Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia gęś

Grupy

Szukaj w grupach

 

gęś

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-07-28 05:18:20

Temat: gęś
Od: "Domin" <d...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

witam
w sierpniu będę mieć dwie gęsi.nie wiem co z nich zrobic jak je poporcjować
do zamrażarki. jak macie jakieś pomysły i przepisy proszę o nie.
z góry dziękuje
Ewelina


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-07-28 06:30:43

Temat: Re: gęś
Od: Boguslaw kempny <k...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Domin wrote:
> witam
> w sierpniu będę mieć dwie gęsi.nie wiem co z nich zrobic jak je poporcjować
> do zamrażarki. jak macie jakieś pomysły i przepisy proszę o nie.
> z góry dziękuje
> Ewelina
>
>
Z tluszczu zrobilbym gesi smalec. W sklepie nie dostaniesz...

BK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-28 16:55:26

Temat: Re: gęś
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <ce7cvf$kju$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Domin" <d...@o...pl> wrote:

> witam
> w sierpniu będę mieć dwie gęsi.nie wiem co z nich zrobic

Upiec w całości, przynajmniej jedną z nich.

> jak je poporcjować
> do zamrażarki.

Jak chcesz koniecznie zamrozić, to w porcjach takich na jakie się zwykle
rozbiera drób.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-28 17:11:38

Temat: Re: gęś
Od: "JerzyN" <N...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> > jak je poporcjować
> > do zamrażarki.
>
> Jak chcesz koniecznie zamrozić, to w porcjach takich na jakie się
zwykle
> rozbiera drób.

Jakie porcje masz Władysławie na myśli? Konsumpcyjne?
Bo ćwiarteczki czy nawet 1/6 [jak z kaczki] z dużej gęsi to ja bym nie
przejadł.
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy


---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.729 / Virus Database: 484 - Release Date: 04-07-27


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-28 18:17:24

Temat: Re: gęś
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <ce8mk7$fup$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"JerzyN" <N...@m...pl> wrote:

> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> > > jak je poporcjować
> > > do zamrażarki.
> >
> > Jak chcesz koniecznie zamrozić, to w porcjach takich na jakie się
> zwykle
> > rozbiera drób.
>
> Jakie porcje masz Władysławie na myśli? Konsumpcyjne?

Ależ skąd.



> Bo ćwiarteczki czy nawet 1/6 [jak z kaczki] [...] to ja bym nie
przejadł.

A któż to dzieli kaczkę na sześć części?!

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-28 18:36:08

Temat: Re: gęś
Od: "Wojti" <j...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Możesz zrobić porcje z danych elementów.Gęsi nie porcjowałem przyznam się ja
na spowiedzi ale przypuszczam że tak samo jak kurczaka czy indyka robi się
tak samo.
Kładziesz takiego gęsia na plecach. Zrywasz z niego skórę z piersi.Mocny
chwyt się przyda.Masz odsłoniętą pierś.Nożem od mostka wycinasz jedną pierś
potem drugą.Przy korpusie na stawie odcinasz skrzydła(Marnie one wyglądają
dania głównego z nich nie zrobisz-raczej na zupę)Odcianasz podudzie - to
część nogi do pierwszego satawu, później odcinasz udo to ta część która
idzie do kręgosłupa.Możesz od razu zrobić sobie taką dużą ćwiartkę .Odcinasz
wtedy cały element przy kręgosłupie.Pozostaje ci wtedy już sam korpus który
możesz wykorzystać na rosół.Przy wprawie sam nóż powinien ci
wystarczyć.Jednak jak jej nie masz to nożyce do porcjowania drobiu powinny
być w każdym domu.Jak ich nie masz to możesz użyć swój zestaw majsterkowicza
np nożyce do cięcia blachy(tylko je umyj porządnie)( Sam b. dawno temu
filetowałem rybę przy użyciu kombinerek)Tak rozebraną gęś możesz pochować w
worki i do zamrażalnika.

Pozdrawiam
Kucharz Amator
Wojti

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-28 20:26:05

Temat: Re: gęś
Od: "JerzyN" <N...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
[...]
> > Bo ćwiarteczki czy nawet 1/6 [jak z kaczki] [...] to ja bym nie
> przejadł.
>
> A któż to dzieli kaczkę na sześć części?!

Pomocnik kucharza w knajpie.
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
PS
Kuchnia Polska również, ale to stare wydanie.
Wtedy kaczki były większe.
;-)


---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.729 / Virus Database: 484 - Release Date: 04-07-27


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-28 20:26:34

Temat: Re: gęś
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <ce920v$74l$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"JerzyN" <N...@m...pl> wrote:

> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl>
> [...]
> > > Bo ćwiarteczki czy nawet 1/6 [jak z kaczki] [...] to ja bym nie
> > przejadł.
> >
> > A któż to dzieli kaczkę na sześć części?!
>
> Pomocnik kucharza w knajpie.
> ;-)
> --
> Pozdrawiam, Jerzy
> PS
> Kuchnia Polska również, ale to stare wydanie.
> Wtedy kaczki były większe.
> ;-)

Ej, raczej mniejsze. Wszak stare powiedzenie mówi, że kaczka to głupi
ptak, za duży na jednego, za mały na dwu.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-07-28 20:33:34

Temat: Re: gęś
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



Domin wrote:

> witam
> w sierpniu będę mieć dwie gęsi.nie wiem co z nich zrobic jak je poporcjować
> do zamrażarki. jak macie jakieś pomysły i przepisy proszę o nie.
> z góry dziękuje
> Ewelina

Taki pomysl na rolade z gesi:

Zdjac skore z gesi w jednym kawalku, zaczynajac od pionowego naciecia wzdluz
plecow. Smykajac ostrym nozem miedzy skora a miesem, oddzielic skore w jak
najwiekszym placie, jakby zdejmujac z gesi fartuch chirurgiczny, tylko bez
rekawow - skora przy nasadzie skrzydelek powinna byc przycieta naokolo, jak w
podkoszulku bez rekawow.

Po zdjeciu skory nalezy odciac cale mieso od kosci, nie przejmujac sie
ksztaltem, czy wielkoscia kawalkow. Cale mieso umiescic w misce i doprawic
wedle smaku, np. majerankiem, sola i pieprzem. Skore ulozyc na desce, wzdluz
najdluzszego boku ulozyc mieso w gruby walek, i zawinac skore, jak rolade.
Zwiazac sznurkiem, jak baleron. Natrzec rolade tluszczem (moze byc wytopiony
smalec z gesi) sola, pieprzem i piec w goracym piecu, az termometr wstawiony w
srodek osiagnie temperature 75C/170F. Gdy upieczone, pozostawic na 10-15
minut, zeby sie lepiej kroilo. Podac z sosem z borowek, lub zimne na kanapki.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

stos pomidorow
Pierogi ruskie zagranica
Wino malinowe - przepis
buraczki do słoików
Fasolka szparagowa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »