Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!newsfeed.wire
hub.nl!news.tele.dk!news.tele.dk!small.news.tele.dk!sn-xit-02!sn-xit-06!sn-post
-02!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: gęś
Date: Wed, 28 Jul 2004 13:33:34 -0700
Organization: BassettStudio.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <ce7cvf$kju$1@atlantis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 28
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:209198
Ukryj nagłówki
Domin wrote:
> witam
> w sierpniu będę mieć dwie gęsi.nie wiem co z nich zrobic jak je poporcjować
> do zamrażarki. jak macie jakieś pomysły i przepisy proszę o nie.
> z góry dziękuje
> Ewelina
Taki pomysl na rolade z gesi:
Zdjac skore z gesi w jednym kawalku, zaczynajac od pionowego naciecia wzdluz
plecow. Smykajac ostrym nozem miedzy skora a miesem, oddzielic skore w jak
najwiekszym placie, jakby zdejmujac z gesi fartuch chirurgiczny, tylko bez
rekawow - skora przy nasadzie skrzydelek powinna byc przycieta naokolo, jak w
podkoszulku bez rekawow.
Po zdjeciu skory nalezy odciac cale mieso od kosci, nie przejmujac sie
ksztaltem, czy wielkoscia kawalkow. Cale mieso umiescic w misce i doprawic
wedle smaku, np. majerankiem, sola i pieprzem. Skore ulozyc na desce, wzdluz
najdluzszego boku ulozyc mieso w gruby walek, i zawinac skore, jak rolade.
Zwiazac sznurkiem, jak baleron. Natrzec rolade tluszczem (moze byc wytopiony
smalec z gesi) sola, pieprzem i piec w goracym piecu, az termometr wstawiony w
srodek osiagnie temperature 75C/170F. Gdy upieczone, pozostawic na 10-15
minut, zeby sie lepiej kroilo. Podac z sosem z borowek, lub zimne na kanapki.
Magdalena Bassett
|