« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-16 20:48:51
Temat: torciknie wiecie gdzie moge znalezc przepisy na torciki bezowe, jesli macie takie, to
prosze o podeslanie, pozdrawiam :-)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-06-17 00:05:08
Temat: Re: torcik
m...@p...onet.pl wrote:
>
> nie wiecie gdzie moge znalezc przepisy na torciki bezowe, jesli macie takie, to
> prosze o podeslanie, pozdrawiam :-)
>
Czy chodzi Ci o jakies male torciki, czy tez o tort?
Tort bezowy jest w archiwach.
http://tinylink.com/?FFAeVBbDlP
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-17 06:32:23
Temat: Re: torcik
> Tort bezowy jest w archiwach.
>
> http://tinylink.com/?FFAeVBbDlP
>
> Magdalena Bassett
Magdo, ja też chciałabym upiec Twój tort bezowy, ale nie rozumiem,
jak należy postępować z tymi krążkami papieru, o których mówisz w przepisie.
Smarujesz papier masłem i na to kładziesz drugi papier? Obie warstwy tortu
pieczesz na jednej blasze? Czy mogłabyś mi to wyjaśnić trochę dokładniej?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-17 13:08:18
Temat: Re: torcika wiecie dlaczego tort nie może mieć dzieci?
bo ma roztrzepane jajka !
pozdrawiam. balonik75. (cukiernik z zawodu) jak macie pytania techniczne, to
piszcie. co mogę to pomogę! a co!
b...@p...onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-17 13:08:34
Temat: Re: torcika wiecie dlaczego tort nie może mieć dzieci?
bo ma roztrzepane jajka !
pozdrawiam. balonik75. (cukiernik z zawodu) jak macie pytania techniczne, to
piszcie. co mogę to pomogę! a co!
b...@p...onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-17 13:13:44
Temat: Re: torcik
Użytkownik "balonik75" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bcn3sm$3oi$2@news.onet.pl...
> pozdrawiam. balonik75. (cukiernik z zawodu) jak macie pytania techniczne,
to
> piszcie. co mogę to pomogę! a co!
> b...@p...onet.pl
Ja mam pytanie techniczne - czym się różni w działaniu soda oczyszczona od
proszku do pieczenia?
Czy jak w sytuacji podbramkowej okaże się, że nie mam proszku, mogę wsypać
do ciasta sodę? I w jakiej ilości - takiej samej?
Bo ostatnio biegałam po nocy w poszukiwaniu sklepu, a rozbabrane ciasto
czekało na proszek do pieczenia.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-17 13:44:09
Temat: Re: torcikproszek do pieczenia jest bardziej "chemiczny" od sody. możesz zatępować.
ale sody troche więcej. jest słabsza od proszku. pamiętaj że zawsze proszek
lub sodę mieszaj z maką. ja czasem daje sode jak sie proszek skończy, a
piernik, to tylko na sodzie robię.. a jak nie chcesz żeby proszek był
wyczuwalny w smaku i zapachu ciasta, to dodaj troszkie kw. cytrynowego.
pozdrawiam wszystkich torciarzy! a co!
balonik75
gg 4641851
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-17 13:53:31
Temat: Re: torcik
Olka wrote:
>
> > Tort bezowy jest w archiwach.
> >
> > http://tinylink.com/?FFAeVBbDlP
> >
> > Magdalena Bassett
>
> Magdo, ja też chciałabym upiec Twój tort bezowy, ale nie rozumiem,
> jak należy postępować z tymi krążkami papieru, o których mówisz w przepisie.
> Smarujesz papier masłem i na to kładziesz drugi papier? Obie warstwy tortu
> pieczesz na jednej blasze? Czy mogłabyś mi to wyjaśnić trochę dokładniej?
Smaruje blache maslem, na nia klade pergamin, ten tez smaruje. Na tej
jednej blasze odrysowuje obok siebie dwa krazki z jakims odstepem. W te
obrysowane krazki wyciskam spirale bialka i ja rozsmarowuje, zeby byl
plaski, okragly bez.
Obydwie warstwy pieka sie na tej samej blasze jednoczesnie.
Jesli to nie pomoze, to bede musiala zfotografowac:))))
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-18 07:31:40
Temat: Re: torcik
Użytkownik "balonik75" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bcn5vc$99h$1@news.onet.pl...
> proszek do pieczenia jest bardziej "chemiczny" od sody. możesz zatępować.
> ale sody troche więcej. jest słabsza od proszku. pamiętaj że zawsze
proszek
> lub sodę mieszaj z maką. ja czasem daje sode jak sie proszek skończy, a
> piernik, to tylko na sodzie robię.. a jak nie chcesz żeby proszek był
> wyczuwalny w smaku i zapachu ciasta, to dodaj troszkie kw. cytrynowego.
Bardzo dziękuję. I za ten figiel z kwaskiem cytrynowym - zaraz przekabluję
mamie - ucieszy się :)
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-18 12:17:48
Temat: Re: torcikproszek do pieczenia to właściwei kwaśny węglan sodu i kwaśny węglan amonu.
czyli pochodzi od sody i amoniaku. w niektórych zakładach używa się amoniaku
zamiast przoszku do pieczenia. ale ostrożnie, bardzo mało trzeba dawać, bo
cholernie mocny. albo do ciasta parzonego mozna dawać amoniak. polecam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |