Data: 2004-07-28 20:33:34
Temat: Re: gęś
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Domin wrote:
> witam
> w sierpniu będę mieć dwie gęsi.nie wiem co z nich zrobic jak je poporcjować
> do zamrażarki. jak macie jakieś pomysły i przepisy proszę o nie.
> z góry dziękuje
> Ewelina
Taki pomysl na rolade z gesi:
Zdjac skore z gesi w jednym kawalku, zaczynajac od pionowego naciecia wzdluz
plecow. Smykajac ostrym nozem miedzy skora a miesem, oddzielic skore w jak
najwiekszym placie, jakby zdejmujac z gesi fartuch chirurgiczny, tylko bez
rekawow - skora przy nasadzie skrzydelek powinna byc przycieta naokolo, jak w
podkoszulku bez rekawow.
Po zdjeciu skory nalezy odciac cale mieso od kosci, nie przejmujac sie
ksztaltem, czy wielkoscia kawalkow. Cale mieso umiescic w misce i doprawic
wedle smaku, np. majerankiem, sola i pieprzem. Skore ulozyc na desce, wzdluz
najdluzszego boku ulozyc mieso w gruby walek, i zawinac skore, jak rolade.
Zwiazac sznurkiem, jak baleron. Natrzec rolade tluszczem (moze byc wytopiony
smalec z gesi) sola, pieprzem i piec w goracym piecu, az termometr wstawiony w
srodek osiagnie temperature 75C/170F. Gdy upieczone, pozostawic na 10-15
minut, zeby sie lepiej kroilo. Podac z sosem z borowek, lub zimne na kanapki.
Magdalena Bassett
|