzedu salatka z pomidorow juz mi sie przejadla, a szkoda
> by sie zmarnowaly.
A moze musztarda z pomidorow - pychotka, ktora zamierzam w tym roku zrobic w
duzej ilosci:
40 dużych czerwonych pomidorów
2 cebule
1 litr octu
1/2 kg cukru
1 mała filiżanka soli
1 łyżka pieprzu czarnego
1/2 łyżki pieprzu angielskiego
1/2 łyżki goździków
1 łyżka cynamonu
1 łyżka imbiru białego.
1/2 łyżki papryki czerwonej
2 gałki muszkatołowe
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
Rozgotować z cebulami utartymi na tarce.
Po przestygnięciu przetrzeć przez sitko.
Dodać do masy resztę składników.
Gotować do gęstości.
Ciepłe wlać do wygotowanych małych słoików.
Po wystygnięciu szczelnie zamknąć.
Pozdrawiam.
Basiek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-28 08:10:46
Temat: Re: stos pomidorow
Użytkownik "Meg" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ce7d7n$rcu$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik "puchatki" <p...@k...mm.pl> napisał w
> wiadomości news:ce6j6m$l5c$1@news.mm.pl...
> > Witam,
> > ostatnio w moje rece dostala sie calkiem pokazna ilosc pomidorow
> > w zwiazku z tym mam pytanie co mozna z nich zrobic?
> > jak np zrobic przecier na zapas do sloikow?
>
>
> pomidory pokroić w kawałki w wrzucić do gara i niech się pryczą na małym
> ogniu , jak już zrobi się z nich papka to przecierasz je przez sito i tą
> wode z nich też dajesz , jak już wszystko przetrzesz to znowu do gara na
> większy ogień i odparować tą wode , gorący przecier wlewasz do słoików ,
> zakręcasz i do góry dnem :)
>
Kiedys robilismy z moim chlopakiem takie cus jak ten przecier, tylko z
odrobina czosnku i z pomidorami w kawaly pokrojonymi wen wrzuconymi do
sloikow, zawekowac i zima do spagetti jak znalazl :))
Pozdrawiam.
Ustyna.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |