« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-29 22:47:49
Temat: tagiatelleWitam,
Jadlam niedawna we wloskiej restauracji tagiatelle ze szpinakiem i serem
gorgonzola. Czy ktos moze ma na to przepis? A moze znacie jakies inne
przepisy na dania z tym makaronem? Dzieki.
Monika.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-29 22:54:18
Temat: Re: tagiatelle
Użytkownik "Monika Bayer" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:3D6EA495.595E293D@wp.pl...
> Witam,
> Jadlam niedawna we wloskiej restauracji tagiatelle ze szpinakiem i serem
> gorgonzola. Czy ktos moze ma na to przepis? A moze znacie jakies inne
> przepisy na dania z tym makaronem? Dzieki.
> Monika.
>
nie zebym sie czepiała (jak zwykle), ale jakbys tego szukała na jakiejs
wyszukiwarce to pisze sie to TAGLIATELLE, GL wymawiamy miękko (to juz nie do
wyszukiwarki).
Ja poszukam przepisu rankiem, moze cos znajde, bo włoski i włoską kuchnie
uwielbiam :)
Na razie dobranoc :)
Lia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-30 07:00:01
Temat: Re: tagiatelleUżytkownik <m...@w...pl> napisał (a):
> Witam,
> Jadlam niedawna we wloskiej restauracji tagiatelle ze szpinakiem i
> serem gorgonzola. Czy ktos moze ma na to przepis? A moze znacie
> jakies inne przepisy na dania z tym makaronem? Dzieki.
Ja robię na zasadzie wystawnej z mięsno-warzywnym ragout. Tagliatelle
polecam
Barilli 6-jajeczne. Jest bezbłędne.
--
Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
k...@b...tk otwarte okna"
www.brywczynski.tk John Irving
GG:1528179 "Hotel New Hampshire"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-30 08:16:27
Temat: Re: tagiatelleEh, i nei moge znalezc tego z gorgonzolą, ale mam przepisy na:
- tagliatelle z chili i pesto
- z dynia i orzechami piniowymi
- z kremem łososiowym
- z sosem pomidorowym
- z wedzonym łososiem
Napisz, ktore smakowo ci odpowida, to wrzuce przepis
Lia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-30 09:44:55
Temat: Re: tagiatelle
> - z kremem łososiowym
> - z sosem pomidorowym
> - z wedzonym łososiem
> Napisz, ktore smakowo ci odpowida, to wrzuce przepis
> Lia
Liu, czy ja moge prosic o te 3 przepisy?
No i jeszcze pytanie - w mojej miscinie wybor makaronow oglednie mowiac
sredni, czy w związku z tym moze byc inny ksztalt?
pozdrawiam
Basia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-30 10:08:21
Temat: Re: tagiatelle
Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:akned1$35n$1@news.tpi.pl...
> No i jeszcze pytanie - w mojej miscinie wybor makaronow oglednie mowiac
> sredni, czy w związku z tym moze byc inny ksztalt?
jesli zalezy ci tylko na ksztalcie to mozna go zastapic wstazkami naszymi
niecietymi np. Lubelli.
mag.
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-30 10:53:22
Temat: Re: tagiatelle> jesli zalezy ci tylko na ksztalcie to mozna go zastapic wstazkami naszymi
> niecietymi np. Lubelli.
na czym mi zalezy a co jest u mnie dostepne to dwie rozne rzeczy...ale coz,
jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma;-))
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-30 14:05:38
Temat: Re: tagiatelleTagliatelle z kremem łososiowym
(4 porcje)
- 500 g makaronu
- 30g masła
- 1 duza cebula, drobno posiekana
- 250 ml smietany
- pol szklanki białego wytrwanego wina
- 2 łyzki posiekanegokoperku
- 2 małe ogóreczki
- 150 g wedzonego łososia pokrajanego w paski
* makaron ugotowac al dente
* roztopiuc masło na patelni, dodac cebule i podsmazyc do zmiekniecie i
zezłocenia
*dolac smietan ei wino, wsypac koperek, gotowac 4 minutki, odstawic w ciepłe
miejsce
* obrac ogórki
* odcedzis makaron, i zpowrotem wrzucic do garnka
*wymieszac z sosem, ogórkiem (pokrajanym na cieniutkieplasterki, takie prawe
przejrzyste) i łososiem
* posypac swiezo zmielonym czarnym pieprzem
* n atalerzu mozn aozdobic oorkiem i koperkiem
Tagliatelle z sosem pomidorowym
- 500 g makaronu
- 2 łyzki oliwy z oliwek
- 1 posiekan acebula
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów w plasterkach
- 2 roztarte zabki czosnku
- puszka (ok 400g) posiekanych pomidorow konserwowych
- szklanka czarnych oliwek (ju zbez pestek)
- 1/3 szklanki swiezej posiekanej bazylii
- pieprz - starty parmezan do posypania
* makaron al dente
* n apatelni rozgrza oliwe, dodac cebulke i smazyc 3 min do zmiekniecia,
dodac suszone pomidory i czosnek, i smazy cjeszce minute
*dodac posiekane pomidory, oliwki, bazylie, doprawi cpieprzem - doprowdzic
do wrzenia, dusis n amałym ogniu 10 min
* wymiexzac makaron z sosem
*posypac serem
Tagliatelle z wedzonym łososiem - bardzo szybkie i łatwe
500 g makaronu ugotowac al dente
roztopic 50 g masła w małym garnku
zdjąć z ognia, dodac 125 g drobno pokrajanego wedzonego łososia, 3 łyzki
kaparow ,2 łyzki posiekanego koperku, wlac sok z połowy cyttryny, doprawic
sola i pieprzem
wymieszac z makaronem
Wszystkei wypróbowane
Smacznego
Lia (uwielbiająca makarony) :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-30 19:15:26
Temat: Re: tagiatelle> Dzieki wszystkim za pomoc.
> Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-31 07:54:57
Temat: Re: tagiatelle
Użytkownik "Konrad Brywczyński" <k...@b...tk>
> Ja robię na zasadzie wystawnej z mięsno-warzywnym ragout. Tagliatelle
> polecam
> Barilli 6-jajeczne. Jest bezbłędne.
>
> --
> Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
> k...@b...tk otwarte okna"
> www.brywczynski.tk John Irving
> GG:1528179 "Hotel New Hampshire"
w zasadzie wiekszosc ich makaronbow jest porzadna:)
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |