Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!news.cyf-kr.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!ne
ws.onet.pl!not-for-mail
From: "Lia" <L...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: tagiatelle
Date: Fri, 30 Aug 2002 16:05:38 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 58
Sender: L...@p...onet.pl@batnet.futuro.pl
Message-ID: <aknu41$1cd$1@news.onet.pl>
References: <3...@w...pl> <akm8na$ssj$1@news.onet.pl>
<akn9lb$obt$1@news.onet.pl> <akned1$35n$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: batnet.futuro.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1030716353 1421 62.233.186.130 (30 Aug 2002 14:05:53 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 30 Aug 2002 14:05:53 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:122985
Ukryj nagłówki
Tagliatelle z kremem łososiowym
(4 porcje)
- 500 g makaronu
- 30g masła
- 1 duza cebula, drobno posiekana
- 250 ml smietany
- pol szklanki białego wytrwanego wina
- 2 łyzki posiekanegokoperku
- 2 małe ogóreczki
- 150 g wedzonego łososia pokrajanego w paski
* makaron ugotowac al dente
* roztopiuc masło na patelni, dodac cebule i podsmazyc do zmiekniecie i
zezłocenia
*dolac smietan ei wino, wsypac koperek, gotowac 4 minutki, odstawic w ciepłe
miejsce
* obrac ogórki
* odcedzis makaron, i zpowrotem wrzucic do garnka
*wymieszac z sosem, ogórkiem (pokrajanym na cieniutkieplasterki, takie prawe
przejrzyste) i łososiem
* posypac swiezo zmielonym czarnym pieprzem
* n atalerzu mozn aozdobic oorkiem i koperkiem
Tagliatelle z sosem pomidorowym
- 500 g makaronu
- 2 łyzki oliwy z oliwek
- 1 posiekan acebula
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów w plasterkach
- 2 roztarte zabki czosnku
- puszka (ok 400g) posiekanych pomidorow konserwowych
- szklanka czarnych oliwek (ju zbez pestek)
- 1/3 szklanki swiezej posiekanej bazylii
- pieprz - starty parmezan do posypania
* makaron al dente
* n apatelni rozgrza oliwe, dodac cebulke i smazyc 3 min do zmiekniecia,
dodac suszone pomidory i czosnek, i smazy cjeszce minute
*dodac posiekane pomidory, oliwki, bazylie, doprawi cpieprzem - doprowdzic
do wrzenia, dusis n amałym ogniu 10 min
* wymiexzac makaron z sosem
*posypac serem
Tagliatelle z wedzonym łososiem - bardzo szybkie i łatwe
500 g makaronu ugotowac al dente
roztopic 50 g masła w małym garnku
zdjąć z ognia, dodac 125 g drobno pokrajanego wedzonego łososia, 3 łyzki
kaparow ,2 łyzki posiekanego koperku, wlac sok z połowy cyttryny, doprawic
sola i pieprzem
wymieszac z makaronem
Wszystkei wypróbowane
Smacznego
Lia (uwielbiająca makarony) :)
|