Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Izolda" <izolda_80@USUŃ_TOo2.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: jabłka
Date: Wed, 2 Nov 2005 23:17:14 +0100
Organization: Onet.pl
Lines: 41
Message-ID: <dkbdt8$9p5$1@news.onet.pl>
References: <dk4pk3$r9i$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: xdsl-3292.wroclaw.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1130969832 10021 81.168.156.220 (2 Nov 2005 22:17:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 2 Nov 2005 22:17:12 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Sender: a5pF5wSO52AC0UNwNyr4FwJyfeWgvmqG
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:251664
Ukryj nagłówki
Użytkownik "..." <i...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dk4pk3$r9i$1@news.onet.pl...
> Witam!
> W domu mam pełno jabłek. Porobiłam kompoty, konfitury itp. Co jeszcze mozna z
> nich zrobić? Macie przepisy np na jakieś dobre ciasta? Albo coś innego?
> Pozdrawiam,
> nina
>
Witam
Ja mam dobre i szybkie ciasto z jablkami, wlasciwie to zwykly biszkopt ale z
dodatkami wychodzi super wiec do rzeczy :)
4 jajka
2-4 lyzki cukru (zalezy jak bardzo lubimy slodkie ciasto, ja daje 2 lyzki)
4 lyzki maki krupczatki
1 lyzka maki ziemniaczanej
0,5 lyzeczki cynamonu
1 lyzeczka proszku do pieczenia
garsc rodzynek
garsc skorki pomaranczowej
2-3 kwasne jablka
Bialka ubic na sztywno ale najwazniejsze nie mikserem tylko trzepaczka
(sprezynka :) )recznie, to jest podstawa udanego biszkoptu (nigdy mi sie nie
zepsul), dosypac cukier i dalej ubijac az przestanie "chrobotac" w misce ;)
wrzucac po jednym zoltku i dalej ubijac. Wsypac porcjami make i ostroznie
wymieszac. Na koniec wrzucic proszek do pieczenia, cynamon i bakalie i jeszcze
raz delikatnie wymieszac. Ciasto wylac do tortownicy wysmarowanej tluszczem i
wysypanej kaszka manna (nie jest to konieczne ale polecam, nie przepadam za
bulka tarta w ciescie).
Powtykac w ciasto obrane i pokrojone w osemki jablka. Piec w temp. 150 st.C z
termoobiegiem lub 170 st. C i ogrzewanie gora-dol. kolo 30 minut.
Pozdrowionka serdeczne
Izolda
P.S. Piekac ciasto bez dodatkow otrzymamy swietny spod do tortu.
|