« poprzedni wątek | następny wątek » |
161. Data: 2005-11-04 18:07:50
Temat: Re: suszona kielbasaDnia 2005-11-04 19:10:49 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Kondziorek* skreślił te oto słowa:
>> Jak bynajmniej to bynajmniej, ja sie sprzeczala nie bede
>
> Tu akurat poinno byc wlasnie bynajmniej a nie przynajmniej Pani "Polonistko"
> a moze powinienem napisac "polonusie" ?
Komuś zaczyna brakowac klasy...
Może meliskę?;>
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
*psy mają właścicieli, koty mają służących*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
162. Data: 2005-11-04 18:09:49
Temat: Re: suszona kielbasaKondziorek <k...@o...bmj.net.pl> wrote:
> No dobrze kupiles oryginaly
> Ale powtorze malo jest podrobek?
> Dobrze kupiles szynke wyprodukowana w Parmie (nie spytam skad pewnosc bo
> skoro mowisz to chyba wiesz)
> I Chorizo wyprodukowane w Hiszpanii (patrz wyzej)
> Powiem tylko jedno Kupisz np telewizor z napisem made In Japan...
> skad pewnosc ze on jest wyprodukowany w Japonii?
Stąd, że telewizora nie mam w zwyczaju kupować na targu u naszych braci zza
wschodniej granicy.
> znikad
> Z nalepki li tylko
> Wierzysz wszyskiemu co napisane?
> Bo ja nie
W każdym razie bardziej wierzę w napis na nalepce na moim telewizorze, niż w
różne rzeczy przeczytane na Usenecie. ;)
> I przyznaje sie uczciwie ze bladze czasem ale w przypadku ulepszaczy jestem
> pewiem ze norma nakazuje ich uzywanie
Ale może jednak nie zawsze?
> A co do szynki parmenskiej tez nie sadze zeby zmienili Jej recepture od
> wiekow taka sama
> Tak jak i chorizo.
No to mamy dwie możliwości: albo norma nie wymusza dodatków we wszystkich
przypadkach, albo nakazuje dodawanie takiej ilości 'ulepszaczy', jaka i tak
się znajdowała w tradycyjnie produkowanych wędlinach. Ani jedno ani drugie mi
specjalnie nie przeszkadza. Chcę sobie kupić coś bez ulepszaczy - proszę
bardzo. Chcę sobie kupić parówki z zawartością mięsa 5% - też nie ma sprawy.
Wolność wyboru.
A wracając do tego mitycznego unijnego przepisu - miło by było, gdybyś jednak
miał jakieś większe wsparcie, niż rozmowa z rzeźnikiem.
Pedro.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@m...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwd<vgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#B*"O*@n*/O@KE"1#N Bj*!'.
'K1Bj*@n*1l1B)Bm!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1BjN*+'];$?+=!$S}
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
163. Data: 2005-11-04 18:09:50
Temat: Re: suszona kielbasaOn Fri, 4 Nov 2005 19:10:49 +0100, "Kondziorek"
<k...@o...bmj.net.pl> wrote:
>
>Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
>wiadomosci news:j77nm11lpj2etekmfkf9q55v321s3cijdt@4ax.com...
>>
>> >A to co napisalas jest jakby... napisane troche bez sensu
>> >cytujac..." bez podstaw albo zupelnie odwrotnie , celowo albo
>> >nieswiadomie..."
>> >Ja bynajmniej nic z tego nie zrozumialem
>> >"...albo bedzie padac albo nie bedzie padac..." tak to mniej wiecej
>> >zabrzmialo
>> >
>> Jak bynajmniej to bynajmniej, ja sie sprzeczala nie bede
>
>Tu akurat poinno byc wlasnie bynajmniej a nie przynajmniej Pani "Polonistko"
>a moze powinienem napisac "polonusie" ?
>
>
>Kondziorek
Naduzywasz slowa,w przeroznych kontekstach, zamotales mi umysl i
teraz jestem niezdatna do samoobrony
Pierz polonistka (moze byc, mi to nie przeszkadza :P)
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
164. Data: 2005-11-04 18:10:49
Temat: Re: suszona kielbasa
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:j77nm11lpj2etekmfkf9q55v321s3cijdt@4ax.com...
>
> >A to co napisalas jest jakby... napisane troche bez sensu
> >cytujac..." bez podstaw albo zupelnie odwrotnie , celowo albo
> >nieswiadomie..."
> >Ja bynajmniej nic z tego nie zrozumialem
> >"...albo bedzie padac albo nie bedzie padac..." tak to mniej wiecej
> >zabrzmialo
> >
> Jak bynajmniej to bynajmniej, ja sie sprzeczala nie bede
Tu akurat poinno byc wlasnie bynajmniej a nie przynajmniej Pani "Polonistko"
a moze powinienem napisac "polonusie" ?
Kondziorek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
165. Data: 2005-11-04 18:12:21
Temat: Re: suszona kielbasa
Użytkownik "Lia" <L...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:eyp8hv5745t3$.dlg@iska.from.poznan...
> Dnia 2005-11-04 18:57:31 w sprzyjających i niepowtarzalnych
okolicznościach
> przyrody grupowicz *Krysia Thompson* skreślił te oto słowa:
>
>
> >>> A co do szynki parmenskiej tez nie sadze zeby zmienili Jej recepture
od
> >>> wiekow taka sama
> >>> Tak jak i chorizo.
> >>
> >>Czyli nie ma nakazu dodawania ulepszaczy?
> >
> >
> > A moze jest zakaz nie dodawania...:PPPP
>
> LOL, pieNkne ;D
>
> Ale poczekajmy aż Kondziorek wszystko dokładnie ustali i zreferuje :)
>
Powiem tak
Zyjcie sobie dalej w nieswiadomosci o biedne dziateczki
Nasmiewajcie sie z czegos czego nie znacie
i nie rozumiecie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
166. Data: 2005-11-04 18:15:08
Temat: Re: suszona kielbasaDnia 2005-11-04 19:12:21 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Kondziorek* skreślił te oto słowa:
> Powiem tak
> Zyjcie sobie dalej w nieswiadomosci o biedne dziateczki
> Nasmiewajcie sie z czegos czego nie znacie
> i nie rozumiecie
Znaczy nie rozumiem swojego zmysłu smaku.
On mnie oszukuje, bo tak naprawde wszystkie wedliny w UE sa niesmaczne i
smakuja tak samo.
Dziekuję Ci mój zmyśle smaku, za wprowadzanie urozmaicenia :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
*psy mają właścicieli, koty mają służących*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
167. Data: 2005-11-04 18:15:26
Temat: Re: suszona kielbasa
Uzytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisal w wiadomosci
news:436ba04c$0$29119$626a14ce@news.free.fr...
> Kondziorek wrote:
>
> >>No i z tego powodu ze takiej normy nie ma.
> >
> >
> > Teraz powiem Ci ze bzdury kompletne piszesz ale wierz ssobuie w to
> > umrzesz szczesliwsza
> > Tak sie sklada ze juz pisalem skad mam takie wiadomosci
>
> Gdzie ?
Powyzej :P
> > Moge dodac jeszcze iz ciotka mojej zony jest wlascicielka zakladu
> > rzezniczego i rowniez potwierdzila moje slowa
>
> Aha, teraz rozumiem... Ciotka nie ma dostepu do sieci zeby swat
> uswiadomic co ta podla Unia robi z polskimi wedlinami ?
Ciotka ma lepsze zajecie niz zbawianie swiata Pani Samarytanko
> > a szukac nie bede chocby dla tego ze mam wiele lepszych zajec niz
szukanie
> > potwierdzenia czegos czego jestem pewien
>
> pewnie : ja na twoim miejscu bym to samo zrobila (no, jeszcze bym nogami
> tupala zeby dowiesc ze mam racje)
>
No coz Kazdy sadzi po sobie
Widocznie jest to Twoj ulubiony sposob
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
168. Data: 2005-11-04 18:18:09
Temat: Re: suszona kielbasa
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:ti7nm11p46v8ndfiq8s2rc90sur0sk5hha@4ax.com...
> On Fri, 4 Nov 2005 17:51:04 +0100, "Kondziorek"
>
> Ale ta slaska i torunska nie byly juz wtedy prdukowane ani na
> Slasku ani w Toruniu - duza masarnia we Wroclawiu robila te
> rzeczy....na pewno zeszla na psy juz :( i niekoniecznie przez te
> unie przeciez
>
> Pierz
> K.T. - starannie opakowana
Zgodze sie z tym ze od dawna juz kielbasy "regionalne" (cokolwiek by to
znaczylo) byly produkoane w innych regionach
Ale powtorze po raz enty ze taki stan byl mozliwy li tylko dzieki brakowi
zastrzezenia "znaku towarowego" a w tym przypadku nazwy
Moze zaczniemy produkowac telewiizory Panasonic?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
169. Data: 2005-11-04 18:29:30
Temat: Re: suszona kielbasaKondziorek <k...@o...bmj.net.pl> wrote:
> MOwie ze sie popsuly wlasnie poprzez masowe stosowanie ulepszavczy itd
Zaraz, zaraz. Parę postów wcześniej pisałeś, że taka np. szynka parmeńska i
chorizo produkowane są według tych samych receptur, co kiedyś. Może jednak się
zdecyduj, o co Ci chodzi.
> Ech wiecie co Idzdzie do zawodowego rzeznika i pogadajcie z nim
> Zobaczycie co Wam powie
> ja juz nie mam na was sily
>> > to mniej wiecej tak samo jak na wina gazowane "marki" np Cin-Cin
> (fuuuj),
>> > Dorato, Igristoje i inne mowi sie szampan a ta nazwa jest zarezerwowana
> dla
>> > win gazowanych (czy tez raczej musujacych bo gazowane sa sztucznie
> nasycane
>> > CO2) pochodzacych z szampanii i jedynie z tamtejszych winnic
>> > Inny przyklad? Nazwa Coniac uzywana dla wiekszosci brandy
>>
>> mówi się, ale sprzedawać pod tą nazwą nie wolno. Teraz dyskutują już np.
>> Rosjanie o przyjęciu do WTO i jednym z punktów dyskusji jest właśnie
>> "Szampanskoje". W importach do Unii jest tylko Igristoje na nalepce.
>> Na ogrzewacz do wody moja babcia mówiła junkers, choć junkersa on nie
>> był, a na pieluchy też ludzia mówią pampersy, choć mogą być innej firmy.
>>
>> Waldek
> Ale sa sprzedawane pod tymi nazami
> tak samo jak mowilo sie dawniej elektrolux na odkurzacz, junkers na gazowy
> przeplywowy podgrzeacz wody, szampan na wszystkie sampanopodobne wina ,
> koniak na wszystkie brandy (swoja droga ciekawe dla czego w Polsce zachowala
> sie np. nazwa Starka, Winiak, Jalowcowka - czyzby "duma" komunistyczna? Ze
> niby nie mozemy sprzedawac ginu, whisky, brendy, szkockiej bo to
> kapitalistyczne stretne rzeczy sa?)
A skąd - to spisek żydokomuny oczywiście. Nie bardzo rozumiem, o co Ci
chodzi. Przecież starka to wódka leżakowana w dębowych beczkach, winiak to nic
innego jak polska nazwa brandy, a jałowcówka to o ile się nie mylę nalewka na
jagodach jałowca - czym niby mamy te nazwy zastępować?
Pedro.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@m...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwd<vgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#B*"O*@n*/O@KE"1#N Bj*!'.
'K1Bj*@n*1l1B)Bm!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1BjN*+'];$?+=!$S}
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
170. Data: 2005-11-04 18:31:43
Temat: Re: suszona kielbasa
Użytkownik "Lia" <L...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> >> Jak bynajmniej to bynajmniej, ja sie sprzeczala nie bede
> >
> > Tu akurat poinno byc wlasnie bynajmniej a nie przynajmniej Pani
"Polonistko"
> > a moze powinienem napisac "polonusie" ?
>
> Komuś zaczyna brakowac klasy...
>
> Może meliskę?;>
>
Bynajmniej nie (celowo uzyte w tym monencie)- (bynajmniej <wcale, zupełnie,
ani trochę, zgoła (zwykle w połączeniu z następującą partykułą nieGłos miał
donośny, ale bynajmniej nie przykry.
Z miłością bynajmniej się nie taił.- )>- http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=6119
Nie brakuje mi klasy
Bylem nader grzeczny
Jesli ktos mieszka poza granicami kraju (a chyba w tym przypadku tak wlasnie
jest) jest Polonusem
Czy tego chcesz czy nie
(tak na marginesie - polonus - http://swo.pwn.pl/haslo.php?id=21706
typ staroświeckiego Polaka
<n.-łac. Polonus Polak> )
Ja skonczylem dyskusje na ten temat (i wedlin) a Wy mozecie robic co chcecie
heh
Znudzilo mnie udowadnianie ze norma okresla cos od-do
To tak jabyscie kupili stalowo i twierdzili ze to zel;iwo bo przeciez i
jedno i drugie to stop zelaza z weglem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |