Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: jabłka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: jabłka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-11-02 22:17:14

Temat: Re: jabłka
Od: "Izolda" <izolda_80@USUŃ_TOo2.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "..." <i...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dk4pk3$r9i$1@news.onet.pl...
> Witam!
> W domu mam pełno jabłek. Porobiłam kompoty, konfitury itp. Co jeszcze mozna z
> nich zrobić? Macie przepisy np na jakieś dobre ciasta? Albo coś innego?
> Pozdrawiam,
> nina
>

Witam

Ja mam dobre i szybkie ciasto z jablkami, wlasciwie to zwykly biszkopt ale z
dodatkami wychodzi super wiec do rzeczy :)

4 jajka
2-4 lyzki cukru (zalezy jak bardzo lubimy slodkie ciasto, ja daje 2 lyzki)
4 lyzki maki krupczatki
1 lyzka maki ziemniaczanej
0,5 lyzeczki cynamonu
1 lyzeczka proszku do pieczenia
garsc rodzynek
garsc skorki pomaranczowej
2-3 kwasne jablka

Bialka ubic na sztywno ale najwazniejsze nie mikserem tylko trzepaczka
(sprezynka :) )recznie, to jest podstawa udanego biszkoptu (nigdy mi sie nie
zepsul), dosypac cukier i dalej ubijac az przestanie "chrobotac" w misce ;)
wrzucac po jednym zoltku i dalej ubijac. Wsypac porcjami make i ostroznie
wymieszac. Na koniec wrzucic proszek do pieczenia, cynamon i bakalie i jeszcze
raz delikatnie wymieszac. Ciasto wylac do tortownicy wysmarowanej tluszczem i
wysypanej kaszka manna (nie jest to konieczne ale polecam, nie przepadam za
bulka tarta w ciescie).
Powtykac w ciasto obrane i pokrojone w osemki jablka. Piec w temp. 150 st.C z
termoobiegiem lub 170 st. C i ogrzewanie gora-dol. kolo 30 minut.

Pozdrowionka serdeczne
Izolda

P.S. Piekac ciasto bez dodatkow otrzymamy swietny spod do tortu.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-11-03 00:18:45

Temat: Re: jabłka
Od: Magdalena Bassett <m...@o...net> szukaj wiadomości tego autora

Izolda wrote:
> Ja mam dobre i szybkie ciasto z jablkami, wlasciwie to zwykly biszkopt
[ciach]> Ciasto wylac do tortownicy
> wysmarowanej tluszczem i wysypanej kaszka manna (nie jest to konieczne
> ale polecam, nie przepadam za bulka tarta w ciescie).

Ja tez nie, dlatego od lat wysypuje forme maka zamiast bulki, i dziala
tak samo, tylko brezgi ciasta nie chrzeszcza po zebach.

A propos biszkoptu, z bialkami nie trzeba sie bawic trzepaczka,
mikserem wychodzi bardziej puszysty. Ja robie biszkopt podobny do
Twojego, tylko nie dodaje proszku, i wychodzi piekny, wyrosniety, po
wystygnieciu plaski na gorze. Robie wylacznie mikserem.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-11-03 11:40:05

Temat: Re: jabłka
Od: "Izolda" <izolda_80@USUŃ_TOo2.pl> szukaj wiadomości tego autora


> A propos biszkoptu, z bialkami nie trzeba sie bawic trzepaczka,
> mikserem wychodzi bardziej puszysty. Ja robie biszkopt podobny do Twojego,
> tylko nie dodaje proszku, i wychodzi piekny, wyrosniety, po wystygnieciu
> plaski na gorze. Robie wylacznie mikserem.
>
> MB

moznaby tu dyskutowac, kazdy ma swoje sprawdzone metody, ja probowalam robic ten
biszkopt mikserem i nie tylko ten (tzn z tego przepisu) i nigdy mi nie wyrosl
tak pieknie jak po ubiciu trzepaczka, fakt trzeba sie troche "namachac" ale
efekt jest tego wart. Mysle, ze trzeba po prostu sprobowac i zobaczyc, ktora
metoda lepiej nam sie ciasto udaje. Jesli chodzi o biszkopty zostane wierna
trzepaczce :)

Pozdrawiam
Izolda

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-11-03 11:48:05

Temat: Re: jabłka
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Izolda napisał:

> moznaby tu dyskutowac, kazdy ma swoje sprawdzone metody, ja probowalam
> robic ten biszkopt mikserem i nie tylko ten (tzn z tego przepisu) i
> nigdy mi nie wyrosl tak pieknie jak po ubiciu trzepaczka, fakt trzeba
> sie troche "namachac" ale efekt jest tego wart. Mysle, ze trzeba po
> prostu sprobowac i zobaczyc, ktora metoda lepiej nam sie ciasto udaje.
> Jesli chodzi o biszkopty zostane wierna trzepaczce :)

Suflet. Zawsze wychodzi mi dobrze z uzyciem trzepaczki, a z mikserem...
nie wiem, bo to taka chimeryczna potrawa, że nie ryzykowałam.

Natomist biszkopt zawsze ubijam mikserem, nie daję żadnych proszków do
pieczenia, tylko jajka, cukier, mąka. Ale biszkopt to ciasto łatwe,
wręcz dla początkujących, więc mikser go nie zbeszcześci.
--
pa, BasiaBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-11-03 15:55:27

Temat: Re: jabłka
Od: "@nn" <ann@post> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Izolda" <izolda_80@USUŃ_TOo2.pl> napisał w wiadomości
news:dkcsum$san$1@news.onet.pl...
>
> fakt trzeba sie troche "namachac" ale efekt jest tego wart.

Echh...ile trzeba sie namachać? 10 minut? Chyba nie wiecej...
Ania
--
***********e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ***********
******************** www.madej.master.pl ********************
Seks jest jedną z dziewięciu rzeczy potrzebnych do reinkarnacji,
pozostałe osiem nie ma znaczenia.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ile to jest
jak zrobić sos słodko-kwaśny taki jak jest w Sfinxie
przepis na dzem z dyni
pomidorowa
Re: pomidorowa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »