Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia suszona kielbasa

Grupy

Szukaj w grupach

 

suszona kielbasa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 269


« poprzedni wątek następny wątek »

151. Data: 2005-11-04 17:52:10

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: Lia <L...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2005-11-04 18:56:28 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Kondziorek* skreślił te oto słowa:

> A co do szynki parmenskiej tez nie sadze zeby zmienili Jej recepture od
> wiekow taka sama
> Tak jak i chorizo.

Czyli nie ma nakazu dodawania ulepszaczy?
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org

*psy mają właścicieli, koty mają służących*

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


152. Data: 2005-11-04 17:54:01

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 4 Nov 2005 18:33:42 +0100, Lia <L...@p...onet.pl>
wrote:

>Dnia 2005-11-04 18:27:05 w sprzyjaj?cych i niepowtarzalnych okoliczno?ciach
>przyrody grupowicz *Waldemar* skre?li? te oto s?owa:
>
>
>>> Nikt nie mowi ze jedynie tam jest sprzedaana
>>> Istotne jest gdzie jest wyprodukowana
>> no to o co ciebie chodzi?
>
>Tak w skrócie Kondziorkowi chodzi o to, ?e polskie w?dliny sa dobre, bo co
>w?dlina to inaczej smakuje, a wszystkie w?dliny z reszty UE smakuj?
>jednakowo, wi?c s? niedobre - i jesli kto? je kupuje to ma co? nie tak ze
>smakiem.
>Twierdzi tak, bo sam próbowa? i mu znajomi opowiadali.
>
>Jedyne co mo?emy zrobi? to pochyli? ze wspó?czuciem g?owy nad zmys?em smaku
>Kondziorka. Mo?emy te? w akcie mi?osierdzia zacz?c mu przytakiwa?, ?eby nie
>tkwi? w poczuciu wszechogarniaj?cego go spisku na prk.


Spisek to sie zagniezdzil juz dawno

pierz i chlust sola we wroga przez lewe ramie :P
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


153. Data: 2005-11-04 17:55:14

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Kondziorek wrote:

>>No i z tego powodu ze takiej normy nie ma.
>
>
> Teraz powiem Ci ze bzdury kompletne piszesz ale wierz ssobuie w to
> umrzesz szczesliwsza
> Tak sie sklada ze juz pisalem skad mam takie wiadomosci

Gdzie ?

> Moge dodac jeszcze iz ciotka mojej zony jest wlascicielka zakladu
> rzezniczego i rowniez potwierdzila moje slowa

Aha, teraz rozumiem... Ciotka nie ma dostepu do sieci zeby swat
uswiadomic co ta podla Unia robi z polskimi wedlinami ?

> a szukac nie bede chocby dla tego ze mam wiele lepszych zajec niz szukanie
> potwierdzenia czegos czego jestem pewien

pewnie : ja na twoim miejscu bym to samo zrobila (no, jeszcze bym nogami
tupala zeby dowiesc ze mam racje)


Ewcia

--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


154. Data: 2005-11-04 17:56:19

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>Pozdawiam
>Kondziorek
>p.s. dodam jeszcze ze wyraznie pisalem ze wiele moich znajomych jezdzi po
>calej Europie i potwierdza to o czym tu pisze
>

Bo pewnie kupuja tanie wedliny szynkopodobne, tak samo smaczne,
jak tanie w Polsce.

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


155. Data: 2005-11-04 17:56:28

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: "Kondziorek" <k...@o...bmj.net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Maciej Jastrzebski" <p...@a...man.lublin.pl> napisał w
wiadomości news:dkg661$9s7$1@news.lublin.pl...
> Kondziorek <k...@o...bmj.net.pl> wrote:
>
> >> Cholera - wychodzi na to, że np. szynka parmeńska i chorizo, które
> > kupowałem
> >> w którymś (o zgrozo!) hipermarkecie były wyprodukowane w Polsce. Jako
żywo
> >> dało się je smakiem odróżnić.
> >>
> >> Pedro.
> >>
> > To o czym piszesz tez jest mozliwe
> > Skad pewnosc ze to oryginalne przetwory?
> > nie ma pewnosci, jak i nie ma pewnosci ze to nie byly oryginalne
> > Jednak w hipermarketach znajdziesz zapewne i takie i takie
>
> <wzdech> No dobrze - wyjaśnię. Kupiona przeze mnie szynka parmeńska była
> wyprodukowana w Parmie, a więc z całą pewnością w UE i nie w Polsce.
Chorizo
> zostało wyprodukowane gdzieś tam w Hiszpanii, czyli też w UE i też nie w
> Polsce. Różniły się smakiem. Oczywiście możesz teraz powiedzieć, że nie
> chodziło Ci o produkty regionalne - i na zdrowie, chociaż szczerze mówiąc
nie
> wiem, czy chorizo jest regionalne. Ale ad rem - postawiłeś tezę nie do
obrony
> (wędliny w całej UE smakują tak samo) i mimo wszystko bronić jej próbujesz
> (ale nie chodziło o wędliny regionalne). Nic dziwnego, że nikt się z Tobą
nie
> zgadza - tu nie chodzi o Ciebie, tylko o to, co piszesz. Postawiłeś
jeszcze
> jedną tezę - UE *nakazuje* dodawać do każdej wędliny ileś tam
konserwantów,
> czy polepszaczy. To ja wrócę do tej szynki parmeńskiej (bo lubię).
Twierdzisz,
> że po wejściu tych przepisów (na które się powołujesz, ale jeszcze ich nie
> wskazałeś) w Parmie nagle zmienili recepturę ich sztandarowej wędliny?
Nie
> wydaje mi się.
>
> Pedro.
>
> PS. Ponieważ nie obrażasz się na zwracanie uwagi, pozwolę sobie wspomnieć,
że
> słowo 'bynajmniej' nie jest równoznaczne 'przynajmniej', a używasz go tak,
> jakby było.
>

No dobrze kupiles oryginaly
Ale powtorze malo jest podrobek?
Dobrze kupiles szynke wyprodukowana w Parmie (nie spytam skad pewnosc bo
skoro mowisz to chyba wiesz)
I Chorizo wyprodukowane w Hiszpanii (patrz wyzej)
Powiem tylko jedno Kupisz np telewizor z napisem made In Japan...
skad pewnosc ze on jest wyprodukowany w Japonii?
znikad
Z nalepki li tylko
Wierzysz wszyskiemu co napisane?
Bo ja nie

Kondziorek
p.s. Nie jestem nieomylny. Nie obrazam sie za wskazywane mi bledy
Nawiasem mowiac nie pierwszy raz lapie sie na wlasmnie tym bledzie
(bynajmniej zamiast przynajmniej)
I przyznaje sie uczciwie ze bladze czasem ale w przypadku ulepszaczy jestem
pewiem ze norma nakazuje ich uzywanie
A co do szynki parmenskiej tez nie sadze zeby zmienili Jej recepture od
wiekow taka sama
Tak jak i chorizo.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


156. Data: 2005-11-04 17:57:31

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 4 Nov 2005 18:52:10 +0100, Lia <L...@p...onet.pl>
wrote:

>Dnia 2005-11-04 18:56:28 w sprzyjaj?cych i niepowtarzalnych okoliczno?ciach
>przyrody grupowicz *Kondziorek* skre?li? te oto s?owa:
>
>> A co do szynki parmenskiej tez nie sadze zeby zmienili Jej recepture od
>> wiekow taka sama
>> Tak jak i chorizo.
>
>Czyli nie ma nakazu dodawania ulepszaczy?


A moze jest zakaz nie dodawania...:PPPP

pierz, monciciel
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


157. Data: 2005-11-04 17:58:54

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: Lia <L...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2005-11-04 18:57:31 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Krysia Thompson* skreślił te oto słowa:


>>> A co do szynki parmenskiej tez nie sadze zeby zmienili Jej recepture od
>>> wiekow taka sama
>>> Tak jak i chorizo.
>>
>>Czyli nie ma nakazu dodawania ulepszaczy?
>
>
> A moze jest zakaz nie dodawania...:PPPP

LOL, pieNkne ;D

Ale poczekajmy aż Kondziorek wszystko dokładnie ustali i zreferuje :)


--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org

*psy mają właścicieli, koty mają służących*

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


158. Data: 2005-11-04 18:02:52

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: "Kondziorek" <k...@o...bmj.net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Waldemar" <w...@t...de> napisał w wiadomości
news:dkg5jq$536$02$1@news.t-online.com...
> Kondziorek wrote:
>
> > Nikt nie mowi ze jedynie tam jest sprzedaana
> > Istotne jest gdzie jest wyprodukowana
> no to o co ciebie chodzi? Te produkty możesz kupić wszędzie, czyli masz
> wybór i możesz kupić coś, co jest dobre. A jak ci smakuje mięso z wodą i
> konserwantami to też je możesz kupić. Wolność wyboru.
> Za komuny w polsce miałeś na kartki psinę z budą i mogłeś ją wziąć, albo
> nie. To był jedyny wybór. Chyba, że miałeś coś na barter wewnętrzny i
> "babę na wsi".

MOwie ze sie popsuly wlasnie poprzez masowe stosowanie ulepszavczy itd
Ech wiecie co Idzdzie do zawodowego rzeznika i pogadajcie z nim
Zobaczycie co Wam powie
ja juz nie mam na was sily

> > to mniej wiecej tak samo jak na wina gazowane "marki" np Cin-Cin
(fuuuj),
> > Dorato, Igristoje i inne mowi sie szampan a ta nazwa jest zarezerwowana
dla
> > win gazowanych (czy tez raczej musujacych bo gazowane sa sztucznie
nasycane
> > CO2) pochodzacych z szampanii i jedynie z tamtejszych winnic
> > Inny przyklad? Nazwa Coniac uzywana dla wiekszosci brandy
>
> mówi się, ale sprzedawać pod tą nazwą nie wolno. Teraz dyskutują już np.
> Rosjanie o przyjęciu do WTO i jednym z punktów dyskusji jest właśnie
> "Szampanskoje". W importach do Unii jest tylko Igristoje na nalepce.
> Na ogrzewacz do wody moja babcia mówiła junkers, choć junkersa on nie
> był, a na pieluchy też ludzia mówią pampersy, choć mogą być innej firmy.
>
> Waldek

Ale sa sprzedawane pod tymi nazami
tak samo jak mowilo sie dawniej elektrolux na odkurzacz, junkers na gazowy
przeplywowy podgrzeacz wody, szampan na wszystkie sampanopodobne wina ,
koniak na wszystkie brandy (swoja droga ciekawe dla czego w Polsce zachowala
sie np. nazwa Starka, Winiak, Jalowcowka - czyzby "duma" komunistyczna? Ze
niby nie mozemy sprzedawac ginu, whisky, brendy, szkockiej bo to
kapitalistyczne stretne rzeczy sa?)

Pozdrawiam
Kondziorek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


159. Data: 2005-11-04 18:04:35

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: Lia <L...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2005-11-04 19:06:26 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Kondziorek* skreślił te oto słowa:


>> Tak w skrócie Kondziorkowi chodzi o to, że polskie wędliny sa dobre, bo co
>> wędlina to inaczej smakuje, a wszystkie wędliny z reszty UE smakują
>> jednakowo, więc są niedobre - i jesli ktoś je kupuje to ma coś nie tak ze
>> smakiem.
>> Twierdzi tak, bo sam próbował i mu znajomi opowiadali.
>
> Tak w skrocie to nic nie zrozumialas

Oczywiście, Kondziorku :)

>
>> Jedyne co możemy zrobić to pochylić ze współczuciem głowy nad zmysłem
> smaku
>> Kondziorka.
> Coz kazdy sadzi po sobie

Oczywiście, Kondziorku :)

> a tak BTW to po Twojej (wybacz) zalosnej odpowiedzi widac dobitnie jak
> uwaznie czytasz wypowiedzi nie tylko moje ale i innych uzyszkodnikow tego
> forum

Bardzo uważnie, Kondziorku.
Ale udowadniaj dalej, że Twoje wyobrażenia mają jakiekolwiek podstawy. I
nie zapomnij potupać nóżętami ;>


> Możemy też w akcie miłosierdzia zacząc mu przytakiwać, żeby nie
>> tkwił w poczuciu wszechogarniającego go spisku na prk.
>>
> Wiesz jest jedna rzecz ktorej u ludzi nienawidze
> Litosci

Hmmm, znowu masz problem...


> Pomysl na drugi raz zanik cokolwiek napiszesz

Dobrze, Kondziorku.

<chwila namysłu>
Jak Ci trzy osoby mówią, ze jesteś pijany - nie kłóć się. Idź wytrzeźwieć
:)

--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org

*psy mają właścicieli, koty mają służących*

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


160. Data: 2005-11-04 18:06:26

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: "Kondziorek" <k...@o...bmj.net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lia" <L...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> Tak w skrócie Kondziorkowi chodzi o to, że polskie wędliny sa dobre, bo co
> wędlina to inaczej smakuje, a wszystkie wędliny z reszty UE smakują
> jednakowo, więc są niedobre - i jesli ktoś je kupuje to ma coś nie tak ze
> smakiem.
> Twierdzi tak, bo sam próbował i mu znajomi opowiadali.

Tak w skrocie to nic nie zrozumialas

> Jedyne co możemy zrobić to pochylić ze współczuciem głowy nad zmysłem
smaku
> Kondziorka.
Coz kazdy sadzi po sobie
a tak BTW to po Twojej (wybacz) zalosnej odpowiedzi widac dobitnie jak
uwaznie czytasz wypowiedzi nie tylko moje ale i innych uzyszkodnikow tego
forum

Możemy też w akcie miłosierdzia zacząc mu przytakiwać, żeby nie
> tkwił w poczuciu wszechogarniającego go spisku na prk.
>
Wiesz jest jedna rzecz ktorej u ludzi nienawidze
Litosci

Pomysl na drugi raz zanik cokolwiek napiszesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 10 ... 15 . [ 16 ] . 17 ... 27


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

robię bigos...
Po śniadaniu...
jakie ciasto po ceremonii pogrzebowej
dietetyczny tort urodzinowy ?
Re: jabłka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »