| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-09 12:05:12
Temat: tofuWitam wszystkich i prosze o pomoc.Mam juz kupiony ten slynny serek i jestem
wkropce. Nie wiem co dalej. czy ktos zna jakies fajne przepisy na to cudo i
moze mi je podrszucic? Bardzo prosze:)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-03-09 14:17:45
Temat: Re: tofuFrytki z tofu z grzybami Oceń przepis
Składniki
20 dag serka tofu, 35 dag pieczarek lub boczniaków, cebula, łyżka mąki
pszennej (najlepiej z pełnego przemiału), po 2 łyżki sosu sojowego i soku z
cytryny, biały pieprz mielony, pieprz cayenne, curry, 3 łyżki oliwy, po 2-3
łyżki gęstej kwaśnej śmietany i białego wytrawnego wina, gałka muszkatołowa,
sól
Sposób przyrządzania
Tofu pokroić w cienkie paski, posypać solą i pieprzem i włożyć na 30 min do
marynaty sporządzonej z sosu sojowego, soku z cytryny i przyprawy curry.
Cebulę pokroić w kostkę, a grzyby w paski. Na połowie oliwy podsmażyć
cebulę, dołożyć grzyby i, mieszając, chwilę razem dusić. Następnie oprószyć
mąką, podlać winem i śmietaną, przyprawić solą, gałką muszkatołową, pieprzem
białym i cayenne, dusić 8-10 min. Kawałki tofu osączyć z marynaty i obsmażyć
na pozostałej oliwie. Podawać z grzybami. (100 g - 105 kcal).
Zupa porowo-selerowa Oceń przepis
Składniki
1,5 litra wywaru z warzyw (może być bulion warzywny z kostki), 2-3 pory, pół
średniego selera,
2 łyżki sosu sojowego grzybowego, 30 dag tofu, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka
soku z cytryny, zielenina, pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Tofu pokroić w niewielką kostkę, zalać sosem sojowym i odstawić. Z porów
odciąć twarde liście, resztę starannie opłukać i pokroić w talarki, a seler
w słupki. Wywar zagotować, włożyć warzywa i gotować na dużym ogniu 5-7 min,
doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej
tofu. Przełożyć zrumienione kostki do talerzy, zalać zupą i posypać
posiekaną zieleniną. (100 g - 40 kcal).
przepisy pochodza ze stronki: www.kulinaria.pl
--
pozdry Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-09 14:18:41
Temat: Odp: tofuOmlet z krewetkami i tofu
- 4 jaja
- 20 dag tofu
- lyzka zielonego groszku
- 2 dag marchwi
- 5 dag krewetek
- 2 lyzki cukru
- lyzeczka sosu sojowego
- lyzeczka oleju do smazenia
- 2 suszone grzyby
- pol lyzeczki soli
Tofu osuszamy i kruszymy . Grzyby moczymy w wodzie . Oczyszczone krewetki
parzymy wrzatkiem . Marchew i grzyby szatkujemy . W misce rozbijamy jaja,
dodajemy tofu , grzyby , marchew , zielony groszek i krewetki , cukier , sos
sojowy , sol i wszystko mieszamy. Smazymy na oleju na malym ogniu ok10 min
po 5 min z kazdej strony.
Rolada z kapusty pekinskiej i tofu
- 60 dag tofu
- 5dag marchwi
- 20 dag mielonej wolowiny
- cebula
- 4 zielone ostre papryki
- pol pora
- zabek czosnku
- lyzeczka cukru
- lyzeczka sezamu
- lyzeczka oleju sezamowego
- jajo
- 5 lisci kapusty pekinskiej
-3 lyki maki
- lyzeczka soli
- pieprz
Liscie kapusty zalewamy wrzatkiem i gotujemy przez 2 minuty. Por i czosnek
siekamy .Marchew , cebule i papryke kroimy w drobne plasterki. W misce
mieszamy razem tofu , mieso ,marchew , cebule, papryke ,jajo , por , sezam
, olej sezamowy . Liscie kapusty posypujemy maka , nakladamy na nie farsz i
zwijamy. Gotujemy na parze pod przykryciem przez 15 - 25 minut.
Zupa z tofu.
- 20 dag tofu
- 10 dag miesa z kurczaka
- 10 dag szynki
- 8 malych krewetek
- 10 dag swiezego szpinaku lub obgotowanej fasolki szparagowej
- 2 suszone grzyby
- 800 ml bulionu
- lyzka wodki
- sol
- pieprz
Tofu , mieso z kurczaka i szynke kroimy na zapalke. Suszone grzyby moczymy i
po namoczeniu kroimy na plasterki , szpinak w paski. Krewetki czyscimy ale
ogony pozostawiamy. Do wrzacego bulionu wrzucamy tofu , kurczaka , szynke
,krewetki i grzyby , doprawiamy go wodka , sola i pieprzem ,ponownie
doprowadzamy do wrzenia i dodajemy szpinak. Bulion musi zagotowac sie raz
jeszcze.
Tofu z mielonym miesem
- 60 dag tofu
- 20 dag mielonego miesa wieprzowego
- por
- zabek czosnku
- peczek szczypiorku
- 2 lyzki maki ziemniaczanej
- 2 lyzki wody
- 2 lyzki oleju do smazenia
Zaprawa
- lyzeczka ostrej papryki
- lyzka slodkiego wina
-2 lyzki sosu sojowego
- 2 lyzki wodki
- 80 ml wody
- lyzka miso ( moze byc lecz nie musi , jest to slona pasta ze
sfermentowanej soi)
Tofu kroimy w kostke o boku 1 cm.Por , czosnek i szczypior siekamy. W
miseczce mieszamy razem papryke , sos sojowy, wodke , wode i ewentualnie
miso .Na patelni z goracym olejem smazymy czosnek i mielone mieso, wlewamy
zaprawe,doprowadzamy do wrzenia , wrzucamy tofu,ponownie doprowadzamy do
wrzenia. Dodajemy szczypior ,por i make ziemniaczana rozrobiona z woda ,
mieszamy i gotujemy na ostrym ogniu przez 8 - 10 minut .
Gotowane tofu
- 60 dag tofu
- 10 dag wieprzowiny
- 4 suszone grzyby
- papryka
- imbir
-300 ml bulionu
-olej do smazenia
Zalewa do wieprzowiny
- lyzeczka wodki
-cwierc lyzki soli
-pol lyzeczki sosu sojowego
-pol jaja
-2 lyzeczki maki ziemniaczanej
Zaprawa
- lyzka wodki
-poltorej lyzki sosu sojowego
-lyzeczka cukru
-lyzeczka octu ryzowego lub normalnego octu
-lyzka maki ziemniaczanej
-pieprz
Kazde tofu dzielimy na 6 plastrow powinno ich byc 12.Wieprzowine kroimy na
plasterki. Z podanych skladnikow robimy zalewe i wkladamy do niej plastry
miesa na 30 minut . Grzyby po namoczeniu przecinamy wzdluz na pol. Papryke i
por kroimy na plasterki. Przygotowujemy zaprawe , mieszajac razem wodke ,
sos sojowy , cukier , pieprz ,ocet i make ziemniaczana. W garnku rozgrzewamy
olej i smazymy tofu , az nabierze zlocistego koloru.
Na glebokiej patelni z goracym olejem (3 lyzki) smazymy na ostrym ogniu
przez 5 minut por , mieso ,papryke ,grzyby nastepnie dodajemy smazone tofu i
wlewamy bulion , gotujemy przez 10 minut dodajemy zaprawe i gotujemy jeszcze
przez 3 minuty caly czas mieszajac.
Smacznego
Ewunia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-09 14:23:03
Temat: Re: tofu
Użytkownik "AnnaM" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
news:3aa8d60a$1@news.vogel.pl...
> Witam wszystkich i prosze o pomoc.Mam juz kupiony ten slynny serek i
jestem
> wkropce. Nie wiem co dalej. czy ktos zna jakies fajne przepisy na to cudo
i
> moze mi je podrszucic? Bardzo prosze:)))
>
>
Ja kilka tygodni temu zrobiłem go jak fetę z przyprawami:
pokroiłem w kostkę ok 1,5cm, wrzuciłem do słoika, zasypałem ziołami
prowansalskimi i granulowanym czosnkiem zalałem oliwą i po tygodniu było
pyszne.
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-09 17:15:00
Temat: Re: tofu.Mam juz kupiony ten slynny serek i jestem
> wkropce. Nie wiem co dalej. czy ktos zna jakies fajne przepisy na to cudo
i
> moze mi je podrszucic? Bardzo prosze:)))
www.puszkkka.vege.pl - od zatrzesienia przepisow z tofu:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-10 01:31:45
Temat: Re: tofu
"AnnaM" <a...@g...pl> wrote in message news:3aa8d60a$1@news.vogel.pl...
> Witam wszystkich i prosze o pomoc.Mam juz kupiony ten slynny serek i
jestem
> wkropce. Nie wiem co dalej. czy ktos zna jakies fajne przepisy na to cudo
i
> moze mi je podrszucic? Bardzo prosze:)))
>
>
Swego czasu zajadalam sie bardzo smacznym i prostym daniem z tofu. Na
talerzu ulozone byly kawalki tofu (podluzne sztabki), na tym warstwa
ratatouille, to pokryte zoltym serem i zapieczone. To wszystko.
Beata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-12 08:31:12
Temat: Re: tofu
Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> w wiadomości
news:98aoi8$mij$1@news.internetia.pl napisał(a):
(...)
> Ja kilka tygodni temu zrobiłem go jak fetę z przyprawami (...)
rzeczywiście smakowicie wygląda. zrobię tak kiedyś.
wojmat
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |