Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia suszona kielbasa

Grupy

Szukaj w grupach

 

suszona kielbasa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 269


« poprzedni wątek następny wątek »

211. Data: 2005-11-04 21:04:47

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 04 Nov 2005 21:12:29 +0100, JerzyN
<0...@m...pl> wrote:

>Krysia Thompson napisa?(a):
>> Mi wystarczy, ze jestem Polka i zupelnie nie staroswiecka...mam
>> swiadkow :P
>
>Kobita z biglem raczej.
>pozdr. Jerzy


Chcialam powiedziec, ze chce to na pismie, bo takie komplementy
to mi sie rzadko zdarzaja. Publicznie :))

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


212. Data: 2005-11-04 21:07:52

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson napisał(a):
> Chcialam powiedziec, ze chce to na pismie, bo takie komplementy
> to mi sie rzadko zdarzaja. Publicznie :))

Plik...
Drukuj.
;-)
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


213. Data: 2005-11-04 21:25:12

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Maciej Jastrzebski napisał(a):
> Ale wtedy to nie winiak. Winiak to jednak nazwa destylatu z wina.

Zobacz co można kupić:
# Winiak owocowy, brandy owocowe
# Winiak ziołowy, brandy ziołowe
# Winiak, brandy
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


214. Data: 2005-11-04 21:59:33

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: "Kondziorek" <k...@o...bmj.net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "JerzyN" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:dkggfu$2sb$1@nemesis.news.tpi.pl...
Kondziorek napisał(a):
> Te normy scisle okreslaja ile ma byc konserwantow i wypelniaczy (czyli od
> minimum do maximum) i nie dopuszczaja zeby nie uzywac konserwantow i
> wypelniaczy czy innych polepszaczy
> Nie wierzysz poszukaj sobie
> Mnie ten temat juz zmeczyl

To jeszcze poczytaj tutaj:
Czy w Unii jest lepiej? Co się zmieni na polskim rynku mięsnym po naszym
wejściu do Unii?
- Przede wszystkim sytuacja zmieni się od nowego roku. Do końca grudnia
2002 obecna polska norma jest obligatoryjna. Ale od 1 stycznia będzie
dobrowolna. Do kontrolowania jakości wędlin ma zostać powołana od 1
stycznia Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolnych, chociaż ja nie
bardzo rozumiem, na jakiej zasadzie ta inspekcja będzie kontrolować
produkty, skoro nie będzie obowiązku przestrzegania norm.

Dlaczego nasze normy nie mogą być już obowiązkowe?
- Wymaga tego Unia. Tam normy są dobrowolne, a my musimy dostosować się
do przepisów unijnych. W Unii są dyrektywy ogólne dotyczące norm i
rozporządzenia wewnętrzne w poszczególnych krajach - np. w parówkach
duńskich jest 40 proc. tłuszczu, a w holenderskich 50 proc. Ale o tym,
co jedzą klienci, decyduje popyt, chodzi o to, by była szeroka gama
różnych produktów. Są dobre i bardzo dobre gatunki wędlin, ale są one po
prostu drogie. A masowy klient zadowala się zamiast szynki wyrobem
szynkopodobnym, ale tanim.
http://www.halat.pl/article.php?fs=wedliny.html

pozdr. Jerzy
Po 1 to PN
po 2 nie wiem czy wiesz co to sa normy obligatorjne
po 3 nie wiem czy wiesz co to sa normy nawiazujace dyrektyw Europejskich
Tyle na ten temat Sam poczytaj i poszukaj bo ja mam disc szukania w sprawach
wyrobow ktore my prdukujemy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


215. Data: 2005-11-04 22:00:17

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: "Art Plazewski" <a...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

JerzyN <0...@m...pl> napisał(a):

> Ewa (siostra Ani) N. napisa=B3(a):
> > Le vendredi 4 novembre 2005 =E0 20:49:21, dans <1131133761.877290.23263=
> 0@g47g2000cwa.googlegroups.com> vous =E9criviez :
>
> >>niech mnie ktos dobije....mamy nowe wcielenie Experta....
> >>;-)
> >>Art(Gruby).
>
> Strugac ko=B3ek?
> ;-)
>
> > Art, z googlegroups twoja wiadomosc malo kto zobaczy, a przeciez
> > instruktywna :)
>
> No w=B3a=B6nie, gdzie go pogna=B3o?
> pozdr. Jerzy


strugaj ....
newserver mie padl tosie po darmowych szwendam...
;-)))
art(gruby)

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


216. Data: 2005-11-04 22:00:25

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: "Kondziorek" <k...@o...bmj.net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "JerzyN" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:dkgf2n$48a$1@atlantis.news.tpi.pl...
Kondziorek napisał(a):
[...]
> Mozna skolowaciec?

Można.

> Pozdawiam
> Kondziorek
> p.s. dodam jeszcze ze wyraznie pisalem ze wiele [...]


Zobacz:
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=66013
pozdr. Jerzy
to juz jest normalne czepanie sie

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


217. Data: 2005-11-04 22:01:22

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: "Kondziorek" <k...@o...bmj.net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lia" <L...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1cgk1cneas2nu.dlg@iska.from.poznan...
> Dnia 2005-11-04 20:03:03 w sprzyjających i niepowtarzalnych
okolicznościach
> przyrody grupowicz *Kondziorek* skreślił te oto słowa:
>
>
>
> >>>> A co to 'stalowo'?
> >>>> --
> >>> to samo co stalowo tyle ze pisane przez O
> >>
> >> stalOwo czy stalowO?
> >
> > Mialo byc staliwo
> > Cos mi o ostatnio zamiast i wskakuje
> > Tym mnie rozbawilas
> > malutki plus dla Ciebie
>
> Nie wiem czy na trzeźwo wytrzymam taką dawkę wspaniałomyslności.
>
> --
Twoja brocha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


218. Data: 2005-11-04 22:02:11

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: "Kondziorek" <k...@o...bmj.net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lia" <L...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:mah0umuixlcd.dlg@iska.from.poznan...
> Dnia 2005-11-04 20:09:14 w sprzyjających i niepowtarzalnych
okolicznościach
> przyrody grupowicz *Kondziorek* skreślił te oto słowa:
>
>
> >>>> A co to 'stalowo'?
> >>>> --
> >>> to samo co stalowo tyle ze pisane przez O
> >>
> >> stalOwo czy stalowO?
> >
> > BTW to z jednego z Twoich postow
> > "...Ja nie dostrzeham symptomów..."
> > co to "dostrzeham"
>
> "To, że tego nie rozumiesz to Twój problem" :)
>
Tez Twoja brocha jesli czepiasz sie literowek Twoj problem

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


219. Data: 2005-11-04 22:04:07

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: "Kondziorek" <k...@o...bmj.net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@m...pl> napisał w wiadomości
news:03a601c5e17e$30e833a0$2b016957@homeb60zjvrlf5..
.
> ----- Wiadomość oryginalna -----
> Od: "Kondziorek" <p...@g...pl>
>
> > Użytkownik "Hanna Burdon" <b...@p...onet.pl> napisał w
>
> [...]
> > >
> >> W angielskich supermarketach w dziale z zagranicznymi wędlinami jest
> >> chyba najwięcej niemieckich właśnie. Oprócz tego włoskie salami,
> >> czasem jakieś hiszpańskie chorizo, od wielkiego święta polskie
> >> kabanosy. Wydaje mi się, że mit o "polskich wędlinach chwalonych na
> >> świecie" to tylko mit. Owszem, polskie wędliny są (były ;-)) dobre,
> >> ale wcale nie są szczególnie popularne poza granicami kraju.
> > >
> >> Hania
> > >
> > Bo sa drozsze niz inne
> > No ok. Wloskie sa jeszcze drozsze
> > Poza tym (na tym sie nie znam wiec mowie tak jak mysle ale moge sie
mylic)
> > wedliny z krajow Unii (kiedy Polska jeszcze nie byla w Unii) mialy
> > "pierwszenstwo"
> > Skad taki wniosek? a np z takiego powodu iz firma w ktorej pracuje
> > startuje w roiznych przeyargach i we wszystkich ktore sa finansowane z
> > funduszy Unii , fare czy innych jest wymagane aby dany wyrob byl
> > sporzadzony z polfabrykatow pochodzacych minimum w 60% z krajow Unii (w
> > calkiem sporej ilosci przetargow jest mowa nawet o 100 %)
> >
> > Kondziorek
>
> No i tutaj mi szczeka opadla :(, bowiem to jest granda nie z tej ziemi,
> takie warunki przetargowe..
> jak w takim razie ma to smakowac dobrze, skoro u zarania produkjci jest
g*no
> z farm wielkoprzemyslowych ?
>
> Nie jadam wedlin wlasciwie w ogole, stad tez nie kontroluje smaku... a
jesli
> juz, w okolicy swiat, to kupuje tam, gdzie wiem, skad jest zwierzak i skad
> wedlina... bywa, ze jest nieco drozej.. no ale.. cos za cos ..
>
> Reasumujac wychodzi na to, ze nalezy sie zmawiac, wspolnie kupowac ubitego
> zwierza, marynowac, robic przerpzne wyroby i wedzic we wspolnej wedzarni..
> tylko wtedy wrocimy do prawdziwego smaku..
> Mnie, niestety, nie jest to juz pisane.. a szkoda.. bo smak wedlin
robionych
> przez mame pamietam do dzis.. nawet tych, ktore sie malo udaly, bo np.
byly
> zbyt slone czy tez przesuszone.. a to w wyrobach domowych zdarzalo sie,
> niesteto, ale jednak ..
>
> Jakis czas temu byla tutaj dyskusja o konstruowaniu wedzarni...
> MOze warto do tego wrocic?
>
> POzdrowka
> Barbara
>
Co prawda tyczylo to mechanicznych rzeczy ale ma zastosowanie wszedzie
wiec sama sobie odpwiedzialas

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


220. Data: 2005-11-04 22:04:53

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: "Kondziorek" <k...@o...bmj.net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisal w wiadomosci
news:7893296348$20051104213146@ewcia.kloups...
>
> Le vendredi 4 novembre 2005 ŕ 19:15:26, dans
<dkg82k$7qu$1@bmj-lx1.bmj.net.pl> vous écriviez :
>
> >> Gdzie ?
>
> > Powyzej :P
>
> To znaczy gdzie ? M-Id ?
>
>
> ps. moze to tak jak z tym przepisem unijnym ? Jestes pewny ze
> napisales, tylko nie wiesz gdzie ?
>
>
Poszukaj a znajdziesz

"media markt nie dla...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 10 ... 21 . [ 22 ] . 23 ... 27


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

robię bigos...
Po śniadaniu...
jakie ciasto po ceremonii pogrzebowej
dietetyczny tort urodzinowy ?
Re: jabłka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »