« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-08-17 13:26:14
Temat: suszone malinyWitam! Mam pytanie do szacownego grona.Co myślicie na temat suszenia malin?Czy
to sie opłaci robić i jak je potem używać?pozdrawiam maria
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-08-17 13:46:34
Temat: Re: suszone malinyUżytkownik "maria" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:797f.000000e3.44e46e75@newsgate.onet.pl...
> Witam! Mam pytanie do szacownego grona.Co myślicie na temat suszenia
> malin?Czy
> to sie opłaci robić i jak je potem używać?pozdrawiam maria
Jak masz bardzo duzo, to czemu nie. A potem herbate z tegoż. Zimą do
zabrania na narty itp.
Do domu raczej przecier na surowo, sok, dzem.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-08-17 13:50:13
Temat: Re: suszone maliny
> Do domu raczej przecier na surowo, sok, dzem.
>
> DJD
Ten przecier to pewno z cukrem,tylko w jakich proporcjach i gdzie to
przetrzymać? a tak naprawde to nie wiem jak sie do tego zabrać? maria
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-08-17 15:06:56
Temat: Re: suszone malinymaria napisał(a):
> Witam! Mam pytanie do szacownego grona.Co myślicie na temat suszenia malin?Czy
> to sie opłaci robić i jak je potem używać?
Opłaci w jakim sensie?
Jeśli chcesz zachować surowy smak, lepiej zamrozić, jeśli wydobyć
aromat, zrób sok albo konfitury (pestki będą się plątać, ale niektórzy
to lubią), a suszone to chyba na jakieś herbatki zdrowotne?
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-08-18 07:38:15
Temat: Re: suszone maliny
> Opłaci w jakim sensie?
> Jeśli chcesz zachować surowy smak, lepiej zamrozić, jeśli wydobyć
> aromat, zrób sok albo konfitury (pestki będą się plątać, ale niektórzy
> to lubią), a suszone to chyba na jakieś herbatki zdrowotne?
> --
> pa, BBjk
No właśnie,jestem ciekawa,w jakiej formie malina jest najwartościowsza i czy
przez suszenie nie pozbywamy sie jej wartosci odzywczych? pozdrawiam maria
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-08-18 10:36:00
Temat: Re: suszone malinyUżytkownik "maria" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:797f.000000f8.44e47414@newsgate.onet.pl...
>
>> Do domu raczej przecier na surowo, sok, dzem.
>>
>> DJD
> Ten przecier to pewno z cukrem,tylko w jakich proporcjach i gdzie to
> przetrzymać? a tak naprawde to nie wiem jak sie do tego zabrać? maria
http://www.wikikuchnia.org/wiki/Galaretka_z_czarnych
_porzeczek_na_surowo
Robisz analogicznie. Tylko naprawdę, znie zmniejszac ilości cukru, i
czystość w każdym kawałku, bo nie jest pasteryzowane. Ale za to samo
zdrowie.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-08-18 12:32:33
Temat: Re: suszone maliny
Użytkownik "maria" <b...@o...pl> napisał w wiadomości
news:3363.00000034.44e56e66@newsgate.onet.pl...
>
> > Opłaci w jakim sensie?
> > Jeśli chcesz zachować surowy smak, lepiej zamrozić, jeśli wydobyć
> > aromat, zrób sok albo konfitury (pestki będą się plątać, ale niektórzy
> > to lubią), a suszone to chyba na jakieś herbatki zdrowotne?
> > --
> > pa, BBjk
> No właśnie,jestem ciekawa,w jakiej formie malina jest najwartościowsza i
czy
> przez suszenie nie pozbywamy sie jej wartosci odzywczych? pozdrawiam
maria
>
W zielarniach jest do nabycia susz z malin...jako składnik herbatek to sie
bardzo sprawdza...znacznie skuteczniej niz "aromat identyczny z
naturalnym"..ale co do techniki suszenia wypowiadać sie juz nie bede..
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-08-18 12:46:10
Temat: Re: suszone maliny nie wiem jak sie do tego zabrać? maria
> http://www.wikikuchnia.org/wiki/Galaretka_z_czarnych
_porzeczek_na_surowo
>
> Robisz analogicznie. Tylko naprawdę, znie zmniejszac ilości cukru, i
> czystość w każdym kawałku, bo nie jest pasteryzowane. Ale za to samo
> zdrowie.
>
> DJD
Robiłam w zeszłym roku cos takiego z czerwonej pożeczki i
przechowało się bez problemu.
Zrobie to samo z malinami a jedna porcja juz sie suszy w suszarce./na
próbę/Napisze co z nich bedzie .Dziekuje za rady. pozdrawiam maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-08-18 16:02:09
Temat: Re: suszone malinymaria napisał(a):
>> Opłaci w jakim sensie?
>> Jeśli chcesz zachować surowy smak, lepiej zamrozić, jeśli wydobyć
>> aromat, zrób sok albo konfitury (pestki będą się plątać, ale niektórzy
>> to lubią), a suszone to chyba na jakieś herbatki zdrowotne?
>> --
>> pa, BBjk
> No właśnie,jestem ciekawa,w jakiej formie malina jest najwartościowsza i czy
> przez suszenie nie pozbywamy sie jej wartosci odzywczych? pozdrawiam maria
Każde przetwarzanie wiąże się ze stratą czegoś.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-08-19 21:51:52
Temat: Re: suszone maliny
> >
>
> W zielarniach jest do nabycia susz z malin...jako składnik herbatek to sie
> bardzo sprawdza...znacznie skuteczniej niz "aromat identyczny z
> naturalnym"..ale co do techniki suszenia wypowiadać sie juz nie bede..
>
> Marek
Witam!Zrobiłam próbe, suszyłam w suszarce i wyszły bardzo dobre.Nie straciły
aromatu a po zaparzeniu lepiej smakuja jak kompot ze świeżych owoców.Zachecam do
suszenia malin. pozdrawiam maria
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |